Расисти ли са българите? Категорично не!

Ние се гордеем, че сме спасили евреите си
17 окт 2019 22:40, Нели Христова
143

Скандалът след мача на България с Англия продължава да тресе страната ни. Едва шепа държави защитиха родината ни, докато останалите тежко ни оплюха. Но как се отрази скандалният мач с Англия се отрази имиджово на страната ни? И" расисти ли са българите? На тези въпроси отговаря политологът Цветанка Андреева в студиото на Bulgaria ON AIR.

 "Българите не сме расисти, ние се гордеем, че сме спасили евреите си. Расизмът и ксенофобията станаха обаче основни теми, реални обществени практики са политици да ги използват", заяви Цветанка Андреева.

Според нея футболните агитки неслучайно от години се използват за форми на натиск в различни видове протести, включително и политически.

"Профилът на човека, който избира да попадне в среда с расистки ценности, е човек, който има нужда от малка група около себе си, която му създава усещане за принадлежност. Съчетаването на високи нива на агресия, нуждата от някаква група, голяма импулсивност - това е профил, който съществува навсякъде по света", коментира политическият психолог проф. Антоанета Христова в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ и социалната среда е важен фактор, тъй като от много време се говореше, че английските национали се страхуват да дойдат тук.

"Дали е политическа стратегия, не съм особено сигурна. Елитът е виновен за организирането на такива групи. Нито един коментатор или спортист не осъди категорично расистките прояви след мача. Това щеше да измие този неприятен позор, макар че беше проявен от малка група", каза още Цветанка Андреева.

"Tези хора отразяват и един системен неуспех. В случая има едно усещане за унижение. Човек, който се чувства засрамен, не става да критикува и замълчава. След срам няма категоричност. Несправедливо е, че в момента вероятно изглежда зле в световен мащаб, тъй като има расистки прояви в много държави", обясни проф. Антоанета Христова.

Според политолога Цветанка Андреева всички радикални идеологии привличат предимно младите хора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато децата, на децата на родените в новото хилядолетие започнат да възпитават техните деца, расата и националността ще са екзотични архаизми извън активния речник на хората. Както днес са клановете, комуните и родовите общини.
106
0
 
1
 
! Отговори
Condios преди 4 години
Tell that to the gypsies.... :(
105
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 112Така е, обаче говориш за отдавна отминали времена и различни хора. С приемането на комунизма, България автоматично прие и доктрината на "Панславизма", което изолира (капсулира) културния обмен и в буквалния (с оградените гета и граници) и в преносния смисъл. От малки децата започнаха да ги "дресират" да се оглеждат за диверсанти на всяка крачка и да мразят всичко, което не идва от СССР. Тези само няколко десетилетия, тотално заличиха и пренаписаха "културния код" на българина.
104
0
 
0
 
! Отговори
Shark преди 4 години
Расисти са цветнокожите. И НПО-тата, които ги защитават!
103
0
 
4
 
! Отговори
11 преди 4 години
До 7Момче , свали си маската на смелчага и герой и си живей нормално младежкия живот , който е неповторим и богат ! Не ставай маша в ръцете на политически мошеници ! Утре ще те захвърлят на улицита , след като те употребят за свои цели ! Бъди сигурен в това ! Изгради си свой живот , със свои позитивни цели и стремежи !Светът върви напред , а не назад и е добре всеки да знае в коя посока се намира !
102
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България е била винаги мултикултурна държава в своята история,все пак с това се славим от пре-византийски времена.Който идва с добро винаги е бил посрещан радушно.А за през ,,османско присъствие'' да не говорим.Всички пътеписци и пътешественици са описвали държавата ни като изключително гостоприемана,и с толерантни към чужденците отношения.Дори и Хитлер не намери подкрепа от българският народ през войната,дори и Царят ни отказа и отхвърли неговата политика с риск за животът си и короната си.
101
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ние даже сме един от малкото народи, които се държим по-добре с чужденците. Като дойдат тук само им подгъзуваме. Така е по морето, но и не само. И в моята фирма в София е така. В чужбина не подгъзуваха на чужденците.
100
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Искам да видя кой нерасист ще даде дъщеря си за жена на цветнокож, без да му трепне сърцето. Нека не ми се обиждат смесените семейства, нямам нищо против тях, но имам право да не желая такава участ за себе си. На децата си съм обяснил, че расовото смешение е нежелателно явление и няма почва у нас. Има си хас - деветдесет поколения сме спазвали дисциплина, за да избелеем и да си оправим муцуните, сега за 10-15 годин да станем за резил.
99
0
 
6
 
! Отговори
бай Мангау преди 4 години
Ръсисти са - ръсят глупости като приказват.
98
3
 
2
 
! Отговори
муспи преди 4 години
Не може българите като по умни от останалите, да не се сетят за расизъм, след като правителствата им и парламента са без българи?! А ЦК на тази *** класа е изцяло еврейска, така че се сещат и за антисемитизъм. Холокост естествено не е имало - умните си го знаят, но скоро ще има. Ние сме в Ада, всеки се пише умен, а се познават умните по това - че всички ти намират за ***.
97
1
 
10
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 4 години
Расизъм е когато на някой ограничиш правата въз основа на расова принадлежност. В даденият случай расизъм няма. Проблемът е измислен за да се отклони вниманието от големите далавери в световния футбол. Жалко е, че нашите държавници не знаят какво е расизъм и нямат адекватна реакция. Ако на някой европеец в Африка му кажат, че е бял това расизъм ли е?
96
9
 
2
 
! Отговори
Гойко преди 4 години
Българина умира от любов към себеподобните си, цигганни, друговерци, чернокожи и т.н. Та в тази насока, не е. Освен че е препратил към газовите камери хиляди евреи от окупираните от Бг територии през ВСВ.
95
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Интернет толкова промени света, че монокултурните и моноетническите държави са абсолютна отживелица. Хората опознаха различните и вече не се страхуват от тях. На пръсти се броят няколко диви държави, в които расизма и ксенофобията са на почит. За нещастие сме една от тях.
94
2
 
11
 
! Отговори
7 преди 4 години
Видяхте ли младежа обвинен в хулиганство как се държеше ? Хили се ка то *** , което означава , че изобщо не осъзнава престъпността на действията си . Следователно нужна е по-тежка мярка - затвор и принудитилен труд , ама нашите демокрали не смеят , защото са техни кадри за протестъри срущу жълти стотинки !На светлинни години сме от демокрацията , ако изобщо някога стигнем до нея !Нашите са демокрали !
93
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Природата е най-великият творец-създала е расите.Значи е имало защо.Всяка раса проявява в по-голяма или по-малка неприязън спрямо друга. Просто едните са лицемери.Тези обвинения в "расизъм" просто са "модерни" и целят унищожаването творението на природата и обезличаването му в бозава маса подчинена на шепа люде от така наречения нов световен ред.
92
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българите не са расисти.Това, че някой е поръчал на някого да прави безмозъчно глупости, е примитивно, но не е повод да се обобщава за всички българи.Истината е, че това отвлича истинската същност на проблема.Никой не искада си признае, че българският футбол е слаб и то от доста години насам.С уважение към белите коси на разни деятели, считам, че правилно е да има съвременни млади хора в ръководството на този и други спортове.Имаме зали, къде са спортистите? Кой ще ги запали за спорт?
91
2
 
2
 
! Отговори
+- преди 4 години
Комплексарите-да!
90
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ortodoksalni monarhicheski teroristi....bg katastrofa...
89
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Расисти ли са българите?-----------------Ами, такова... Абе..., Е, ти пък ся... Та кво каиш, а?
88
1
 
6
 
! Отговори
Заглавие от преди 4 години
тазсутрешната евреиска (УолСтрийтска) преса в САЩ:"This 29-year-old woman lost her job and is looking for healthy poor people meals"ето до това води толерастията и новия юдо-масонски световен реддокараха дори Американците до просешка тояга