Сумирано работно време - и работиш, без да ти платят!

Синдикатите искат промяна, защото фирми злоупотребявали
19
Сумирано работно време - и работиш, без да ти платят!
Снимка: архив, БулФото

Злоупотребата със сумираното изчисляване на работното време се превръща в масова практика, смятат синдикатите. Според тях така се удължава работното време на българина, без да му се плаща.

Масовата злоупотреба става при изготвянето на два работни графика - действителен и официален, обясни вицепрезидентът на КНСБ Пламен Нанков в Кърджали.

"На шестия месец действителният график изчезва и се показва официалният, според който на работника не му се полага никакво обезщетение за извънреден труд", заяви синдикалистът.

По думите му над 50 на сто от констатациите на Инспекцията по труда са свързани имено с посоченото ощетяване. Затова от двата синдиката - КНСБ и КТ "Подкрепа", са инициирали подписка, която ще събират до 1 януари и ще предоставят на законодателите.

Чрез нея се настоява за промяна на настоящия режим, както и определяне на производствата и икономическите дейности, в които сумираното изчисляване е приложимо.

"Ние твърдим, че има много икономически дейности, в които няма нужда от това", каза още Нанков, цитиран от БТА.

Сред другите синдикални искания са обвързването на извънредния и нощния труд с минималната работна заплата, увеличение на заплащането на извънредния труд на 75% в почивни дни, както и работата в празнични дни да бъде 100% като обезщетителен режим.

При започването на подписката в Кърджали местният синдикален лидер Иванка Караколева каза, че почти всички фирми в областта са на сумирано изчисляване на работното време и в региона това е сериозен проблем.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
2
 
! Отговори
Предположение: преди 4 години
синдикатите знаят какво става във всяка малка фирма? НЕ! Просто позволиха да покрият дефицита на медицински сестри в болниците с фалшиви графици. Освен това им се намалиха и заплатите. Реално. Жена ми правеше по 200 часа на шест месеца неплатен допълнителен труд. Отпуск-йок. Графиците са абсолютно фалшиви - очевидно Е! И това се случва в държавни болници. Частни били...частни, ама собственика им е МЗ. Да не говорим, че една сестра на 22 болни, някои луди и наркомани...и това без охрана!!!
11
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Роботодателите взимат всичко, за работника - нищо. Въпрос с повишена трудност за бг мутрите: какво пише историята за времената, когато изедниците не оставят на простолюдието нищо за губене? Цикълът скоро са затваря и ще стане весело.
10
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Повечето българи сами са си виновни. Все чакат някой друг да стачкува вместо тях, някой друг да им вдигне заплатата, някой да направи синдикат и някакси да му се случват само писаните в кодекса на труда условия и т.н. Наемника (работник) е в незавидна позиция ако е сам. За 30 години една национална стачка няма, имаше протести и то за бензина?? Какво искате, вижте Гърция, Франция. Аз даже не съм наемен работник и пак ме е яд на овчото мислене на повечето българи
9
1
 
46
 
! Отговори
Смирен депутат преди 4 години
560лв минимална заплата-436лв чисто му стига на българина да върже двата края.Вашите любими депутати изнемогват с 4 хилки,а те да се оплакали че парите им са малко?
8
0
 
48
 
! Отговори
Французин преди 4 години
Работя в Франция от 7 години, тук ако работодателя те притеснява дори само по телефона в извънработно време има горещ телефон. За неплащане на оувъртайм и паралелен график може да отиде в затвора и се гледа със същата строгост както да не плаща данъци и осигуровки.
7
0
 
45
 
! Отговори
пецата преди 4 години
време е за почасово заплащане и да развързват кесиите, имат милиони в сметките и им се свидят за заплати, най-важния материал е човешкия труд, ако не искат да плащат да си купуват роботи или да си бачкат сами, по добре гладен от колкото изморен и гладен
6
3
 
30
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 4 години
За този проблем носят вина Синдикатите , упорити бяха от КНСБ .Бизнеса искаше да се вдигне Лимита за извънредния труд , сега е 150 часа годишно .Ако беше станало това щеше да се отчита положения труд като извънреден и в НОИ щеше да е регистриран . Всичко това ми се струва , че КНСБ са Корумпирани и са взели пари от *някой* Бизнесмен за да се случва това .Това щеше да доведе до по-високи Пенсии и Заплати .Трябва Борисов да прати ДАНС и ГДБОБ в КНСБ , за ревизия , както стана в БФС и Боби .
5
7
 
34
 
! Отговори
Дас Капитал -БГ мод преди 4 години
Ние работниците, трябва да сме благодарни на шефчетата , че ни дават работа и за целта не трябва да питаме за заплати , дори трябва да си плащаме такса "вход" сутрин когато влизаме !Естествено , когато оставаме извънредно , трябва да си плащаме "неустойки" на шефа, за това , че му "хабиме нервите" и му губим времето !Който пък иска платен отпуск - да се зачисли в параграфите : "***", "национален предател" и "криманален контингент" , защото с отпуск не се строи Демокрация и Свобода !
4
0
 
57
 
! Отговори
някой яко лъже преди 4 години
Как хем имало недостиг на работна ръка,как хем работодателите продължават да мамят и да се подиграват с работната си ръка?
3
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
нема кинти , спестявам за Бентли .
2
0
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Андрешковците" бизнесмени не искат да плащат. Защо да плащат, като могат да не плащат. Да не са луди?
1
9
 
44
 
! Отговори
мдааа преди 4 години
С комунист-бзнесмените е така.В нормалните държави т.нар. овъртайм,както и нощният труд са в пъти по-заплатени отколкото работа по време на деня или за 8 часа.