Сградата на новата детска болница - незаконна и опасна

Камарата на архитектите внесе жалба във ВАС заради нея
16
Сградата на новата детска болница - незаконна и опасна
Снимка: БНТ

Камарата на архитектите в България внесе жалба във Върховния административен съд да бъде спряна обществената поръчка за дострояване на двата 12-етажни корпуса, предвидени за бъдещата детска болница в София.

Делото е насрочено за 11 ноември.

Още по темата

Камарата на архитектите е категорична, че сградата, която е в двора на Александровска болница, е невъзможна и незаконна в сегашното й състояние и най-важното - ще бъде опасна, съобщиха от Камарата.

Според архитектите нормите за земетръс позволяват до 8-етажна болница в София.

Според Общия устройствен план и Подробния устройствен план педиатрията не може да е по-висока от 20 метра.

През 2011 г. съществуващият незавършен строеж е определен за премахване, като се предвижда изграждането на нова, различна по конфигурация детска болница на 5 етажа.

Всичко това прави стария строеж, както и обществената поръчка за довършването му, напълно незаконни, категорични са от Камарата.

Грубият строеж е започнат през 1978 г. За толкова време всяка сграда старее. 12-те етажа бетон и арматура са били изложени десетилетия наред на дъжд, сняг, лед и пек без никаква защита. Това означава, че процесите на износване, ръждясване и рушене са протекли още по-бързо.

Експерти, включително от Министерството на здравеопазването, стигат до същия извод още през 2004 г. Тогава идеята за детска болница пак е на дневен ред и Народното събрание е поискало становища и доклади какво да се прави. Експертите казват, че по недостроения корпус са настъпили непоправими конструктивни поражения и препоръчват да се построи нова сграда, съобразена със световните стандарти.

Въпреки това през април 2019 г. МЗ прави задание и обявява обществена поръчка за довършване на строежа. Заданието за проектиране е непълно и некомпетентно.

Освен това отваря широко вратата за злоупотреби, смятат архитектите.

Специфичните инженерни системи и тяхната непрекъсната работа са жизненоважни и животоспасяващи във всяка болница. Електричество, вода, климатизация, осигуряваща микроклимата и стерилността на въздуха, инсталации за кислород и други медицинските газове – качеството на инженерните системи предрешава битката за живота на болния. За тях обаче няма дума в заданието на Министерството на здравеопазването за проектиране и строителство на националната детска болница.

Болниците са сред най-големите консуматори на енергия. При средна продължителност на ползване на сградата между 50 и 100 г., разходите за електричество са стотици милиони левове. Ето защо съвременните лечебни заведения се проектират като пасивни сгради с ниско потребление и със собствено производство на енергия. В Ливърпул например детската болница произвежда сама около 60% от необходимата енергия. Подобни съвременни изисквания в техническото задание на МЗ няма.

Болниците са особено важни в случаи на природни бедствия, терористични актове, военни конфликти, защото трябва да осигурят не само своите пациенти, но и пострадалите. Затова сградата трябва да издържа на силни земетресения, да има собствено електрозахранване, резервоари за вода и храна, да може функционира въпреки катаклизмите навън. Само че за заданието на МЗ това не важи. Там няма и дума за по-високи  изисквания от минималните, заложени с наредбите за строителство. Впрочем няма дума дори за изисквания, които според нормативната уредба министерството трябва да укаже в заданието.

Няма никаква идея за броя на паркоместата, да не говорим за хеликоптерна площадка за спешните случаи. Няма мисъл за изграждането на топла връзка със съседната университетска болница "Майчин дом".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 1Твоят ГРОБ нищо не е "усвоил" - чака си те все още незапълнен.Забрави ли, че Тато ти направи първата копка на бъдещата "болница"? Ами няма нещо Татьово, дето не е "прекрасно", нали?
14
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименЪъъъ, модерни? За кои става въпрос? Защото в Бг нямаше модерни, няма и в момента
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А Свенливата крадла какво мисли по въпроса?
12
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
абе вие луди ли сте, недостроена сграда 40 години гние, те ще я дават за детска болница, забележете.Това само гербаджия може да го измсли Два милиарда за самолети дадоха, всяка година излишъци, милиарди за магстрали, стадиони, къщи за гости, 50 млн за една хубава детска болница нямат, 8 етажа за 2-3 години ще ги вдигнат и обзаведат.***, мръсни ***, само така мога да ги характеризирам
11
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вертикални асансьори има, но няма хоризонтални асансьори. Некадърниците не могат да строят модерни сгради. Искат да си построят научените 5 етажа, с керемидено покривче и микробалкончета. Как ще се придвижват лекарите между отделенията? С хоризонтална бягаща пътека?Некадърниците разсипаха красивите и модерни български градове.
10
2
 
5
 
! Отговори
архитект преди 4 години
Редно е да се напише че, това стовище не е само на архитектите, а и на КИИП. То е съгласувано и констатациите за състоянието на конструкцията и земетръса са дадени от колегите инженери. Редно е да се спомене че, вече никой по света не строи болници и университети на много етажи заради всички проблеми, които възникват по вертикалните комуникации.
9
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво разбират архитекти от строителство? Може да се изкажат за градинката с ландшафт и да поръчат пейки за 10 хиляди лева бройката."Обущарю, гледай си обувките"
8
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Замислили са голям грабеж и безкрайно точене на държавни средства. Готовата сграда им пречи. Само трябва да построят неносещите тухлени стени, термоизолация и фасадни панели. Малко за крадене.Същите ли направиха от градовете гета и крият по два етажа на всеки блок, от което сградите приличат на китайски пагоди и зимата се образуват ледени висулки, които падат на тротоара?Същите ли застроиха всички градинки и паркинги по градовете?
7
3
 
7
 
! Отговори
инженер преди 4 години
До АнонименИмай предвид, че нормите се променят. Когато е строен майчин дом на 16 етажа, това ограничение за броя на етажите на блониците не е съществувало. Това не означава че когато е въведено "излишните" етажи на съществуващите болнични сгради трябва да се премахнат. Всяка сграда се оценява дали е опасна или не по правилата по които е строена до момента в който не се предприемат ремонтни дейностни.
6
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Я да преговорим написаното - да се бутнат двата 12-етажни корпуса, за да се пусне (и спечели) обществена поръчка за 5-етажна сграда. Вие съвсем за лапнишарани ни взехте.
5
2
 
7
 
! Отговори
vlady преди 4 години
Жалбата следва да бъде разгледана от епископ Датев Акобян по установения ред.
4
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Според архитектите нормите за земетръс позволяват до 8-етажна болница в София."И бам - в съседство "Майчин дом", който е 16 етажа. Хахахахах. Архитекти ли бяхте, да ви носим на ръце...За стареенето са прави, но пак сградата е по-здрава от половината "ново строителство", дори след 40 години на пек и лед.
3
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо отново скрихте коментарите под статията за Крадливия Фандък?Страх ви е от народната любов ли.
2
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
АРХИТЕКТИТЕ ДА СИ ГЛЕДАТ АРХИТЕКТУРАТА И ДА НЕ СЕ ИЗКАЗВАТ ЗА СТРОИТЕЛСТВО ОТ КОЕТО НИЩО НЕ РАЗБИРАТ. ТЕХНИТЕ СГРАДИ СА НА ХАРТИЯ И САМО ТАМ СА НАЙ-РЕАЛИСТИЧНИ.
1
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Важното е че крадците от ГРОБ усвоиха милионите, пък децата и болницата - кучета ги яли.