Горбачов: Най-голяма опасност в света - пренебрегването на правото

Бившият съветски лидер: Споровете да се решават с преговори
18 окт 2019 18:00, Елка Василева
156
Горбачов: Най-голяма опасност в света - пренебрегването на правото
Михаил Горбачов. Снимка: архив, Reuters

Най-голяма опасност на планетата представляват в днешно време пренебрегването на международното право и милитаризацията на световната политика. Това заявява в интервю за в. "Известия" бившият президент на Съветския съюз Михаил Горбачов, предаде ТАСС.

Споровете и конфликтите между държавите трябва да се решават по мирен път на масата за преговори, посочва той.

"А какво става всъщност? Ултиматуми, намеса, военни интервенции. Всичко това - заобикаляйки ООН. Рушат се споразумения, международни механизми. Особено изпъкват тук САЩ, със своето "лидерство" дават лош пример на другите", заявява бившият съветски ръководител.

Това поведение даде нов живот на култа към силата и заплахите, казва той.

"Естествено опитът от миналото ни подсказва, че не бива да пренебрегваме отбраната, тя трябва да се поддържа на нужното равнище", но за днешните проблеми, пред които е изправен светът, "военната сила, езикът на заплахите са най-неподходящи", отбелязва бившият президент.

Горбачов дава за пример Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег. "У нас обичаха да го критикуват на различни нива, но ето че президентът на САЩ заяви, че те напускат договора, и изведнъж се разбра, че този договор е твърде важна опора на стратегическата стабилност. Трябват преговори, за да не предизвика разрушаването му засилване на заплахата от война", казва той.

Бившият съветски лидер напомня, че руският президент Владимир Путин е въвел мораториум върху разполагането на такива ракети и по думите му това би могло да стане първа стъпка. "Но, повтарям, трябват преговори - и на първо място между Русия и САЩ", изтъква Горбачов.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още по темата: Михаил Горбачов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Горбачов: Който твърде късно идва Историята го наказва !
131
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Иначе искате конструктивни отношения с Русия ?!Русофобията няма да ви помогне !Винаги ще сте в края на опашката с такова мислене !
130
12
 
3
 
! Отговори
Договорътза ракетите преди 4 години
Се нарушава от Рушката *** доста годиниТръмп постъпи правилно - оттегли се от договор, които не се спазва от другата страна.
129
15
 
8
 
! Отговори
Р преди 4 години
Благодарение на този и на великия Рейгън се освободихме от руско робство, най тежкото в историята на България. Имайте малко уважение.
128
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Въпреки,че на проведени референдуми 10 от републиките се съгласяват да продължи съществуването на СССР,но при нова форма на управление и устройство на държавата!------Да де, ама республиките беха 15.Може би според тебе гражданската война е по-правилно решение?
127
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Pravata na plenenite lavove ot savanite i pravata na drugite jivotinki po alchnite teroristichni kralski zlatni tejki europeiski koroni li ili....pravata na alchnite svetovni miliarderi koncessioneri, koito iztochvat prirodnite ressursi na malkite darjavichki, za da gi trupat po i pod pokrivite na teror lavskite kralski europeski monarhii li?! Ili pravata na frenskite gilotini i inkviziciite na christianite?
126
4
 
12
 
! Отговори
Пенсионер преди 4 години
Майко мила..! И кой го казва ?Наглостта няма край.
125
6
 
9
 
! Отговори
Абрамович преди 4 години
Аз мезя с хайвер.Крепостните папкат зеле.Руснаците ядем хайвер със зеле!Молодцьй!
124
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И все пак Русия беше по-демократична по време на Перестройката отколкото сега.
123
9
 
14
 
! Отговори
Некъф преди 4 години
Най-голямата опасност са предателите като тебе. Женчовци командвани от жените си.
122
4
 
13
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 4 години
Интересно как този неща.стник прикриваше аварията в Чернобил, за да пази имиджа на прогнилата му сатрапия, а сега е борец за спазване на международното право. Лицемерен джоукър.
121
2
 
8
 
! Отговори
Martin Bormann преди 4 години
Не одобрявам външната политика на янките, но в този случай, Горбачов говори голкото да стои буден. Какво се случва когато преговори се разпадат, отново и отново? Време е за тоягата а тя винаги ще реши проблема по един начин или друг. Да тя създава омраза, но бездействието означава всеки да си прави каквото си иска и един ден да ти се качат мишоци на главата. Всяко нещо си има граници. Янките не удрят веднага, първо искат нещо, предлагат, преговарят, след това заплашват веднъж, два пъти и... чао.
120
7
 
6
 
! Отговори
Фюрерът преди 4 години
Тоя комунист да ми говори за международно право е все едно дяволът да каже " и нека бъде сяерлина"!
119
11
 
10
 
! Отговори
до 132 преди 4 години
Ако не беше този "дявол", ти нямаше да можеш сега да изказваш мнението си така свободно и безнаказано.
118
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някой коментиращи явно не знаят фактите около разпада на СССР!Зад гърба на Горбачов във вила в Беларус ,Елцин/РСФСР/ ,Шушкевич/Беларус/,Кравчук/Украйна/се съгласяват да разпуснат СССР!Въпреки,че на проведени референдуми 10 от републиките се съгласяват да продължи съществуването на СССР,но при нова форма на управление и устройство на държавата!Месец преди това Маргарет Тачър заявява от САЩ,че до две седмици ще дойдат вести за разтурянето на съюза!
117
4
 
15
 
! Отговори
сипете тамян преди 4 години
мръсния дявол скоро ще изгние. Дава ценни съвети от ложето на господарите си
116
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Горбачов е год сенд. Велик! Неразбран като Христос.2000 години не разбрахте Христос.4000 няма да ви стигнат да разберете Горбачов.
115
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много лесно беше, на комунизЪМЪ, да храни, когто имаше кой да му налива ...
114
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен"А обикновения руснак пи една ...водка." Той от 9ти век насам е така ...
113
7
 
18
 
! Отговори
бай х преди 4 години
смърт за предателите