Lasurit

Колата може да предвиди “черен” лед

Колата може да предвиди “черен” лед

Колата може да предвиди “черен” лед

Реклама Honda ZR-V
Материалът е публикуван със съдействието на Global Press, Гросгерау, Германия

Автомобилите стават все по-умни. “Виждат” вече опасни неща, които водачът може дори да не подозира. Ето един добър пример за това - комуникацията "Car-to-X" от Daimler, която може да предупреди навреме за черен лед пред колата. В Швабските Алпи скоро започват тестове на тази система.

В сътрудничество с групата Zollernalb, Mercedes-Benz ще тества как комуникацията от кола до кола и пътните служби може да подобри безопасността на зимните пътища и ефективността на зимното обслужване. Car-to-X осигурява комуникацията на превозните средства помежду си и с пътната инфраструктура. Леките автомобили на Mercedes-Benz, които използват тази технология и чиито собственици са активирали услугата Live Traffic, ще предоставят необходимите данни при този пилотен тест.

Ако сензорите за ESP или ABS на тези превозни средства открият хлъзгави пътни условия, това ще се изпраща в реално време на Daimler Vehicle Backkend заедно с данни за позицията чрез мобилната мрежа. Тази анонимна информация ще се показва в реално време на дигитални карти в двата депа за поддръжка на пътища в района на Золерналб. Това ще направи възможно в бъдеще използването на зимната услуга по-целенасочено и да оптимизира разпръскването на сол по пътя.

Следващата стъпка може да включва превозни средства за обществена услуга като полицейски автомобили и автопаркове. Пилотният проект ще стартира през януари 2020 г. и ще продължи до края на зимата. Областа Золерналб се намира в административния район Тюбинген в Баден-Вюртемберг и има около 190 000 жители, сред които има много пътуващи.

Районът също е топографски и климатично взискателен – в него са най-високите планини в Швабската Алб. Освен това през миналата 2018-а г. бяха отбелязани 82 мразовити и 13 ледени дни. Така че там този предупредител за неочаквани заледявания по пътя ще е добре дошъл. Назад


Реклама Dacia Duster
Не пропускайте дори една новина!

Запишете се за нашият информационен бюлетин:

Получавайте най-новите автомобилни новини директно в пощата си. Можете да се отпишете от услугата когато пожелаете.

Подобни статии

Авто Новини Тестове Техника /Technics Безопасност | Safety

Проучване - ниско е доверието в автономното шофиране!

Апр 19, 2024
Авто Новини Авто глобус Безопасност | Safety Електромобили Tesla

Tesla намали двойно цената на системата си за автономно управление

Апр 14, 2024
Авто Новини Официални вносители- новини Авто глобус Безопасност | Safety Honda

5-звездна безопасност за Honda CR-V!

Апр 12, 2024