Не сме расисти, престъпленията от омраза в Англия - 103 хил. за година

В островната държава има ръст на този вид престъпления с 27 %
Обновена: 17 окт 2019 09:34 | 17 окт 2019 09:23,
152

Гордеем се, че България е една от страните, които не са допуснали депортиране на евреи към лагерите на смъртта. Със страх и известни изключения, като арести със свински опашки, приехме на наша територия десетки бежанци от размирни райони по света.
Още по темата
Въпреки всичко това, в понеделник на мача с Англия видяхме нацистки поздрави и животински подвиквания от трибуните на националния стадион, които накараха световните медии да обобщят, че българите са расисти.

"В България проблемът е, че никой не търси сметка на тези, които ни лепят лошо име. Преди 10 години искаха да запишат сирийчета и афганистанчета в училище в ковачевско село, но хората отказаха. Да не говорим за всички изстъпления след това с бежанците", коментира журналистът Бетина Жотева.

По думите ѝ това е европейска тенденция. В студиото на "България сутрин" тя показа графика, в която се вижда ръст на престъпленията от омраза в Англия и Уелс. От 2015 до 2019 г. техният брой се е увеличил с 27% до 103 хил. в рамките на само една година.

"Не приемам никакви обяснения от типа "не можем да ги намерим и да се справим с тях". Това е група, две, или три, които се наемат от футболни клубове, федерации, партии и икономически формирования, за изпълнение на гнусни поръчки, за които им се плаща добре", категорична е Жотева.

"Самите медии претоплиха предварително манджата. Една от основните теми беше дали ще има расистки подвиквания на стадиона. Има нещо ненормално в цялата ситуация. Българският отбор не играе за пръв път срещу чужди отбори с играчи с друг оттенък на кожата", каза от своя страна социалният антрополог Валери Личев пред Bulgaria ON AIR.

Експертът е на мнение, че когато се боиш от другия, в общността ти се опитваш да се капсулираш. А чувството за малоценност може да избие в групови явления.

"Едва ли тези деца имат понятие от нацисткия поздрав. Тези хора нямат сериозен интелектуален бекграунд, нямат идеал за живота си, нито идея за социална промяна. Тенденцията към себегероизиране е твърде голяма. Такива възможности за изява са добре дошли за тях. В момента градят идентичност по скандален начин", обясни Личев.

И подчерта, че футболът позволява да избиваш комплексите си, да се почувстваш нещо по-значимо от това, което си в реалния живот. Трябва да има катализационен център, тъй като при една по-сериозна криза може определена група от маргинали да се включи в насилие, предупреди социалният антрополог.

"Добре е, че Борислав Михайлов си тръгна. Знаем какво направи за 14 години. Всичко, което той е изградил в БФС, си остава същото, само без него. Не мисля, че ще има кой знае каква промяна", каза още Жотева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
0
 
1
 
! Отговори
стой та гледай преди 4 години
Светът е тръгнал към,пещерния строй
92
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бетина Чъ..чъ..ччъъх,е права.Да отидат в Русия да видят за какво говорим.Там като ги срещнат по тъмно направо ги налагат с колове и лопати.Там чужденец по тъмна доба не смее и носът да си покаже.Путин каза на Меркел,че няма нужда да му се определят никакви квоти за бежанците,защото той нямал нищо напротив всичките бежанци да идат в Русия,няма проблем никакъв.Само че никой от бежанците не иска и да чуе за Русия.А преди мача се говореше и надъхваше публиката както винаги,само че този път се оакаха
91
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Турците са най-големите расисти,влизат с войски в чужди държави, като у дома си.
90
1
 
3
 
! Отговори
13 преди 4 години
В България има повече, но не регистрирани. Всеки е расист срещу всеки. Роми, българи, всички. Има няколко лобита, религиозни, расови, сексуални, еко и т.н., които печелят кеш от разделението. Простия човек е безполезен и често расист. Няма кой да даде пари да бъдат научени хората, всеки с повече пари е от едно или друго лоби, вкл. патките които повтарят опорки по телевизиите. Расизма няма да изчезне, той е едно от печелившите разделения.
89
5
 
5
 
! Отговори
Ramada преди 4 години
Евреи спасили, джуджета. Турция колко Евреи е спасила? Невежи!
88
6
 
8
 
! Отговори
Ramada преди 4 години
Не са били расисти! От 3 милиона Българи 2,5 са расисти. Даже на майчин език не може да се учи!
87
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те англичаните що народ са избили на нас ще ни говорят за расизъм и ще ни сочат с пръст! Абе много толернатни станаха, само допреди 100 години бяха затворено общество, изолиран остров. Кои сте вие бе?Дреме ни за мнението на англичаните към българите и без това са аут от ЕС, достатъчно от тях са дошли и живеят тук. Навсякъде има ***.
86
6
 
8
 
! Отговори
Ангелско сърце преди 4 години
Не сме расисти но сме истински,обичаме и тези дето ни нападат...
85
8
 
4
 
! Отговори
8 преди 4 години
Тези момчета са адекватни и имат понятие от нацистки поздрав . Нещо повече - тази проява не е без предварителна организация , не е случайна , има сценаристи , които са платили щедро . Целта е да се тества възприемането на нацисткия поздрав от гражданите , медиите , спортистите и властта като по този начин се легитимира и самата престъпна идеология на нацизма ! И ако не бе реакцията на англичаните всичко щеше да си мине приемливо , както Луков марш . Нашата тв не даде тези кадри в моментаЗащо ?
84
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Помните ли когато Борисов ви обещаваше домакинство на Световното по футбол,А?Е,сега вече няма да има домакинство на световното по футбол в България.Както винаги когато Генерала удря греда, виновните са други!Аз лично никога не съм вярвал че може да сме домакини.Поздрави за умелата МУ акция
83
2
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До Анонимен94точно!..Подкрепям!аман от българоликвидатора ""Б.Б."!
82
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
истъпленията навсякъде по света ги правят футболните агитки от Англия а после трябва да им се извиняваме е няма аз няма да се извиня за разлика от Б.Б на когото му е наложено да е роб
81
3
 
6
 
! Отговори
Карлсон от покрива преди 4 години
Снимки на децата на английския кралски двор с хитлеристки поздрав, начело с "маман"!/ от средата на 40-те години/.А коментар от английска страна за особените политически симпатии на английския престолонаследник и " дружбата " му с Гьоринг, Гьобелс и Хитлер..пропуснах Химлер/????? Английски колониални комплекси,които "навират" на другите!
80
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
е нали бай *** е велик и не е расист, защо не ги задържа тия намясто и не приложи закона? нали спазването на законите отличават хората от животните?
79
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
няма ли да излязат завряният зет и синът на Седефчо и да кажат щом ние бяхме на високи постове, как българите ще са нацисти!
78
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Омразата е естествено човешко чувство.Емоцията е отразяване на реалността и ни е необходима за да сме адекватни.Отделен въпрос е културата на младите и умението им да анализират емоциите си.В консуматорско общество, в което пазарът зависи от емоционалността на купувача и се подтиска всеячески разума, е нормално да има престъпления от омраза
77
0
 
4
 
! Отговори
да преди 4 години
Дааа, България е депортирала евреите и от своите територии в германия, австрия, полша, швейцария.... Хааааахахахаха.... Като е така, що не вземем пак да си върнем те тия те територии от които сме депортирали евреите? Ей, гърци долни, на крив грък Българина му пречи.
76
2
 
14
 
! Отговори
някой преди 4 години
До 1Против кои турци се говори? Тези които си вадят хляба с труд, или срещу турчеещите се ромове, които с побои, кражби и лъжи обират хората и продукцията им?! Да има и неграмотни турци, които си вадят парите с труд, но болшинството са неграмотни ромове с права, без задължения, които ограбват от труда на всички етноси в България! За тях и лекарите от ТЕЛК, трябва съд и работа до скъсване, докато не върнат заграбеното!
75
2
 
15
 
! Отговори
РАСИСЧЕ! преди 4 години
Какво лошо има да си малко расист, и ромите са расисти, и ннегрите са расисти, и китайците са расисти, НОО най големите расисти са евреите нарочно ходят по улиците във Франция с малките шапчици-ермолка за да се отличават и като се срещнат непознати въпреки това се поздравяват , пълни расисти!
74
10
 
4
 
! Отговори
Az преди 4 години
Лъжата с евреите вече не минава. Знае се прекрасно, че България е депортирала в концлагери евреите от Гърция и Югославия под нейна власт. Всички документи по цялата верига на това чудовищно престъпление са публикувани. Лъженето по този въпрос е крайно унизително, не разбирам как тези хора не го съзнават ? Комунистическият рефлекс никога да не сме виновни явно е дълбоко вкоренен.