Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
България ще притежава собствено Слънце, търсим му хубаво име
Автор: Екип Ruse24.bg 20:15 / 16.10.2019Коментари (1)638
©
Страната ни се сдоби с нов космически обект, който има същите характеристики като горещата звезда. Новата ни придобивка е открита през 2010 г. и се намира на 850 светлинни години от Земята. Разположена е в съзвездието Пегас, което е кръстено на белия крилат жребец от гръцката митология, който носи мълнии и оръдия на Зевс.

Въпреки далечното разстояние новата звезда е толкова ярка, че може да се наблюдава с малък телескоп от нашата територия. Космическият обект е по-голям от най-голямата планета в Слънчевата система - Юпитер, като специалистите са категорични, че тя няма твърда повърхност. Характеризирана е като "жълто джудже" също като Слънцето. Този тип обекти сливат хелий с водород в сърцата си, а животът им продължава около 10 милиарда години.

Чудите се как страната ни се сдобива с подобно нещо?! Отговорът е много прост. Международният астрономически съюз отбелязва своя едновековен юбилей тази година. По този повод дават шанс на едва 100 страни от целия свят да дадат име на специално подбрани екзопланети и техните звезди извън Слънчевата система. Целта на тази инициатива е да преосмислим нашето място във Вселената и как потенциално би била възприета Земята от извънземна цивилизация. Открити са хиляди планети около близки звезди. Някои от тях са малки и скалисти като Земята, докато други са газови гиганти от типа на Юпитер, като тази, на която България ще стане кръстник.

За момента нашият космически подарък носи неблагозвучното име WASP-21. Точно заради това нашите учени организират конкурс за избор на по-хубаво име. Предложенията трябва да бъдат на названия на хора, местности или предмети от културно, историческо или географско значение, които са достойни да дадат име на небесен обект. Макар да не е задължително, имената могат да бъдат на астрономически теми или да са свързани със съзвездието, в което се намира екзопланетната система. Категорично се забранява да се предлагат имена на домашни любимци, имена от комерсиално естество, на лица, местности или събития, известни предимно с политически, военни или религиозни дейности, както и имена на лица, починали преди по-малко от век. Освен това предлаганите имена трябва да са между 4 и 16 символа, да се състоят от една дума и да не съдържат елементи на обида. Освен наименованието на звездата българите трябва да представят и обосновка на името от максимум 100 думи. Предложения могат да се дават на сайта: http://edu-pro.astro.bas.bg/exo/ до края на месеца, а резултатите ще бъдат обявени през декември тази година, съобщава "България Днес".

Астрономи от обсерваторията Кек обявиха, че са открили уникална екзопланета, каквато досега не е наблюдавана. Планетата се откроява с уникална, яйцевидна форма. Тя е около три пъти по-тежка от Юпитер.

Въпреки огромните си размери и тегло космическият обект има доста необичайна орбита. Тя е нестабилна, като отнема на планетата между 45 г. и 100 години, за да направи една обиколка. Звездата HR 5183 е била наблюдавана в продължение на 20 години с три различни телескопа от Хавай, Тексас и Северна Калифорния.

Тази година екип от учени за първи път откри вода в атмосфера на планета, която се намира в орбитата на далечна звезда. Името на галактиката е К2-18B и е един от възможните кандидати, на които може да се търсят извънземни форми на живот.

Планетата се намира на 111 светлинни години, което означава, че хипотетично тя не може да бъде изследвана, защото до нея трудно ще стигне апаратура. Учените обаче се надяват през следващите десет години с помощта на телескопи да определят дали в атмосферата на планетата се съдържат газове, произведени от живи организми.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 17.10.2019 г.
0
 
 
Как щяло да се казва, БОЙКО! Как да се казва иначе. Та ние си имаме наше от половин век. Най- много местното население да се изсели от настъпилия го глад, мутризация, беззаконие и мн. други и слънцето да потъмнее от останалите му местообитатели, които гласуват за самото него и се развъждат на по 9 годишна възраст.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: