Хапвайте аспержи за здрав черен дроб и при артрит

Аспержите потискат възпалението
17 окт 2019 09:56, Михаела Лазарова
5
Хапвайте аспержи за здрав черен дроб и при артрит
Снимка: istock

Аспержите са светлозелен зеленчук. Бялата му разновидност е доста по-рядка, следователно и по-скъпа. Ако я откриете обаче, не се колебайте да си я набавите, защото както белите аспержи, така и зелените са изключително полезна храна. Те заслужават специално място на трапезата ви, като добавка към различни ястия, гарнитура или част от зеленчуковите ви гозби. Идеално допълнение към месо и риба.

Аспержите са много богати на растителни протеини. Съдържат много малък брой калории и въглехидрати, което ги прави много полезен зеленчук.

Освен това са силно алкална храна, която балансира електролитите в организма и намалява опасната киселинност.

В аспержите се съдържат още витамините А, Е, К, С, минералите селен, магнезий, цинк, манган, желязо, както и почти всички витамини от група В.

За какво са полезни аспержите?

Диабет

Аспержите помагат в контрола на кръвната захар и инсулина. Те понижават нивата на киселинност, което подобрява значително чувствителността на клетките към инсулина. Това намалява риска от диабет и спомага за контролирането на вече диагностицирано заболяване.

Черен дроб

Аспержите подкрепят протичането на функциите в черния дроб и нормализират стойностите на чернодробните ензими. Тези свои функции зеленчукът дължи на високото съдържание на алкални вещества и хлорофил.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Яжте телешки, свински или агнешки черен дроб за здрав черен дроб, после бъбреци от същите животинки и т.н. аспержите ги оставете на горките животинки.
4
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не знам кой може да се върже на съветите от човек, който идея си няма от диетология, медицина и правилно хранене. По-скоро да криминализират това деяние.
3
0
 
34
 
! Отговори
х преди 4 години
яжте суджук и пържоли, аспержите ги оставете на веганите
2
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да не съм кон да ям аспержи.
1
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз доста пъ.pдя от тях и затова ги избягвам.