Пълна катастрофа: Ситуацията в Сирия е началото на нова криза

Хуманитарната катастрофа вече започна, пишат западни издания
16 окт 2019 18:40,
75
Пълна катастрофа: Ситуацията в Сирия е началото на нова криза
Снимка: БТА

Ситуацията в сирийските райони по протежение на границата с Турция, където продължава турската офанзива срещу кюрдската милиция, и оттеглянето оттам на американските войски по решение на президента на САЩ Доналд Тръмп са сред водещите теми в днешните западни издания.

В редакционна статия лондонският в. "Гардиън" пише, че американският президент е бил предупреден за последиците от предателството към кюрдите. Сега може да види какви са, но това продължава да не го интересува.

"Пълна катастрофа" написа вчера бившият американски пратеник в международната коалиция срещу "Ислямска държава" Брет Макгърк, обобщавайки събитията от последните дни, посочва изданието. Решението на Тръмп да изостави американските кюрдски партньори в Североизточна Сирия и да покани там турските сили беше взето толкова внезапно, че дори част от неговата администрация остана изненадана. Неумолимите последици се появиха със същата бързина. Но те не бяха изненада.

Първо дойде хуманитарната катастрофа: смята се, че около 130 000 души вече са избягали от турската офанзива. После дойдоха твърденията на правозащитни групи, че деветима цивилни, между които и изявен кюрдски политик, са били екзекутирани от подкрепяни от турците милиции. На трето място дойдоха най-новите съобщения, че поне 750 души, заподозрени за връзки с "Ислямска държава", са избягали от лагера Айн Аса след турска бомбардировка в съседство.

Процедурите по импийчмънт и изборите през 2020 г. подхраниха отколешното желание на президента да изведе американските войски от региона. Запитан за потенциалната опасност от бягството на свързани с ИД затворници, той сви рамене: "Те ще избягат в Европа".

Бившият американски министър на отбрана Джим Матис предупреждава, че активизирането на ИД е сигурно. Това е още една причина за натиск срещу Турция да прекрати смъртоносната си офанзива, както и фактът, че кюрдски лидери говорят открито за договаряне с Русия и режима на Башар Асад. Последиците от съдбоносния разговор на Тръмп с турския президент преди седмица са поразителни. Пълна катастрофа? Тя едва започва, прогнозира "Гардиън".

Британският в. "Таймс" пише по темата, че сега всеки съюзник на САЩ се страхува да не бъде предаден като кюрдите. Изменчивата външна политика на Тръмп означава, че европейските държави трябва да се подготвят също да бъдат захвърлени. Авторът саркастично пише, че може би кюрдите трябва да нарекат пътя към град Ракка (бившата "столица" на халифата) "магистрала Тръмп" или да преведат книгата на Тръмп "Изкуството на сделката" на кюрдски.

Подлизурството изглежда върши работа на Полша, която почти единствена сред американските съюзници се радва на благосклонността на Вашингтон. Скоро 5500 американски войници ще бъдат разположени в тази страна, ще има и база, която поляците находчиво нарекоха "Форт Тръмп".

Ласкателството, а не лоялността е основната валута за приятелите на Америка. Жертви, правени в миналото, не означават нищо, подчертава "Таймс".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
4
 
4
 
! Отговори
Агент Гибс преди 4 години
Лошото е , че идва вълна от тероризъм и мигранти ! На краварите не им пука защото са далече , ама да му мислим европейците !
48
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
а кога ще се заинтересуват за хиядите убити деца в Йемен от судитска арабия ..кога ????
47
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На запада не му пука за хората. Пука му да не им се изсипят на главите, че ще си проличи хуманизма им.
46
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бившият американски министър на отбрана Джим Матис предупреждава, че активизирането на ИД е сигурно.------------Как???При съюз между кюрди, сирийците на Башар Асад и Русия ислямистите от ИД ще бъдат пометени.Всъщност, кого защитават Демократическата партия в САЩ - кюрдите или ИД!?
45
7
 
15
 
! Отговори
Кюрдите преди 4 години
сами са си виновни щом като са избрали САЩ. Ако се бяха съюзили с армията на Асад и я бяха пуснали в зоната сега щяха да са спокойни. Беше им предложена широка автономия, но те се водиха по лъжите на САЩ за кюрдска държава. Дега нека ядат дедовия.
44
7
 
7
 
! Отговори
Мунчовци с Шлемофони преди 4 години
Играта е проста, на САЩ им трябват бази за радарните им системи и противоракетната отбрана за ранно известяване и противодействие. Румъния, Полша, Гърция и Прибалтийските републики са готови партньори, като те и ще си платят за удоволствието, като САЩ не им гарантира неприкосновенност от руски ракети, а взаимопомощ при конфликт на тяхна територия. НАТО се разпада, чака се Брекзит, Турция излиза от него. Останалата Европа сама да се спасява от колосална бежанска вълна...
43
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
САЩ не са длъжни с нищо на кюрдите. Реално САЩ помогна Идил да не избие кюрдите и това е. За какво предателство говорят? Нито имат военен съюз, нито кюрдите имат оръжие или нещо. Ако бяха излезли 1 милион кюрди да се бият съм сигурен, че нещата нямаше да седат така... Но уви... Явно няма да имат държава още 500 години. Не могат да търсят вината в друг.
42
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз пък имам друга гледна точка. Кюрдите искат държава вече деситилетия.. Е сега беше момента. Къде са им мъжете били 20 милиона? Къде са хората искащи държава и свобода?Избягаха по границите и чакат САЩ да влезе във война с Турция? Че защо да го прави САЩ след, като самите те не са готови да се бият? Имаха години да се подготвят за тази война с Турция и какво всички избягаха от Сирия и оставиха Сатрапа Асад да се наложи пак.
41
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 41Можеш ли да ни осветиш, какво Путин е получил или ще получи от развалината Сирия? Камила без седло? И викаш щом не паднал от власт Путин и народа на русия не е измрял още от глад, значи санкциите не работят, а ? САЩ нищо не са абдикирали, дори сега пак те наредиха шахматната дъска. За ЕС си прав обаче. С такива лидери- толкоз. Не си прибраха дори джихадистките граждани а друг да им бере гаялето.
40
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Единствения изигран е Путин - ще седи в Сирия докато фалира Русия.
39
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От цялата мътилка изплуваха няколко грозни истини: ЕС вече не е глобален играч, а след Брекзита хептен; Санкциите срещу Русия не действат, няма и да подействат; Каквото целеше Путин го получи, та и отгоре, ще има и още; САЩ абдикират от досегашната си световна роля; Хаосът в близкият изток тепърва започва.
38
6
 
17
 
! Отговори
Max преди 4 години
Тази снимка от Сирия, в която се води война от години, изглежда по-добре от "елитен столичен квартал"
37
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 38Кога ли пък медиите някога са разбирали какво всъщност става? Ама все се пънат да бъдат последна инстанция и предсказатели.
36
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Брлянтен ход на Тръмп със създаването на буферна зона в северна сирия, без американци да участват в тая дандания и да харчат пари и животи на американски войници. И европа печели от такава зона и Турция че ще настани там бежанците и усмири комунистическата ПКК и Асад ще си върне Сирия - Само Путин изтегли късата клечка, и се насади на пачи яйца.
35
18
 
2
 
! Отговори
Толкова години се преди 4 години
лигавиха жендърите от Русия и САЩ да бомбят багерите у пустинята,а Турслия аскер за два дни изби половината терористи
34
8
 
18
 
! Отговори
Русофил преди 4 години
"Подлизурството изглежда върши работа на Полша..." Хайде сега, Васалите взеха да се обиждат едни-други. Що за отношение? - къде Ви е Атлантическата етика? Е, всички знаем, че Полша се навежда малко повечко от другите, но това е от омраза към Русия, разберете..............
33
5
 
15
 
! Отговори
Източните издания: преди 4 години
Явно, според "западните издания", когато там върлуваше ИД, всичко цАфтеше и върДжеше.
32
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тръмп заяви, че на кюрдите са платени огромни пари за участието им, т е. както на наемници. Кога САЩ са обещавали на кюрдите, че ще им правят държава, или че ще стоят вечно там за да ги пазят? И тази територия там кюрдска ли е, американска ли е, турска ли, или на държавата Сирия? Всички се изказаха по проблема, само не чухме Асад.
31
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
НАТО ще унищожи Атака.
30
18
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Смърт на Атака ...Забрана и затвор !!!На срещата в Лондон ще бъде поискано това ...Атака е руско турска опасност .