Заради спада на германската икономика, съкращават персонал и у нас

Работодатели намаляват също заплатите в индустрията
17 окт 2019 08:57, Петя Славова
26
Заради спада на германската икономика, съкращават персонал и у нас
Снимка: Reuters

Заради спада на германската икономика от началото на годината има съкращения на персонал в немалко от промишлените фирми у нас, доставящи възли и детайли за немските си партньори, съобщи председателят на АИКБ Васил Велев пред "Монитор".

Освен това работодателите намаляват и заплати в индустрията, но икономиката у нас продължава да расте заради търговията и услуги. Най-чувствително влошените условия се усещат в производството на метали, текстил и облекло, както и в мебелната и дървообработването.

Всички тези подсектори работят основно за износв Германия, Италия и Турция, на които икономиката е надолу.

Според Международния валутен фонд (МВФ) световната икономика расте бавно по време на световната финансова криза. Експертите виждат причините за това в търговските конфликти и геополитическите рискове. Според МВФ през 2019 г. глобалната икономика ще нарасне с 3%. Това е най-лошата цифра след кризата през 2008-2009 г. Заключенията са на доклада "Перспективи за развитието на световната икономика: глобален спад в производството, растеж в търговските бариери", публикуван от МВФ във вторник.

Влошените прогнози на Фонда влияят на очакванията на инвеститорите за бъдещето: "Всеки един бизнес план има включен в себе си прогнозите за международен растеж, че в следващите няколко години няма да е най-подходящия момент да се инвестира", коментира икономистът Петър Чобанов. По думите му БНБ и министерството на финансите също ще се ревизират прогнозите си, макари с малко. С интерес експертите следят случващото се с Еврозоната, където са и нашите основни партньори. „Очакванията са подтиснати и Еврозоната върви към рецесия с най-големите държави в нея, като Германия и Италия“, смята Чобанов.

Що се отнася до ФРГ, през първата половина на 2019 г. търсенето на стоки, произведени в Германия на международния пазар, беше по-ниско от очакваното. Това беше една от причините растежът на германската икономика през тази година, от гледна точка на експертите на Международния валутен фонд, да бъде едва 0,5 процента.

През следващата година тази цифра трябва да е 1,2%. Това е с 0,5% по-малко от прогнозираното през юли. Германският канцлер Ангела Меркел нарече настоящото развитие на ситуацията „тревожно“, а евентуалното нерегламентирано излизане на Великобритания от ЕС като един от факторите, които повлияват на настоящата негативна ситуация.

Може да очакваме и сериозно забавяне на растежа и в България, смятат икономистите, което трудно може да компенсираме с вътрешни фактори.

През 2020 г. глобалната икономика очаква растеж от 3,4 процента, се казва в документа. В същото време МВФ прогнозира забавяне на растежа на повечето световни икономики.

Така икономиката на Европейския съюз (ЕС) според доклада през 2019 г. ще се увеличи само с 1,2%, а през следващата - с 1,4%. Причините за това развитие според експертите са търговските конфликти между отделните държави (преди всичко спорът за митата между САЩ и Китай), както и „несигурността, свързана с геополитическите рискове“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А така правете си сметката какви български производства имаме-никакви защото сме полизурковци на ония от ЕС-до това ни докара гардът Борисов
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ново пет,комсомолчето крадец Велев почнал да свири на струна,криза и рецесия! Другарю Велев,другарю Велев тя кризата ще дойде рано или късно,ама бъди сигурен,че след Нея твоят и на твоите другарчета"бизнесът"тоя път ще отиде в небитието!
19
0
 
3
 
! Отговори
Неграмотност преди 4 години
Цитат: ... глобалната икономика ще нарасне с 3%. Това е най-лошата цифра след ...*3% е процент или число, но не е цифра. Учи се в първи клас.
18
0
 
11
 
! Отговори
Значи 2 преди 4 години
Парите не съществуват сами по себе си. Те съществуват заради хората. Робот търсене не генерира. Хората не получават достатъчно поне от 70-те и възпроизводството е нарушено. Биологично, социално и на ниво образование/култура/здраве. Какво търсене чакате, като директно обезценявате доходите с явно печатане на пари вече над десетилетие и така бъркате в спестяванията на народеца?
17
0
 
7
 
! Отговори
брях преди 4 години
Хубоу,че фаувето не отвориха завод тук.Тъкмо щяха да назначат сумати народ,пък после да го съкращават.Абе кви са тия смешни статии,бря!
16
0
 
15
 
! Отговори
Значи преди 4 години
Проблема е, че от алчност докарвате кризи. Върхушките по света феодализираха народа, като го вкараха във финансова спирала да плаща прескъпо за имоти и/или образование, дори и здраве. Тук, а и по света все по един и същи начин върви корупцията - чрез раздаване на имоти и други благинки с отклонение от пазарната стойност. Народа изтрещя и започна да сатваря пари в имоти, които не му трябват. И сега се чудим къде е икономиката? -ами в имотите. Специално в бг стана като с лалетата в Холандия.
15
4
 
12
 
! Отговори
До 15 преди 4 години
И аз съм там и мразя скапана софия
14
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Германия се чувствам супер
13
0
 
12
 
! Отговори
До 9 преди 4 години
Не са бежанците проблем !Това че смучат дори би трябвало да субсидира икономиката.Негативите от тяхното присъствие там по-скоро е спада на стандарта на живот в Германия.Макар и с малко,но наистина е факт.
12
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щом васил велев го е казал, значи ще се случи обратното.
11
1
 
14
 
! Отговори
Алла - балаааа преди 4 години
До да ти *** и ръста!когато няма ръст има рекорди и когато няма революция - има еволюция!
10
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Накратко, да чакаме през 2020-та нова криза.
9
3
 
42
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Е, как няма да има спад в германската икономика, като мама Меркел напълни страната си със сирийски и афганистански многодетни ***, които смучат наготово, без да работят?! Това ще се случи и с икономиката на цяла Европа, не само на Германия!
8
3
 
7
 
! Отговори
да ти еба и ръста! преди 4 години
До АнонименВсичко е лъжа и измама! Ходи да гласуваш за разбойниците на БКП!
7
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Споко....,лек трус,нищо повече.Нормално е да има насищане на потреблението,но обикновено до 18 месеца всичко тръгва нагоре отново.Това вяление ще го има през 10на години .Съвсем рутинна икономическа закономерност.Като сложим и процент от политически причини като Брекзит,Сирия...Общо взето,няма място за притеснение.Светът отива към по-висока цена на човешкия живот,а това задължава господарите ни да ни пазят от разгром на човечеството.Ше се овладеят нещата.Лек ден
6
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
копирани бездарно статийки под път и над път! журналистиката ви е на нивото на футбола!!!
5
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щом прочетох "АИКБ Васил Велев" и ми стана ясно. Нямаше нужда да продължам да чета.
4
1
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Консуматорското общество се пренасити. Вече всеки има по 2 коли, 3 телевизора, 5 мобилни устрийства, персонален компютър и т. н. По-добре работете за рециклиране на *** и опазване на природата, отколкото да се чудите още какъв нов *** да произведете.
3
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя хубавец се опитва да внуши че, проблемите които имат неговите фирми са и проблеми на икономиката като цяло!
2
5
 
9
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 4 години
И аз съм...съкратен от спада в дойчланд.Прекопавахопах редовно...градинката на една дойч-пенсионерка в Кривунделово,но спря да ми...плаща и аз спрях да се...напъвам.