Заводите замърсители: Проблемът с обгазяването на Русе

От години хората търсят решение за мръсния въздух в града
18 окт 2019 09:28,
9
Заводите замърсители: Проблемът с обгазяването на Русе
Снимка: архив Булфото

Русе остава един от градовете у нас с най-много работещи предприятия. Именно заводите обаче, според жителите на дунавския град, са най-големите замърсители на въздуха.

Често в града се усеща миризма на ацетон или пък бакелит и жителите на Русе са всекидневно възмутени от качеството на възудха, който дишат. На територията на града има повече от 1300 предприятия.

"От източната страна на Русе се намира една индустриална зона. Тя обхваща ТЕЦ Русе и едно бивше летище, на което са разположени няколко завода, малко зад тях започва голяма химическа индустриална зона…", обясни пред bTV Ростислав Кандиларов – преподавател в Русенския университет.

Още по темата

От западната страна има още една индустриална зона, която се занимава с бои и лакове. Така в зависимост от посоката, в която духа вятърът, градът се обгазява с различни миризми , обяснява физикът Ростислав Кандиларов.

"Всички граждани, които подаваме оплаквания, към началото на декември спираме да пускаме сигнали, защото сигналът трябва да е непрекъснат... в един момент рецепторите претръпват", посочва още Ростислав Кандиларов.

Недоволните организират протести вече 10 години.

"Това, което се върши в Русе, е беззаконие. Ние не говорим за обикновено замърсяване, а говорим за замърсяване с химически субстанции. Говорим за ацетон, за формалдехид, неща, които са свързани с тежката индустриална химия", отбелязва и Петър Костов.

Преди няколко дни жители били обезпокоени от черни облаци.

Мария Радулова разказва, че даже сажди падали по хората, но не е ясно дали са от Румъния, или от някой завод.

От екоинспекцията в града признават, че непрестанно получават сигнали. При проверки в предприятията обаче не констатират нарушения.

Според Любимир Атанасов, от РИОСВ-Русе,  тази година няма установени нарушения на нито един от операторите по комплексни разрешителним, така че няма санкции.

Според местните миризмите са предимно рано сутрин и късно вечер.

Местните обвиняват един от заводите за силната миризма в източната зона на града. Преди две години фирмата е била глобена с половин милион лева. Оттогава заводът е започнал проекти с цел намаляване на вредните емисии.

В града са разположени станции за измерване на замърсяването на въздуха. Има и експериментална система.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
Хейтър преди 4 години
До Божидар Петков Така не знам за дребнавост НО сега ТИ прочети коментара над теб N: 3 И се опитай да разбереш ка се заблуждават хората.П.П. А викаш нормално е снимката да няма нищо общо със статията ама нали ти четеш с разбиране.....
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
защото олигарсите не искат да фалират. Домуса си би камшика в Щатите, вие му дишайте отровите в БГ.
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
естествено че агенцията няма да хвани замърсяване, нали преди да отидат да замерят звънят 4 часа по рано???защо няма изненадващи рано сутрин, вечер, когато реално не се диша???
5
0
 
4
 
! Отговори
777 преди 4 години
След 30 години "демокрация" , започнала от протестите за чист въздух в Русе, стигнахме до същата ситуация. Пак ни тровят и морят като ***, но този път са наши заводи, а не румънски.
4
0
 
10
 
! Отговори
Русенец преди 4 години
Никой не споменава Монтюпе, а те са източника сутрин рано и привечер
3
3
 
4
 
! Отговори
123 преди 4 години
100% пара, ама е почти чист дихидроген монооксид
2
4
 
4
 
! Отговори
Божидар Петков преди 4 години
До 1 С дребнавости ли обичаш да се занимаваш, вместо да прочетеш статията и да я осмисмиш!
1
2
 
14
 
! Отговори
Хейтър преди 4 години
Ей журналистите сте голяма работа като изтипосате снимка на охладителните кули(който изхвърлят 100 % пара) направо заблуждавате хората че тези кули имат нещо общо с обгазяването!!!!!