"Белите престилки" на протест: Обезверени и излъгани сме!

Медицинските специалисти и специализантите в очакване на решение
17 окт 2019 10:26, Анисия Иванова
33
"Белите престилки" на протест: Обезверени и излъгани сме!
Снимка: Bulgaria ON AIR

Медицинските специалисти продължават с протестите заради ниските възнаграждения и условията на труд. Младите специализанти пък не одобряват новата наредба на здравното ведомство.

Вчера се стигна и до 30-минутна блокада на бул. "Мария Луиза" по време на над 4-часовата среща на медицинските специалисти със здравния министър Кирил Ананиев.

"Случи се една формална среща, въртят ни в омагьосан кръг. Разчитат на това да се уморим. Неуморими сме, това трябва да го разберат. Упорити сме и искаме промяна. Нашите колеги казаха, че няма да излязат от срещата, докато не се стъпи на реални решения. Стигна се до консенсус, че до един месец ще видим промяната. Изключително обезверени и излъгани сме", обясни медицинската сестра Елена Тонева пред камерата на Bulgaria ON AIR.

"Искаме да видим тяхното действие поетапно за промяна на статута нашите професии. Унизително е да сме нормени работници, да изпълняваме някакви норми. В здравеопазването не би трябвало да става въпрос за търговия. Безобразие е да изработваме нашите заплати. Пациентът се е превърнал в клиент На всички пациенти се гледа като пътека, която е добре финансирана. Това е геноцид - начин да се тормози цял народ", сподели в ефира на "България сутрин" друга протестираща.

Още по темата

Специализантът Петко Гинев е на мнение, че най-големят проблем е задължението да връщаш парите от специализацията си, ако я прекъснеш или ако не останеш 3 години да работиш в болница в България. По думите му това е безумие.

"Тези пари не могат да се наричат субсидия, защото ти си ги изработил. Специализантите са се трудили като побъркани, за да си получат заплатата, която не е голяма. Ако не си вземеш изпита за специалност, отново си задължен да връщаш парите за тази специализация. Може да се направят много злоупотреби в това отношение", разясни той и настоя, че тези задължения трябва да отпаднат.

"Ние сме абсолютен инкубатор за медицински сестри. Напускат в момента, в който си вземат дипломата. Световен глад е за медицински сестри", посочи още Тонева.

Протестите на медицинските специалисти и специализантите ще продължат до конкретни действия, които бъдат предприети от правителството и Министерството на здравеопазването.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
2
 
! Отговори
Мед. Специалист преди 4 години
А да не говора уважаеми че някъде мед. лаборанти като мене вземат много под сестринската основна заплата. При нас в Областна Болница например е 655 лева основна заплата.... Докога така с образование вреден труд и нощни смяни.... Само СТАЧКА до дупка... Напред колеги бъдещето е в нашите ръце.....
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Настройват ни общество срещу медици , а хората с милионите са няколко десетки , ГЕРБерски и ДПСарски фигури.
30
0
 
2
 
! Отговори
1 преди 4 години
До Оставка на министъра,не само министера,а слънцето и той,трябва да си подава оставката,къде са 86 милиона,за които си дереше гърлото,че уж правителството ги било отпуснало.
29
1
 
6
 
! Отговори
Пациент преди 4 години
Всичко това е последица от недомислицата "Здравна реформа" от костовистите! Болници-търговски дружества...!!! Пазар за здраве-никъде в света няма такова чудо!
28
0
 
6
 
! Отговори
Лекар пенсионер преди 4 години
Не знам какво е предложението на МЗ за младите колеги лекари, но трябва да се вземе решение какво да се прави с болниците където липсват кадри! Вие млади колеги учите, спецеализирате и не се връщате по родните си места , а пълните частните болници, които след бума със строителството на хотели по курортите "мръсните" пари се насочиха към строителство на ботикови болници! Вярно е, че плащат по-добре, но на кого оставяте болничното лечение на близките си, кагато не желаете да се връщате?
27
2
 
1
 
! Отговори
баба мара преди 4 години
всичките бъркотии в държавата са създадени от сдс те измислиха реформитестачките които не скача е червен ето го сега резултата
26
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От тази година вдигнаха максималната осигурителна ставка с мотива, че всички сме щели да имаме по-добре здравеопазване. Къде са допълнителните пари? Преспокойно могат да се позлват за случай като този. Нека сестрите повдигнат въпроса и потърсят сметка и дори наказателна отговорност.
25
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нито един министър на здравеопазването до сега не предложи работещ механизъм в здравеопазването .Потърпевши са цялото общество -тъжен и горчив факт.Целите са изпълнени олигархическата върхушка да узуптира държавната власт.Медицинските сестри от 1989 година са на страната на губещите, може би те, единствени запазили социалния инстинкт за самосъхранение.
24
1
 
7
 
! Отговори
Оставка на министъра преди 4 години
Крайно време е министъра на здравеопазването да подаде оставка!То не беше лъгане на мед. сестрите, местене на център за наркомании под масата и без никакви дискусии, бъркотията със болните още и още!Както Боби Михаклов бе изгонен за хаоса на БФС така и този министър нека си поеме отговорноста за хаосът който цари във здравното министерство!
23
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Човекът взе субсидията, каза "Чакай малко", хвана самолета...Подписали са договор за работа 3 години. Държавата я рекетират, а частникът щеше да ги осъди и да връщат парите. Много нахални и противни рекетьорчета. Забравиха, че те си плащаха специализацията преди време.
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сестрите похарчиха ,, обещаните"....50 000 000 от Тиквата , сега започват новите обещания 200 000 000
21
0
 
0
 
! Отговори
до 21 преди 4 години
Дано не се наложи, че ще ги вкарам в излишни разходи.
20
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каза ви да станете овчари и да садите картофи, вие се ослушвате.
19
1
 
11
 
! Отговори
Запознат преди 4 години
Сестрите не получат две заплати.Те получават най ниската възможна.И са принудени буквално или да работят на две места (като сестри) или да работят двойно на едно място.И затова се събират реално 2 заплати.Реално взимат около 1000 лв за 12-13 часа работен ден.И не издържат.Ако така върви скоро ще останем без тях.Трябва спешно да им се увеличат парите- за сметка на бюрокрация администрация и други..
18
2
 
8
 
! Отговори
Георги преди 4 години
Да им направят по закон заплатите по 2000лв и тогава болниците искат не искат ще им ги плащат, а няма да ги дават на докторите с по 50хил лева заплати.
17
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По малко медицински сестри- за да се пести от заплати , ликвидиране на държавните болници -за да се икономисва от издръжката... Докато правната система допуска някои да потъват в излишества от пари ,имоти ,коли луксозен живот за ,,престиж,,
16
3
 
6
 
! Отговори
аз-ът преди 4 години
Аз съм онкоболна------aко сте ми жена - и ми го кажете вкъщи какво ви се е случило - аз ще и счупя главата на тая ! Честно !Нищо против хората в бяло, разговарял съм с университестки преподаватели, знам че най-тежките в света следвания са физика и медицина, знам че е тежко. Знам че парите са малко. НО НИЕ ПАЦИЕНТИТЕ НЕ СМЕ ВИ ВИНОВНИ !!!!!
15
0
 
7
 
! Отговори
Аз съм онкоболна преди 4 години
Отивам при личния лекар и усмихнато казвам Добро утро Сестрата ми отговаря:ти с тая диагноза си много оптимистична.Моля "белите престилки"за коментар.
14
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никаква среща с Ананиев няма да реши проблемите,вие не разбрахте ли каква е неговата мисия в министерството на здравеопазването.
13
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Работещи бедни и не си гледайте много прасета в къщите да не преядете ! Във ЕС е така, еште асфалт, гледайте асфалт, мислете за асфалт возете се по асфалт, нон-стоп асфалт ! То и футбола ви е такъв футболистите са като асфалтирани, чалга певиците си пълнят гърдите със асфалт Асфалта е в основата на Вселената В началото беше словото, първото слово беше асфалт.