Сблъсъците в Барселона: Водни оръдия, гумени куршуми...

"Амнести" заяви, че демонстрантите са с мирен характер
19 окт 2019 08:30, Петя Славова
56
Сблъсъците в Барселона: Водни оръдия, гумени куршуми...
Снимка: БТА

Полицията в Барселона използва водни оръдия снощи в петия пореден ден от протестите в Каталуния срещу произнесените от Върховния съд на Испания присъди затвор срещу деветима сепаратистки лидери, предаде ДПА.

По оценки на полицията във вчерашните демонстрации в Барселона са участвали над половин милион души.
Основната демонстрация на булевард "Пасеч де Грасия" остана мирна. Протестиращите искаха "политическите затворници" да бъдат освободени и пееха каталунския химн, съобщава БТА.

Още по темата

Но друга демонстрация недалеч оттам с участието на неколкостотин предимно млади хора пред централата на полицията прерасна в нови сблъсъци с властите.
Маскирани активисти, облечени в черно, хвърляха предмети като камъни и яйца по полицейските служители и палиха кофи за боклук.

Регионалната полиция на Каталуния заяви, че е използвала водни оръдия, за да си проправи път през горящите барикади.
За да разпръсне протестиращите, полицията употреби и гумени куршуми и палки, предаде Асошиейтед прес. Тя допълни, че трима души са арестувани.

Вестник "Паис" съобщи, че при протестите в Каталуния вчера са арестувани 17 души, а 62, от които 41 в Барселона, са ранени, посочва ДПА.

Испанското министерство на вътрешните работи заяви в Twitter, че в автономната област досега са пострадали над 200 служители на силите за сигурност. В изявлението си то припомня, че испанският наказателен кодекс предвижда до шест години затвор за посегателство срещу представител на властите.

Пожелал анонимност говорител на Националния съд на Испания съобщи, че съдия е разпоредил да бъдат закрити сайтове, свързани с интернет група, стояща зад някои от тазседмичните масови прояви срещу присъдите, предаде Асошиейтед прес.

Групата - на име "Демократично цунами", е в полезрението на испанските власти, откакто хиляди хора откликнаха на призива й в понеделник да бъде блокирано международното летище на Барселона. Това стана, след като същия ден бяха произнесени присъдите срещу сепаратистките лидери и още трима активисти. Говорителят отказа да навлезе в подробности, защото делото все още не е обнародвано.

За групата се чу за пръв път в началото на септември и само за шест седмици тя събра близо 340 000 последователи в основния си канал в приложението Телеграм.  Организацията "Амнести интернешънъл" призова испанските власти във връзка с протестите в Каталуния да намалят напрежението и да гарантират правото на публични събрания, предаде ДПА.

"Демонстрациите са изключително с мирен характер и макар да имаше известни изблици на насилие, изложили хора на риск, силите за сигурност трябва да действат сдържано", заяви директорът на испанския филиал на "Амнести" Естебан Белтран.

"Разбираме предизвикателствата, пред които са изправени силите за сигурност, но употребата на прекомерна сила и неуместната употреба на средства за борба с безредици от полицията никога не са оправдани", каза той.
Организацията допълни, че е наблюдавала "различни случаи на употреба на прекомерна сила, включително неуместно и неоправдано използване на палки и други защитни средства срещу хора, които не представляват риск, включително журналисти и хора, които вече са били усмирени от силите за сигурност".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Западните демонстранти (Франция, Испания...) са *** целящи само да всяват хаос в перфектните "демократични" западни страни. Виж тия в Русия са ентелегенти борещи се за свобода срещу тиранията на диктатори като пуся....Да живей ***, боб, лютеница и ракийка, жината в пеньоар и *** с мазен потник на дупки и стърчащи космарлаци от тях.
50
0
 
0
 
! Отговори
We преди 4 години
По скорпо е пасео де грация....
49
2
 
1
 
! Отговори
Веско преди 4 години
И къде мога да прочета официалното осъждане на репресиите от Европейските държавници? Или само Путин лош?
48
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Война на бедни и богати.Вечен проблем.Но варварите унищожиха "вечен Рим",Елада,Османската империя,Френската аристокрация и русския царизъм..Опасна работа.
47
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ктде са правата на мирните демонстранти , това ако беше в русия , веднага рижавия и дъртата вещица от германия щяха да се изкажат набързо в защита на мирните демонстранти , но щом не е в русия мълчат
46
3
 
3
 
! Отговори
Свободата има цена преди 4 години
Да излязат от ЕС- визи Общ параз и прочееДа се откажат от евротоИ да правят каквото си искатАма като видят дебелио ще се чудят три и повече години като ингилизите
45
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Такива мащаби не стават само с финансиране. При всички положения има и дълбок проблем, оставян нерешен поне поколение. А това, че властите не са го решили, показва състоятелността на системата. Плащането е само катализатор. И колкото е по голям проблема, толкоз по евтино излиза запалването му.Късно е либе за китка.И отразяващите събитията няма нужда да вземат страна. С това само показват готовност да служат на фронта на манипулацията. А на всяка неправда има реакция. Понякога и несъразмерна.
44
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Хонконг е борба за демокрация, а тук сепаратисти, терористи и тн. А Косово? Украйна? Да ви с*ра на демокрацията!
43
3
 
4
 
! Отговори
13 преди 4 години
Хонг Конг 1, тези протести се финансират от САЩ. Русия в момента няма интерес да дестабилизира политически Европа, защото това ще дестабилизира бизнеса - ще намалее потреблението на горива, те съставляват 80% от износа на Русия, стотици милиарди годишно. Дори 10млрд годишно да загубят, това са пари, никой не иска да ги губи, когато може да ги дава за ракети с ядрено гориво, които се взривяват при изваждане от морето и облъчват крайбрежието. Затова Русия има интерес от стабилен ЕС.
42
4
 
1
 
! Отговори
До сата нато преди 4 години
Прегледите ти са фейк. Просто да си знаеш. Не разчитай на тях.
41
3
 
2
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 години
Между другото, редовно минавам на психопрегледи, поради естеството на работата ми.
40
5
 
3
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 години
Не, не ме гони лошият Путин.Просто съм гледал предаване по руската телевизия с участници в тези неща. А и не е трудно да се досети човек, че никога една тълпа не може да прави такива неща без организация. И честно казано, нито от "лошия Путин" ме е страх, нито от слугите му. Пикая му във мордата кьосава.
39
2
 
6
 
! Отговори
До 36 преди 4 години
Ако и ние от Кърджали си направим референдум и гласуваме за отделяне от София ,ще ни подкрепиш ли ?Живеем в 21 век в една обединена и свободна Европа.
38
5
 
7
 
! Отговори
ХАХАХАХАХА преди 4 години
"Разбирай, путински диверсанти"Тебе май лошия Путин те гони и докато спиш.Мога да ти препоръчам добър психиатър специалист по фобии.
37
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Маскирани активисти, облечени в черно, хвърляха предмети ---------- Разбирай, путински диверсанти с европейски паспорт, обучени да организират протести. Каквито организираха и "жълтите жилетки" в Париж.
36
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русия стои в основата и на това ...Забрана на Атака !
35
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не знам на какво се надяваха испанските власти с тези присъди. Да изкараш половин милион души на улицата си е сериозно подценяване на ситуацията.
34
6
 
12
 
! Отговори
Свобода за Каталуния преди 4 години
Свобода за Каталуния! Нека са свободни хората, трябва да им влезем в положение, че и ние знаем какво е да си поробен!!!
33
6
 
14
 
! Отговори
Еврогейци преди 4 години
За Еврогейци Косово трябва да независимо, трябва да се самоопределят хората ... Ама Каталуния, Баската държава, Окситания, Бретон, Шотландия, Валония, Галисия, Оландските острови, Файорските острови, Сардиния, Корсика, Бавария, Каринтия, Венеция, Падания тц за вас вие сте по-комунисти и от комунистите, избихте цели народи, забранихте им езиците, забранихте им да се самоопределят!
32
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо,какво им правят че не искат .Жените ли изнасилват,децата ли им вземат ...Глезотии.