Операцията в Сирия не била прекратена, а временно спряна

САЩ и Турция са постигнали споразумение в 13 точки
22
Операцията в Сирия не била прекратена, а временно спряна
Снимка: Reuters, архив

След преминалата в напрегната атмосфера срещу между турския президент Реджеп Тайип Ердоган и вицепремиера на САЩ Майк Пенс, посветена на операцията на турската армия в Северна Сирия, стана известно, че страните са постигнали споразумение в 13 точки, съобщи БТА.

Прекратяване на турската военна операцията в Северна Сирия срещу прекратяване на по-нататъшните санкции на Сащ срещу Турция е основната формула, по която страните са се договорили.

Още по темата

"Съединените щати разбират основателните безпокойства на Турция за сигурността на южната й граница", се казва в съвместното съобщение.

В изявление, което Майк Пенс направи в американското посолство в Анкара, той посочи: "САЩ и Турция се споразумяха за прекратяване на огъня в Сирия. Кюрдските сили ще се оттеглят в рамките на 120 часа. Президентът Тръмп е признателен на президента Ердоган", каза той.

Според турските източници обаче не става дума за прекратяване на военната операция, а само за временно спиране на сраженията.

"Ще дадем отсрочка в разстояние на 120 часа (пет дни) на военната операция "Извор на мира", за да се изтеглят кюрдските сили. Това не означава спиране на огъня, а само временно спиране на военните действия. Операцията "Извор на мира" ще приключи едва когато всички терористични сили се изтеглят от района, заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу.

Турските медии разпространиха изявлението на американския президент Тръмп, в което се казва: "Чудесни новини от Турция. Пенс и Помпейо ще дадат пресконференция. Благодаря Ердоган. Ще се спаси животът на милиони ".

В договореното споразумение, което се състои от 13 точки, се посочва,че "Турция и Съединените щати са препотвърдили близките си отношения като членки на НАТО. Договорена е по-тясна координация на базата на общите интереси. Двете страни ще поддържат подхода "един за всички, всички за един" по отношение на техните ангажименти към територията на НАТО, защитата на населението срещу всякакви заплахи, спазването на правата на човека, на религиозните и етническите общности. Страните ще продължат съвместната борба в североизточната част на Сирия срещу "Ислямска държава", като по подходящ начин ще бъде извършено настаняването на разселените лица в центровете за задържане в районите, контролирани по-рано от ИД. Турската страна се ангажира да гарантира устойчивостта и сигурността на всички жители, на инфраструктурата в контролираната от турските сили зона за сигурност.

Подчертава се общата позиция за запазване на териториалната цялост на Сирия, както и за ръководения от ООН процес за слагане край на конфликта в Сирия в съответствие с резолюция 2254 на Съвета за сигурност на ООН.
Предвижда се изземването на тежките оръжия от кюрдските сили и създаване на зона за сигурност от гледна точка на националната сигурност на Турция. Зоната за сигурност ще бъде под контрола на турските въоръжени сили, ще се засили и координацията между двете страни по този въпрос.Турската страна ще прекрати напълно операцията "Извор на мира" след оттеглянето на кюрдските сили.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още по темата: САЩТурцияСирия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 19 аз какво по различно написах
18
1
 
1
 
! Отговори
Бон преди 4 години
Напълно са прав. От Асад тръгна всичко,но кой му помага не знам. Сирия се раздели на 3 части и дойдоха чак до границата на Турция.
17
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хора престанете да спорите. Истината е че,ако и в нашата страна ромите се разбунтуват и поискат земя ние няма да реагираме по друг начин. Колкото за Америка,тя на всеки от вас е ясна,с годините се е доказала. Кюрдите искат територия,както и католунците искат да се разделят от Испания. Колкото до Турция,с право устоява. Преди да критикуваме трябва да се замислим как ние ще постъпим при подобни сцени. Уважавам Турция като единна държава,както и Испания. Всичко останало са интриги и празни приказки
16
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дойде краят на войната в Сирия.
15
11
 
4
 
! Отговори
ЦРУ преди 4 години
До Krom. 12....Тръмп ще се окаже велик като Рейгън ! САМО ФАКТИ ....- при встъпване в длъжност - БВП на САЩ - 15 хил мил. $....на Китай - 15 хил. мил. $...на Раша - 2.4 хил. мил. $.....Сега ..след ФИНАНСОВИЯТ УДАР на Тръмп / сравним с атомна бомба / .......САЩ - 21 хил. мил. $ +........Китай - 13 хил. мил. $ -.....Раша - 1.6 хил. мил. $../ с тенденция към ФАЛИТ /. ........А в САЩ ..безработица най-ниска от 50 год - 3-5 %....а доходите с 30 % нагоре ! ...а това е само първият мандат..а 2-рия
14
21
 
3
 
! Отговори
ЦРУ преди 4 години
До Безпартиен 14........Лелееее ...Тръмп ще се окаже велик като Рейгън ! Вижте как действа - като БИЗНЕСМЕН .............и постига каквото си иска ! Върна ли Ердо америк. пастор ??? след една санкция му срути лирата и Ердо сам го върна в САЩ ...и с кутия локум се извинява на Тръмп ! Сега спря ли аскера ???...спря го ...ЩЕ има ли КЮРДИСТАН ?? ...ще има ..САЩ ..Франция и Англия пазят територията й на исток от р. Ефрат ...северен Ирак....а който прекрачи ...- става на " ВАГНЕРОВЦИ "...
13
2
 
18
 
! Отговори
Истината боли преди 4 години
Има видео как хамерикански военни как са оставили базата и избягали напитки храна спорни съоръжения пълни хладилници с напитки всичко е оставено Троловете да си говорят каквото си искат интернет мишоци
12
2
 
9
 
! Отговори
Безпартиен преди 4 години
Напротив, специално за САЩ по-силен президент скоро не са имали. Търговските войни, донесоха доста привилегии за САЩ и Тръмп определено я разбира тази игра. Все пак е достатъчно смел, за да не вкара САЩ в нито една Война, а само чисти кoчината на Обама, която остави след себе си. Като ги гледам Демократите, не могат да изкарат един читав кандидат за догодина, та бай Тръмп да не го мислим, най-вероятно ще изкара втори мандат...
11
1
 
10
 
! Отговори
Нищо ново преди 4 години
"Това не означава спиране на огъня, а само временно спиране на военните действия".Как да го разбираме това? Че стрелбата продължава но без военни действия? Наистина голям успех са постигнали срещата американците.
10
7
 
11
 
! Отговори
Krom преди 4 години
До Бухал - оранжевия клоун е най слабия президент на Америка. Безотговорен, самонадеян, циничен и невъзпитан. Освен това е и "книжен тигър". Топките му стигат само за война в Туитър. От там насетне кой го хвана, той го .. ***. Северна Корея, Иран, Сирия а сега и Турция. След неговото управление, Америка ще е "мръсната дума" на много места по света - Близкия Изток, Европа и други. На турците легна като ***, и при първото кимане на Ердоган смени тона. Жалък, коварен и непостоянен.
9
2
 
22
 
! Отговори
Безпартиен преди 4 години
Силен е Ердоган, силен е и знае как да си продаде интереса....Щом са се разбрали с американците и двете страни ги устройва, явно ги устройва и кюрдите, понеже не се инатят, явно ги устройва и Асад и Русия, хайде наздраве, и да не мислим на хората келепира, а да си гледаме нашата къщичка...
8
10
 
2
 
! Отговори
Krom преди 4 години
До Елемаг - прекръсти се бе човек! Примерно - Княз Игор. Русия ти е вечно в устата. Дори и за възникването на живота на Земята, руска е заслугата. Аз да попитам само, един приятел се интересува - сриващата се турска икономика, дали пак е "руска заслуга"?
7
21
 
11
 
! Отговори
СУ 34 преди 4 години
Както великият Вазовата беше казал за турците, дойдоха като аслани, а си тръгват като н.асрани!.Леко въоръжени кюрди без въздушна поддръжка за няколко дни им спряха настъплението.
6
16
 
18
 
! Отговори
Елемаг преди 4 години
Операцията спря щото кюрдите се обединиха със сирийците и щеше да има "партизански кютек на славния аскер".И не мога да разбера,колко трябва да страдаш от шизофрения и да представяш чуждите постижения,като свои.Там имаше спокойствие благодарение на Русия.Огъня почна именно защото американците пак размътиха водата.Сега уж благодарение на тях.Турция просто щеше да изяде пердаха за отрицателно време,а и не иска сриваща се икономика.Кви щати кви 5 лева?
5
5
 
18
 
! Отговори
Бухал преди 4 години
Вдигнаха акцийте на Ердоган. Не очаквах, че САЩ са толкова слаб противник.Яко ги надупиха, повечето им партньори поне видяха колко струват САЩ.Преди се чудих защо целия свят се валнува от изборите за президент на САЩ и сега си давам сметка. Ако беше Обама или някой друг никога нямаше да се надупи пред тоя диктатор...ама рижата е голяма к***а,
4
13
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дойдоха и целуна ха краката на Султана и се извиниха подписаха договора подготвен от Турция терористите им останаха с пръст в устата
3
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мисля, че тн турската военна операцията в Северна Сирия си беше пиндостански план за хитро предаване на окупираната от Пиндостан Североизточна Сирия под окупация на Турция. Но този номер не мина пред Путин. Государят изпрати военната си полиция и сирийски части в опразнените пиндостански военни бази и върна окупираните сирийски земи в юрисдикцията на Асад. Настъпващата турска войска остана с пръст в устата, а бай Дончо веднага изпрати Пенс да спре провалилия се хитър план.
2
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Великите бойци на сащ риват и бягат ядога секира та ще ги държи влага 2,3 години
1
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами то това беше казано още след срещата - прочистването на терористи се спира за 120 часа (5 денонощия).После пак.