Неизпълнените обещания към Македония с последици и за ЕС

Трябва ли Скопие и Тирана да започнат да разглеждат други опции?
17 окт 2019 08:05, Елка Василева
43
Неизпълнените обещания към Македония с последици и за ЕС
Снимка: архив, Reuters

Когато Европейският съвет се срещне, за да вземе решение за започване на присъединителни преговори с Македония и Албания, той също така ще решава и съдбата на Европейския съюз, пише албанският експерт за външна политика Акри Чипа в коментар, публикуван от "Юрактив" и в. „Нова Македония“.

Решението ще има значителни последици и ще даде картина на тактиката, стратегията и дори за съвестта на съюза.

Според последни информации се очаква решението за начало на присъединителни преговори с двете балкански държави да бъде отложено за идната година. Проблем е това, че отлагането се превръща в повтарящо се събитие.

Още едно отлагане ще потвърди пред балканските народи нерешителността на ЕС, както и неспособността и липсата на желание да отвори вратите си за една от последните части на Европа, която още не е интегрирана в общия европейски проект.

Още по темата

Албания, Черна гора, Косово и Македония съгласуваха своята външна политика и проведоха комплексни и трудни вътрешни реформи, за да изпълнят очакванията на ЕС. Това е обичайно за държавите, които се стремят към членство в съюза.

Но ако ЕС затвори вратата за Македония и за Албания, мнозина ще се запитат има ли оправдание за тежките решения и досега проведените реформи.

Ако съюзът още веднъж отложи преговорите, това ясно ще подчертае, че съществува непреодолима дистанция между ЕС и Западните Балкани. Решението ще представлява риск за залога, който ЕС има по отношение на балканските държави.

Последиците от нерешителността на членките на ЕС може да се изтълкуват и като грешни стратегически сметки, тъй като онези, които решават в Брюксел, подценяват влиянието на чуждестранните актьори в региона.

Отлагането ще изпрати послание и за дългосрочната стратегия на ЕС, според която регионът в момента не е предвиден в проектите на ЕС, т.е. че тези държави трябва да започнат да разглеждат други опции. Накрая, решението за Албания и Македония говори много за способността на ЕС да удържи на думата си пред балканските държави, които се посветиха с ум и сърце на европейския проект.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
2
 
! Отговори
Шоп преди 4 години
Статията казва, че ЕС ще подложи Бг на натиск да се примири с анти-българизма и да приеме Македония както си е. Бг политиците - ***, ще получат по няколко сребърника и ще се съгласят.
39
3
 
4
 
! Отговори
аа преди 4 години
А защо е трябвало да вземат тежки решения тези държави? Какво излиза? Че ако не са в ЕС няма да вземат тежки реешния и ще им е по леко? Най-после да стане ясно, че влизането в ЕС е просто един негатив и води до тежки последствия.
38
3
 
11
 
! Отговори
Тенджера под ...... преди 4 години
Македония е тенджера под налягане от помакедончени от куцовласи българи,шиптъри,турци,помаци,сърби и ***. Тая отровна смес не е възможно да се предвиди кога ще гръмне.
37
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Другите опции са набутване с китайски кредити за мегаломански проекти и с висока лихва. Това решава вътрешнополитически въпроси за известно време. Плашенето с Русия няма резон, защото Путин няма пари. Може единствено да подари малко оръжие, както направи в Сърбия.
36
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това че медиите в СМ подгряваше с лъжливи обещания хората не значи нищо.Никой не може да обещае дата ,освен 28те страни в ЕС,всяка рещаваща отделно.Така че няма договор ,докато не се сключи такъв.
35
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На няколко пъти беше казано в прав текст и от европейци и от американци, та даже и от руснаци, че решението е Западен Балкан да пристъпи в ЕС, след създаване на една нова Югославия, за да се решат междудържавните им проблеми. Затова Сърбия, само преди няколко дни предложи "западнобалкански Шенген", а пък в македонската конституция стои уставно положение за независимост, доде не се създаде нова Югославия. Това решава и проблема с името, което да бъде от съдържащите имена МакСеБания.
34
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Македонската "дилема" и "жертвите", които трябва да направят са нищо сравнени с тези, които БГ направи при кандидатстването за ЕС, по повод уреждане на добросъседството с Румъния и Гърция. Повтарям !НИЩО! Тяхната е лесна - просто трябва да се откажат от едни лъжи. Виж, сърбите не са глупави, правят си компромисите за Западните покрайнини, с мъка-неволя, но ги правят. Да се поучат от тях онези тиняци,да спрат да се правят на по-сърби от сърбите.
33
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това звучи малко като заплаха към ЕС.Какви други опции.Та тези страни зависят изцяло от европейските пари и пазари.Приличат на Турция с нейните претенции,че чакат 50г. и са заслужили членство.Иначе нищо не са направили да се променят и приближат към ЕС.
32
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
МАКЕДОНИЯ ЩЕ ВЛЕЗЕ В ЕС САМО АКО МАКЕДОНСКИЯТ ЕЗИК БЪДЕ ПРИЗНАТ В ЕС ЗА ОФИЦИАЛЕН И ВЪВ ВСЕКИ ЕВРОПЕЙСКИ ГРАД БЪДАТ НАПРАВЕНИ ПАМЕТНИЦИ НА АЛЕКСАНДЪР МАКЕДОНСКИ ОЩЕ НЕ СЕ Е НАМЕРИЛ НЯКОЙ КОЙТО ДА Е ТРЪГНАЛ ДА СЕ ГЪБАРКА С ВЕЛИКА МАКЕДОНИЯ
31
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ние имахме г-жа йес и г-н 10% и всякакви продажници, заради които ни съсипаха преди да влезем в тоз съюз, а сега сме тотално разсипа на провинция с затихващи функции с поставен криминален фигураннт за Мин. председател .По скоро да се разпада.Като секнат парите от Брюксел тия сами ще се изпокарат и само умните ще могат да прогресират
30
0
 
6
 
! Отговори
Веднага преди 4 години
Европейски лидери които убутат Македония и Албания в ЕС ще загубят веднага всякакви следващи избори.
29
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЕС не e готов да приеме такава велика държава като Македония. За да влезе Македония в ЕС... ЕС ще трябва да изпълни македонските изисквания.
28
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БГ всъщност трябва да е благодарна на страните, които ще стопират МК. Договорът за добросъседство бе подписан през 2017г. ДВЕ ГОДИНИ НИЩОПРАВЕНЕ!!! от наша и тяхна страна, в последния момент се оказахме в ситуация, или да ги стопираме ние и да станем най-черните душмани, или да изручаме жабетата и да ги подкрепим за датата. Е, сега би трябвало да си вземем поуката, ще имаме достатъчно време да изискаме изпълнение на договора с ясни условия от наша страна. Ако не ги изпълнят - ВЕТО!
27
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ние още не сме готови за ЕС. Сърбите са по-подготвени, но заради геополитически причини нас ни приеха, те още чакат.
26
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Македония дори да влезе в ЕС ще влезе като парнтьор на ЕС, а не като фигурант или притурка някаква там съществуща за да я източват и комaндват като някакъв мръсен ***.
25
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Наложиха им да си сменят името колкото да ги набутат в натото като изтривалки
24
10
 
7
 
! Отговори
Мак преди 4 години
ДО 17ЕС и НПО-тата ще дадат невиждани права на шиптърите. Oправете си джендърите и *** подкрепяни от ЕС, после давайте акъл на Македония.
23
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В МК трябва да разберат едно-ЕС е антикомунистически ориентиран,а те, общо казано,са на следната мозъчна вълна: "Комунистите ни дадоха държава,язик,идентитет и пр. "благини",ние си обичаме и не искаме да се откажем от минатото,верно,имаше и лоши работи,ама повечето бяха добри, няма да се откажем от Тито и Югославия и продължаваме да ги прославяме". С това мислене ще гледат ЕС през крив мак(а)рон.
22
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези държави не са готови за ЕС. И никога няма да са готови, защото не го искат наистина и реформите им са привидни. Също като Турция. Те не искат да се променят и да станат европейци. Македонците само обещават и нищо не правят.
21
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да се обединят с България и ще влязат в съюза.