12% от германците неграмотни – едва четат и пишат

Как се справят тези над 6 милиона души?
Обновена: 17 окт 2019 09:53 | 17 окт 2019 09:50, Елка Василева
93
12% от германците неграмотни – едва четат и пишат
Снимка: архив, Reuters

Над шест милиона германци имат сериозни проблеми с четенето и писането. Как се справят с делничните задачи и има ли кой да им помогне?

За повечето хора животът без четенето и писането е невъобразим. Но цели 12 на сто от германците между 18 и 64 години едва могат да четат и пишат. Някои от тях разпознават отделни букви, думи и изречения, но не могат да свързват изреченията. И не са в състояние да прочетат по-дълъг текст, а не могат и да пишат, пише Дойче веле.

60-годината Керстин Голденщайн от Трир например има стратегия: "Когато пращам някому картичка за рождения ден, пиша текста си на листче, което да поставя в картичката. И ако направя грешка, мога да хвърля листчето и да се опитам да напиша текста отново".

Лесни за четене книги

Доскоро Голденщайн, която години наред е работила в месарница, все още се срамувала да говори за проблема си: "Трябваше ми много време, докато се осмеля открито да говоря за това, а и да се науча да пиша правилно". Сега тя се чувства щастлива, че може, макар и много бавно, да прочете книга. Междувременно някои издателства са се специализирали в публикуването на художествена литература в адаптирани на опростен език издания.

Как в една развита страна като Германия, в която училището е задължително, може да има хора, които завършват училище, но не усвояват достатъчно умения за четене и писане? "Учителят всъщност не разбра, че имам проблем", разказва Голденщайн, която е ходила на училище в едно село край Северно море.

През 60-те и 70-те години на миналия век, т.е. по времето, когато тя израснала, родителите и учителите не се грижели особено децата да усвоят умения за четене и правопис, казва тя. Завършила 10-ти клас, защото на устните изпити се представяла много добре и в общата оценка това компенсирало донякъде по-ниските бележки заради правописа.

Неграмотните си помагат взаимно

Едва преди няколко години, когато забелязала, че проблемите с неграмотността я карат да се чувства зле, Голденщайн потърсила помощ и се записала в курс по немски във вечерно училище. "Никога няма да се науча да пиша наистина добре, но доста напреднах и сега вече мога да правя това, което преди никога не съм могла: да пиша кратки истории", разказва гордо тя.

Голденщайн създала група по писане заедно с хора, засегнати от същия проблем. В нея тя е не само говорителка, а междувременно и "посланик" на Федералния съюз за ограмотяване и основно образование в Мюнстер. Сдружението информира за курсове по ограмотяване в цялата страна и предлага анонимен "горещ телефон" за нуждаещите се.

"Посланиците" като Керстин Голденщайн са крайно необходими и полезни. "От общо 6,2 млн. функционално неграмотни или ограничено грамотни едва 30 000 посещават курсове по ограмотяване", посочва ръководителят на сдружението Тим Хенинг. В цялата страна има 100 "посланици" и те са много важни посредници, мотивиращи хората, които имат техния проблем.

Какви са причините за неграмотността?

По думите на Хенинг причините за функционалната неграмотност са многообразни. "Идентифицирали сме няколко ключови фактора, като например обкръжението", обяснява той. "Ако родителите не се интересуват от образованието, детето неизбежно ще срещне трудности." Друг важен фактор е образователната система. "Ако децата не се научат добре да четат и да пишат в основното училище, рядко могат да наваксат тези пропуски след това."

Легастенията и проблемите с концентрацията също могат да изиграят роля. А и смъртта на някой от родителите или тяхната раздяла затрудняват обучението на децата. Те се чувстват изолирани и не успяват непременно да заявят потребностите си.

Предизвикателствата на делника

Макар броят на неграмотните в Германия да намалява, те все още са тревожно много, а уменията има са много различни. Някои, като Голденщайн, могат да четат книги и това да им доставя радост. Други не напускат квартала, в който живеят, защото не могат да разчетат нито пътните знаци, нито разписанията на влаковете и автобусите. Да придобият шофьорска книжка е невъзможно - няма как да прочетат въпросите от листовката.

Мнозина не са в състояние да се запознаят с указанията за ползване на различни уреди, да плащат онлайн сметките си, да общуват по електронната поща или да попълнят данъчни декларации, да разберат описанията на лекарствените продукти.

Две трети от хората с ограничени умения за четене и писане работят и това повишава самочувствието им. Най-често обаче те са общи работници, заети са в строителството или в почистването. Функционалната неграмотност не е свързана с липсата на интелигентност, подчертават експерти.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То и при нас 20% от българите са неграмотни и дори едва говорят български, ама те иначе не са точно българи, както и тия 12% германци.
71
1
 
6
 
! Отговори
да преди 4 години
какви германци - бели или от новия тип? Така така, ще видят те какво е някой да се нарича Българин и да те е срам да кажеш, че това полусъщество живее в близост до теб, и да се обясняваш *** как така и ти си Българин, и той е Българин, а не си приличате.
70
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"германци".. ама само по паспорт!
69
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Голденщайн е класическо еврейско име и няма нищо общо с Турция. Това от своя страна няма нищо със статията. А неграмотните германци след ВСВ нямат нищо общо с днешните неграмотни германци.
68
0
 
3
 
! Отговори
точка преди 4 години
Неграмотността е неуважение към самия себе си.
67
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След ВСВ много от децата са останали сираци, нямало е училища и са събирали децата в едно училище на няколко села. Но родителите не са водили децата на училище поради ред причини. И много са останали неграмотни.
66
1
 
6
 
! Отговори
Д-р Исня преди 4 години
Така е. Всъщност Голденщайн е Алтънташ, но минала възродителен процес.
65
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Обзалагам се, че Голенщайн е псевдоним или превод на друго име.
64
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хора, в Германия няма само богати и образовани германци. Има социални класи и едно нещо, наречено Hauptschule. Има МНОГО малограмотни чисти германци, и то не само от тези на социал. Германците са обикновени хора, не са богове, и могат да са глупави, прости, мързеливи, с ужасна хигиена и да крадат. Вие се държите в коментарите като племе под колониално робство, което мисли белите за богове. Това просто не е така. А чужденците в Германия (и там родените им деца) са около 25% или всеки четвърти.
63
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ХА-ХАА в Булгариcтaн 80% нито четат нито пишат.
62
0
 
9
 
! Отговори
Като се прибавиха преди 4 години
и няколко милиона близкоизточни и африкански нови германци, проблемът ще се задълбочи.Но фрау Меркел рече "Ще се справим". Де да видим.И ние имахме един, който вкара тук около 360 000 небългари. И народът реагира с виц:На площада, пред Градския комитет на БКП и пред сградата на МВР един ром пребива от бой магарето си. Излезли местните големци, питат го защо трепе животното. Той отговаря:"Казвам му да стане кон, то не става!"-Е, това не е възможно."Тогава вие що ме биете да стана българин?"
61
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Разходете се из родопите и вижте колко от местните говорят български ! Същата е историята с тези 12 % "германци".
60
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 51Няма никакъв проблем работещи студенти да получат такъв след посочения период. Проверено.
59
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ама това истински германци ли са,или натурализирани такива?
58
4
 
12
 
! Отговори
SAFC преди 4 години
12% от немците са с турски произход. Слочаенос??? Не мисла!111!
57
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нямам впечатление в България да се очаква перфектен език. Поне там, където живея аз. Впечатлението ми е точно обратното: в дейности, където се очаква високо ниво на грамотност, като медии, медицина, администрация, тя далеч не е на ниво. Иначе, желанието, стремежът към грамотно писане е показателен за отношението на човека към дейностите, с които се занимава, степента му желание за усъвършенстване, за развитие, а също и уважение към другите.
56
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
в България прекалено много се набляга да имаш перфектен език, аз съм имал началник англичанин, който пишеше имейли с правописни грешки, И какво от това, не му пречеше да си взима заплатата и да си върши работата.
55
3
 
12
 
! Отговори
ВАРХАЙТ преди 4 години
2040-та година на германски аутобан полицаи спират кола. Единият полицай взима документите и казва на другия:Ей, Ахмед, гледай какво смешно име - Мюлер!
54
0
 
5
 
! Отговори
БЛА БЛА преди 4 години
ДО ВОЙНАТА РОДЕНОТО НАСЕЛЕНИЕ В СВЕТА Е БИЛО ПО- МАЛКО ОБРАЗОВАНО. АЙДЕ СЕГА ТРОЛОВЕТЕ...
53
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нека си погледнем нашата ко инка - тук и даскали имаме неграмотни. А вие ревете на чужди гробове.