Вашингтон си тръгва – един постамерикански Близък изток

Тръмп очевидно възприема региона като политически вреден
17 окт 2019 19:40, Елка Василева
52
Вашингтон си тръгва – един постамерикански Близък изток
Снимка: архив, Reuters

Докато протестите в арабския свят се разпространяваха в края на 2010 и началото на 2011 г., администрацията на Обама се мъчеше да изработи някаква стратегия. Разпъвана между продължаване на подкрепата за авторитарните управници, които бяха отдавнашни съюзници на САЩ, и продемократичните протестиращи по улиците, тя криволичеше насам-натам и рядко поемаше пълен ангажимент към една от двете страни, пише Ройтерс.

Колко влияние изобщо е имал Вашингтон върху събитията в региона остава отворен въпрос. Най-решителното действие на Обама - да се намеси с военни средства в Либия за свалянето на Муамар Кадафи - безспорно се отрази на събитията там, въпреки че последвалият нестихващ конфликт и нестабилност едва ли бяха предпочитаният резултат.

В Египет САЩ в крайна сметка не направиха нищо, за да спрат военните да вземат отново властта, докато в Сирия подкрепата за хората, които се опитваха да свалят Башар Асад, беше в най-добрия случай равнодушна. Едва когато нещата опряха до побеждаване на "Ислямска държава", САЩ истински се ангажираха във военно отношение, а събитията от последната седмица показват, че при управлението на Доналд Тръмп даже това не може повече да се приема като даденост.

Дори по обърканите стандарти на ангажирането на Вашингтон в Близкия изток събитията през последната седмица бележат дъно. Решението на Тръмп да изтегли силите на САЩ от райони под кюрдски контрол в Сирия ще се приеме от мнозина в региона като нов знак колко ненадеждна може да е американската подкрепа, а Русия с готовност ще запълни пролуката със свои войски, за да държи турците и кюрдите настрана едни от други. Дори голяма част от членовете на правителството на САЩ изглежда са стреснати от действията на собствения им главнокомандващ, който даде ясен сигнал, че според него ролята му е да изтегли САЩ от целия регион, ако е възможно.

Регионални сили

Дори и Тръмп да загуби Белия дом през 2020 г., никой президент демократ - например сенатор Елизабет Уорън - няма да държи особено САЩ да поемат водеща роля, особено военна. Това означава регионалните сили да предприемат много повече самостоятелни действия, често пъти нехаейки за хуманитарни и други последици. Подобно на Турция в Сирия, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства знаят, че рискуват да загубят западното въоръжение и подкрепа заради продължаващата си война в Йемен, но това не изглежда да се отразява на решенията или действията им.

Във Вашингтон вече се набляга на борбата с Китай и в по-малка степен с Русия, като по-голямата енергийна независимост благодарение на собствени запаси избутва Близкия изток рязко надолу в списъка на приоритетите на Америка.

Има и немалка степен на умора от региона. В края на краищата администрацията на президента Джордж Буш сгреши в надеждата си, че военната намеса в Ирак ще е от полза за вътрешната и външната сигурност на САЩ. Обама се справи съвсем малко по-добре с колебливата подкрепа на администрацията му за протестите от Арабската пролет, за които мнозина в Белия дом и Държавния департамент се надяваха, че са признаци на системен регионален преход към демокрация от западен тип.

Надеждата беше, че това ще е от помощ и за САЩ и съюзниците им в дълговечната им конфронтация с Иран - всъщност вторачването в това десетилетно противопоставяне е едно от малкото общи неща между управленията на Обама и на Тръмп. Вместо това обаче почти всяка стъпка, като решението на Обама да изтегли войските от Ирак и на Тръмп да ги изтегли от Сирия, е от полза за Техеран.

Неотдавнашните атаки над танкери и саудитски петролни обекти показват, че поне някои елементи в иранското правителство сега смятат, че няма какво да губят като действат по свое усмотрение. Същото важи и за други, също толкова силни държави в региона, особено Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства. След като европейски и други държави блокират продажбите на оръжие за тях, тези страни все повече се обръщат към Китай и Русия за подкрепа.

Подложена на санкции

Това се отнася в най-голяма степен за Турция, която сега вероятно ще бъде подложена на санкции от САЩ и Европа. Дори преди събитията от последните две седмици Анкара водеше лют спор с Вашингтон заради покупката на руски противоракетни системи С-400, заради която Турция беше изключена от програмата за обучение на пилоти и купуване на изтребители F-35.

Сближаване по тази линия сега изглежда най-слабо вероятно, след като САЩ се готвят да санкционират Турция за предприемане на действия, за които президентът Ердоган очевидно смята, че вече са били негласно одобрени от Тръмп. Това насочва вниманието към друго оплакване на съюзниците на САЩ в Близкия изток - че непредсказуемостта на Вашингтон при управлението на Тръмп прави почти невъзможно сключването на споразумения с него. Това не би трябвало да е изненада - президентът на САЩ и високопоставените му представители често пъти са на почти напълно различни позиции, особено по дълготрайни военни ангажименти в страни като Ирак и Афганистан.

С наближаването на изборите Тръмп ще има по-малко желание от всякога да се намесва в един регион, който очевидно възприема като политически вреден. В дългосрочен план обаче това може да се окаже по-маловажно от промените, които протичат в Близкия изток, където хората с власт все повече смятат, че Вашингтон си тръгва и не се вълнуват какво биха искали САЩ.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ей сега руснаците ще оправят работата. Само чЕкайте малко.
38
0
 
2
 
! Отговори
Пачите яйца на Обонг преди 4 години
Целта на публикацията е да вароса насраните гомна от либераст-болшевиките Обонго и Килъри.Всички арабски пролети подръчнаха тия двамата. Най-голямата простотия беше,че ангажираха САЩ с подкрепа на промарксическия проект за държава на кюрдите. Сега Тръмп е насаден на пачи яйца да подкрепя в лицето на кюрдите левичарски революционери - марксисти. Русия много по-рано се дистанцира от левичарството на кюрдите и затова днес печели като съюзник Турция,а всички държави в региона я приемат за медиатор.
37
0
 
1
 
! Отговори
ognyanz преди 4 години
Арабските държави са на практика феодални държави под лустрото на някакъв вид привидна демокрация. А когато един народ не е готов за преход от феодализъм към парламентаризъм, това няма как да му се наложи отвън.
36
0
 
7
 
! Отговори
да бе преди 4 години
Статията започва с голяма лъжа, поради което я минах по диагонал.Лъжа е, че САЩ са се мъчели да изработват някаква стратегия след арабската пролет 2010-2011, защото самата арабска пролет е стратегия на САЩ. Ония там в петоъгълника с милиардите бюджет и хиляди аналитици ежедневно се занимават с това, къде да разръчкат и кой да скарат, за да продават оръжия и се докопат до евтини въглеводороди.
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Използувани са Един милион думи , за да се каже : краварите са бита карта , и все повече държави и хора осъзнават този факт !
34
0
 
6
 
! Отговори
Гост+ преди 4 години
Всякакви глупости в статията, но не и истината. Един постамерикански (по-правилно пост-атлантически, защото НАТО участвува активно почти в всичко) Близък изток = разрушени, разорени и обезкървени (с милиони загинали, ранени и прокудени) Афганистан, Ирак, Сирия, Йемен, и малко по-назапад Либия. Та равносметката е доста проста аритметически ако изключим демагогията. С Новия Световен Ред това, най-вероятно, ще продължи....
33
1
 
0
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
защо днес сащ са приети да изпълняват роля която трябва да бъде международна при всеки един конфликт навсякъдевсички извъртат глава да разберат какво ще каже сащ първо а след това другите?нима приехме сащ за даденост да играе световен полицай а ние да стоим отстрани? а вместо да осъзнаваме че без сащ всеки диктатор би се възползвал да окупира където и когато когото си поиска а ние ще сме едни от първите жертви нямайки каубойците зад гърба си?
32
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
12 х 300000 =3600000 градски и 40 х 1500=60000 селски минумум.Магистралата надльжно на зоната и централата ВЕЦ до Мебидж реката Фьрат и железарницата. Съжалявам няма кладенци за грабеж. Само под и сьлзи. Айде инвеститори залагайте.
31
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Планьт е да се изгради 12 нови общини и около 40 села сьс всичко нужно там, училище болница и работа. Хайде заповядайте европейци заедно, да се завърнат сирийците у дома.
30
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво се оказа Тръмп е най- мирния американски президент от много години насам, без нито един голям конфликт и минимални жертви!
29
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Същото се очаква и от Русия. Вероятно.
28
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да, ама не.Днес е постигнато споразумение за 32 км дълбочина.Трьмп благодари,и ако се постигнат целите няма търговски и други простотии.Finito.
27
1
 
4
 
! Отговори
Бате Гойко преди 4 години
"един постамерикански Близък изток"Т.е. "постапокалиптичен"
26
1
 
10
 
! Отговори
Зараза преди 4 години
Кърлежа не си тръгва сам той трябва да се извади и смачка,същото е с сащ.
25
4
 
17
 
! Отговори
Ужасяващо преди 4 години
САЩ след себе си оставят смърт,мизерия,съсипани,ограбени,разделени територии,някога цветущи мирни държави сега след агресията и превратите на САЩ са в опадал.
24
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
do 27,,Познай кога точно ще "нахлуят" в Турция! Таман НИКОГА! -:) Много си елементарен бе момчето ми! А и те Турците.Толкова ги е "страх" от Америка.Та си купиха Руски ракети! -:) Нашите пионки ги е страх Но турците Не!
23
3
 
14
 
! Отговори
Шашнат преди 4 години
По-добре ще е за американците да престанат да се мислят за империйка, да си орежат разходите за агресии и окупации и да си оправят вътрешните бакии. Преди час ми показаха сметката за лечение на един познат, който живее на западното крайбрежие. По-добре сам да си нахлузиш примката, за месец болничен престой - 620 000 долара. Лекарствата са към 100 000, но пък операцията е учудващо евтина - някакви си 50 000. Добре, че е скътал парици, застраховката не покрива и две трети от "прекомерните разходи"
22
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тръгва си , за да нахлуват в Турция .
21
3
 
21
 
! Отговори
българин преди 4 години
Вашингтон .Никога не е бил фактор в Сирия.Присъстваше и изби доста население от сирийското,със своите Неточни удари! "приятелски огън" казано по друг начин! Русия засенчи и им направи ПОКАЗНО във военното дело в Сирия!Унижи ги пред цял свят! Русия беше поканена в Сирия да въдвори ред и спокойствие! А Америка сама се натресе в Сирия знаейки че Тя лично подкладе този огън! Но номера и не мина в Сирия! Прибират се като бити п......! -:)
20
0
 
0
 
! Отговори
още един преди 4 години
виж в тубата DAF LF Electric