Opel Stock

Гигантът в бизнеса с авточасти LKQ засилва присъствието си на българския пазар

Гигантът в бизнеса с авточасти LKQ засилва присъствието си на българския пазар

Гигантът в бизнеса с авточасти LKQ засилва присъствието си на българския пазар

Реклама Skoda Stock
Елит Кар поема управлението на „Ауто Кели България“

На 29 септември беше финализирана сделката, с която американската корпорация за търговия с авточасти LKQ обедини дружеството си „Ауто Кели България“ ЕООД с „Елит Кар“ ООД. По този начин LKQ формира едно от най-големите групи за търговия с авточасти на българския пазар. В сделката „Елит Кар“ придобива 100% от „Ауто Кели България“, собственост на LKQ. От своя страна, LKQ разполага с 20% от капитала в новосформираната корпоративна структура. Сделка от подобна величина е първата в сектора за авточасти у нас.

След обединението двете компании ще запазят собствените си брандове, като ще оптимизират бизнес процесите си с използването на обща логистична база в София, запазвайки всичките близо 550 работни места. Двете компании са в растеж и имат нужда от опитни и отдадени служители. До сделката мениджмънтът на „Ауто Кели България“ бе ръководен от чешка страна, а сега е поверен на Любомир Начков и Златин Тотин – управителите на „Елит Кар“, група, която вече 21 години оперира успешно на българския пазар.

С общо 150 000 артикула на склад „Елит Кар“ и „Ауто Кели България“ ще могат да отговорят максимално бързо на нуждите на потребителите. При необходимост и двете компании ще осигуряват доставки 6 дни в седмицата от централния склад на Ауто Кели в Чехия с над 300 000 артикула. Огромният автопарк, от над 300 автомобила, ще позволи бърза и надеждна доставка на поръчките до клиентите. „Комбинирането на двете структури ще изведе общия ни бизнес на лидерска позиция в България“, обобщава Любомир Начков, основател на „Елит Кар“.

Доминик Заркон, президент и изпълнителен директор на гиганта LKQ, коментира: „Рeoрганизацията на активите ни в Европа и освобождаването от съпътстващи бизнеси е една от многото дейности, които ще ни помогнат да увеличим оперативната печалба на LKQ Европа. Ние вярваме, че „Ауто Кели България“ ще се представя силно под контрола на „Елит Кар“, и гледаме напред към това успешно партньорство и като собственик на част от капитала, и като доставчик.“

И докато „Елит Кар“ е специализирана преди всичко в части от високия сегмент с утвърдените марки, като Bosch, Sachs, Mahle и др. и в бързите доставки на оригинални резервни части до 3 дни, то „Ауто Кели България“ ще продължи с успешното предлагане на собствената си марка Starline, но ще добави в портфолиото си и останалите премиум брандове, наложени от „Елит Кар“.



За LKQ
LKQ Corporation (www.lkqcorp.com) е водещ доставчик на резервни части и аксесоари за автомобили и други превозни средства. Компанията оперира в Северна Америка, Европа и Тайван. Европейското подразделение на корпорацията е водещият дистрибутор на части за леки и товарни автомобили и индустриални превозни средства на Стария континент. Неговият персонал възлиза на 27 000 души в 21 европейски страни, работещи в услуга на 700 000 клиенти на мрежата с 1100 клона.
За „Елит Кар“
Учредената през 1998 г. във Варна „Елит Кар” ООД се утвърди като една от най-силните компании за продажба на авточасти у нас. За 21-годишната си история тя изгради търговска мрежа в 29 града с общо 35 склада и около 400 души персонал. За миналата година групата на „Елит Кар” отчита оборот от 70 млн. лева.
За „Ауто Кели България“
„Ауто Кели“ присъства на чешкия пазар от 1994 г. и се превръща в най-бързо развиващия се вносител и дистрибутор на резервни части за леки и лекотоварни автомобили в Чехия. На българския пазар компанията стъпва преди пет години като част от холдинга Rhiag, който днес е собственост на LKQ. За миналата година „Ауто Кели България“ реализира оборот малко под 25 млн. лева с 13 склада и персонал около 150 души. Назад


Реклама Ford Summer Sale
Не пропускайте дори една новина!

Запишете се за нашият информационен бюлетин:

Получавайте най-новите автомобилни новини директно в пощата си. Можете да се отпишете от услугата когато пожелаете.

Подобни статии

Авто Новини Официални вносители- новини Спорт Peugeot

6-ТЕ ЧАСА НА ИМОЛА: PEUGEOT 9X8 2024 готов за състезателния си дебют

Апр 16, 2024
Авто Новини Нови Модели Коли Официални вносители- новини Авто глобус

Всичко за ... Новото C3 на Citroen

Апр 16, 2024
Авто Новини Официални вносители- новини Alfa Romeo

Alfa Romeo: Името Milano не е OK? Тогава нека е “Alfa Romeo Junior”!

Апр 16, 2024