Северна Македония без дата за преговори за ЕС, ще има втори опит

Франция е една от трите държави, които блокират започването им
18 окт 2019 07:00,
65
Северна Македония без дата за преговори за ЕС, ще има втори опит
Снимка: Reuters, архив

Европейските лидери отказаха започване на преговори за членство в ЕС на Северна Македония и Албания като не успяха дори да се разберат за текст в заключенията от срещата си в Брюксел.

След близо пет часа разговори те се разотидоха към 4 часа сутринта българско време. Премиерът на Финландия Анти Рине съобщи, че една държава е била изцяло против, две са искали само Северна Македония да получи покана за преговори, а всички останали са били и за двете кандидатки. Той добави, че лидерите ще се върнат към поканите днес, когато срещата на върха продължава.

Още по темата
По-рано холандския премиер Марк Рюте заяви, че страната му е категорично срещу преговори с Тирана заради съмнения за спазването на върховенството на закона и разделението на властите. На подобно мнение е и Дания.

Френският президент Еманюел Макрон обяви още в сряда, че първо трябва да се промени процедурата за прием на нови членове, преди да се канят кандидати.

Затова пък лидерите на ЕС заклеймиха военната операция, започната от президента Реджеп Ердоган в северна Сирия и поискаха той незабавно да си изтегли войските. Според тях турските действия “предизвикват неприемливо човешко страдание, подкопават резултатите от битката срещу “Ислямска държава” и застрашават тежко европейската сигурност”. Решението им дойде часове, след като американският вицепрезидент Майк Спенс договори 5-дневно примирие с Ердоган, за да се даде възможност на сирийските кюрди да се изтеглят от района на бойните действия.

Днес срещата на върха продължава с обсъждане на бюджета на ЕС за 2021-2027 г и на европейската политика за борба с промените в климата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
4
 
3
 
! Отговори
Идеалист преди 4 години
Радвайте се братя македонци, за известно време се отървахте от произвола и терора на брюкселските чиновници. Господ да ви пази!
55
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какви двойни стандарти само. Нас ни приеха когато бяхме на дъното и 12 години по-късно все още сме там, че дълбаем и надолу с тая корупция, в която сме потънали. Но нали сме външна граница, ние сме им важни. Докато някаква Македония нямала място, защо?
54
6
 
9
 
! Отговори
На място преди 4 години
Евала на Макарона, Боко да му се кланя, Каракачанов да се радва, Волен да празнува победа.
53
3
 
16
 
! Отговори
Гьонсурата преди 4 години
Реално наш Боко и соросоидната ни гмеж застанаха на позицията на Коминтерна относно езика и историята на Повардарието, и това е така защото *** са всъщност ъпгрейтвани левичари. Само им се чудя на гьосурата!
52
16
 
2
 
! Отговори
Makedon преди 4 години
Bolgarite nemaaat mnogu UM za vo idniunata ... toa e mnogu jasno........ Ako Makedonija vlezi vo EU taa ke bidi DESNATA RAKA NA BEGETO.... OVOJ pat Bolgarija si ja SECE DO RAMENA DESNATA RAKA...
51
3
 
17
 
! Отговори
хихихихи преди 4 години
Датата е ясна - 5283 г. Честито!
50
1
 
7
 
! Отговори
fact преди 4 години
До Анонименне сме лъготили. Просто, Франция реши да играе контра на бондстиил! Начи, викат си те, бондстиил ше управлева западните балкани и те нема да са част от щата юта /примерно/, а ше виснат на ЕС? НО ПАСАРАН! Става, ама ако ги управлева оста франциа, россиа, сърбия. Натгам ше се върви. Просто, боеко беше твърде *** да схвени/предвиди таз игра.
49
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Киро ХЗащото сме женски полови органи. Съвсем сериозно България трябва да постави условие международна комисия да даде становище за официална версия на историята и Македония и България да се подпишат и двете отдолу преди да дадем ОК за ЕС. Пълен абсурд е ние да им помагаме постоянно, а те само да ни плюят.
48
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЕС трябва да се присъедни към Македония. А не обратното =)
47
3
 
31
 
! Отговори
Киро Х преди 4 години
А България защо не е една от дъжавите, блокирали т. нар. Република Северна Македония? Нима спряха да осквеняват историята и героите ни? Само питам...
46
3
 
20
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 4 години
Тази Територия си търси Държава - беше Сърбия , СФРЮ,БЮРМ, Северна Македония .Не може да се приеме за член на ЕС Територия без идентичност , име и История .Вярно че вече има Фенове на Държава Македония , но това е до време - Левски , ЦСКА и Лудогорец са по стари от тази *Държава* - трябва да минат поне 1000 години за да се признае Държава .А и друго - Баща ми е по - стар от тази Северна македония , а е на 50 години .
45
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нещо не разбирам! Нали ние ги вкарвахме в ЕС, нали на нас трябваше да са благодарни, нали ние решавахме какво ще става на Балканите? Сега кво излезе, че и за това сме лъготили ли?
44
3
 
34
 
! Отговори
Додо преди 4 години
А наш Бойко плаче, вместо да се радва, че туморът, който е БЮРМ (Северна), не бил поканен за ЕС! За пореден път доказа, че е просто обслужващ персонал на глобалистките елити в Брюксел, а за България и интересите на Българите и 5 пари не дава! Позор за ГЕРБ, Бойко, както и останалата клика! БЮРМ (Северна) не може да съществува без антибългарска истерия, защото това са темелите на това коминтерновско творение, създадено с цел убиване на Българщината! Нека да е ясно и да не си правим илюзии!
43
1
 
17
 
! Отговори
.. преди 4 години
пак друг ни върши работата... първо гърците ги прекръстиха и накараха по казусите с историята да се откажат, сега франсетата, датачаните и холандци им казват, че не стават и ние сме им пътя за ЕС. само ние винаги се радваме някой друг като ни свърши работата да се бием в гърдите. от всичките договорчета, комисиики между "двете държави" и тн пак другите ни вършат нещата
42
6
 
21
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
Македония НЯМА МЯСТО В ЕВРОПА- Тя има място само като "задният двор" на България!! Да се молят за БГ гражданство и да се припознаят всички ТЕ,, за българи!! Сега е времето в което се завземат територии- Турция Сирия ,,Русия Крим ,,България Македония !!
41
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Албания е мюсюлманска държава,няма място в ЕС.
40
8
 
38
 
! Отговори
точка преди 4 години
Няма държава "Северна Македония" докато не си измислят нов език,азбука и не си създадат своя история,а не да крадат българската.
39
40
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
нищо няма да спечелим, ако създаваме проблеми за Македония за ЕС, ще ни намразят силно и ще търсят отмъщение. никакви големи проблеми нямаме с тях, та да им правим мръсно за ЕС.
38
3
 
32
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Много скоро ще си имаме нови комшии - албанците. Всичките тези наследници на древната македонска цивилизация ще ни се молят на тълпи да емигрират у нас. Защото с шиптърите шега не бива.
37
5
 
20
 
! Отговори
така де преди 4 години
без допотопни държави в Европа. Такива северна македония, албания, турция, русия и т.н. по далече от ЕС