Омбудсманът иска да има социални помощи за вода

Цената й се повишава, доходите намаляват, писа Ковачева до Петков
17
Омбудсманът иска да има социални помощи за вода
Снимка: архив, Ройтерс

Омбудсманът Диана Ковачева постави отново въпроса за подпомагане на социално уязвими граждани при заплащане на услугите за вода.

Ковачева е изпратила две препоръки - до регионалния министър Петя Аврамова във връзка с качеството и заплащането на водата и до социалния Бисер Петков за подпомагане на лица с ниски доходи при плащане на водоснабдителни услуги.

Омбудсманът подчертава, че цената на водата се повишава непрекъснато, докато доходите на домакинствата намаляват и затова е наложително държавата да подпомогне социално слабите граждани – клиенти на ВиК, като им гарантира достъпа до вода, за да водят нормален и пълноценен живот.

Повод за препоръките са многобройните жалби на граждани срещу лошото качество на водата, в които настояват за намирането на по-справедливо решение при заплащане на услугата, съобщават от пресцентъра на омбудсмана.

"Когато доставяната вода е негодна за питейно-битови цели, е налице неизпълнение на задължение на ВиК оператора, поради което и цената на водата следва да бъде като за вода с непитейни качества", пише доц. Ковачева до регионалния министър.

Омбудсманът настоява за изготвянето на ясна процедура, при която да се констатира в бърз срок лошото качество на водата за питейно-битови нужди и да се направи корекция на заплащаната цена.

Тя обръща внимание, че няма реални последствия след общественото обсъждане на Проекта на Наредба за условията и реда за присъединяване на потребителите и за ползване на водоснабдителните и канализационните системи.

"Гражданите очакваха нова Наредба да регламентира и по-справедлив начин за разпределението на разход вода "общо потребление" в сгради-етажна собственост", пише още омбудсманът до министър Аврамова.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
1
 
! Отговори
водата е скъпа? преди 4 години
Стига с водата.Бинету се е къпал само в езерата и не се е оплаквал,ако пресъхнат.Тогава дъждът е бил безплатен.Сега пък-въздухът е безплатен.Дишайте спокойно и дълбоко.
12
0
 
5
 
! Отговори
Тито преди 4 години
Там където има адекватно заплащане,няма нужда от помощи.
11
1
 
6
 
! Отговори
gost преди 4 години
Не стига,че плащаме и работещи и пенсионери с по 100 евра пенсии, прескъпата вода на определен контигент, послушен електорат от столипиново, факултето и прочие, ами и помощи да им плащаме. Възрастните хорица из селата плащат безобразни цени за вода, а познатите им инкасатори въобще не крият,че в определени махали въобще не влизат.
10
0
 
7
 
! Отговори
Дискриминиран преди 4 години
Настоящата омбуЦМАНКА, какво е замислила? Да трупа актив за парламентарни избори ли?Айде стига,а!Достатъчно ги подпомагаме плащайки и тяхната вода в графата общо потребление.Функциите на тази стринка са да работи за промяна на законодателството, за да стане така, че всеки да плаща САМО собствената си сметка.Никакви помощи, щото ще се съдим за дискриминация - до дупка!!!
9
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Зима във видинският квартал Нов път.Огледах се и изброих 8 чешми които са пуснати да текат за да не замръзнат.Дойде пролетта и на повечето места имаше 50-60 см вода.Завъдиха се жаби,комари,мухи и какво ли не друго.Отсреща през пътя дето по рано се провеждаше панаира-сухо.Една локва няма!Значи това е от водата изтекла от чешмите.Ами сега дайте им и помощи,та догодина водата да стигне метър,та и риба да се завъди!Брилянтна идея-няма що!
8
0
 
7
 
! Отговори
Bad Company преди 4 години
А няма ли да е по-добре на тези общности от "социално слаби" да им раздават социални помощи от презервативи? Зер,..........май много станаха, а?
7
0
 
4
 
! Отговори
мак преди 4 години
Кои са най-многобройни социално слаби? Да им дадем помощи и за ток, хляб и каквото се сетите?
6
3
 
7
 
! Отговори
sofeto преди 4 години
"Омбудсманът иска да има социални помощи за вода"Е с това си "искане" кюстендилската бамбина спечели сърцата на софиянци на 100%!
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Социални помощи за въздух ще има ли скоро?
4
0
 
6
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
Чопли си цял ден носа и накрая изтръска някоя мъдра простотия. Омбудсманска му работа :)
3
0
 
10
 
! Отговори
тъй тъй преди 4 години
Тоалетната хартия също поскъпна!За нея помощи кога!?
2
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те тия които ще ги вземат тия социални помощи си точат вода безплатно и ток си берат...Социалните помощи са чумата на човечеството!Те са причината да има милиарди бедняци ,роми и други клошари живеещи на помощи и произвеждащи деца които правят още деца (не че им е лошо де сексът е хубаво нещо) и така докато не станем като Бразилия- 40 млн човека живеят на социал в колиби и още толкова живеят клошарски.Всеки втори-ром.После как се изхранвали 7-8 членни семейства с 50 лв?
1
0
 
9
 
! Отговори
Още помощи... преди 4 години
За римляните.