Lasurit eshop

България се присъединява към Проекта за подобряване на пътната безопасност в Европа

България се присъединява към Проекта за подобряване на пътната безопасност в Европа

България се присъединява към Проекта за подобряване на пътната безопасност в Европа

Реклама Peugeot 408
Министърът на вътрешните работи Младен Маринов участва в официална церемония в Брюксел, с която бе дадено началото на Проекта за подобряване на пътната безопасност в Европа. Събитието беше домакинствано от действащия комисар по транспорта Виолета Булц и изпълнителния директор на Европейския съвет по безопасност на транспорта Антонио Авеносо.

По-рано, българска делегация участва в експертна дискусия по пътна безопасност, инициирана от ЕС. В рамките на работните панели бяха представени мерки за подобряване на безопасността на пътната инфраструктура, за справяне с главните причини за смърт на пътя, както и такива за подобряване на пътната безопасност в населени места и защита на уязвимите участници в пътното движение. В дискусията се включи заместник-директорът на Генерална дирекция „Мобилност и транспорт“ на ЕК Матю Болдуин.

Информация за проекта на ЕК за подобряване на пътната безопасност

Проектът е иницииран от Генерална дирекция „Мобилност и транспорт“ на Европейската комисия и Европейския съвет по безопасност на транспорта (ETSC). ETSC е организация със седалище в Брюксел, имаща за цел намаляване броя на смъртните случаи и тежките наранявания в следствие на пътнотранспортни произшествия. Организацията поддържа индекс за всяка държава членка, който се оформя от поведението на участниците в движението, инфраструктурата, МПС, политиките в областта на пътната безопасност като цяло.

Поканени да се включат в проекта са шест държави членки, с най-добър потенциал за подобряване на показателите за пътна безопасност (България, Полша, Литва, Гърция, Румъния и Португалия).

Проектът е с времетраене от 3 години (2019-2021 година) и има за цел подобряване на сътрудничеството между държавите членки в прилагането на иновативни и ефективни мерки за повишаване пътната безопасност. Предвижда се провеждането на работни семинари, посещения на чужди експерти и др. Крайният резултат следва да допринесе за дългосрочната цел на ниво ЕС – намаляване на смъртните случаи и тежките наранявания в следствие на пътнотранспортни произшествия с 50 % до 2030 година.

Финансирането ще бъде изцяло за сметка на Европейската комисия, без съфинансиране от страните участнички.

На среща в София на 4 юли 2019 г. представители на всички ангажирани ведомства (МВР, МТИТС, МРРБ, Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“, ИА “Автомобилна администрация” и Агенция "Пътна инфраструктура") на високо политическо ниво изразиха готовността на България да се присъедини към проекта. За точка за контакт по проекта от българска страна беше определена Малина Крумова, председател на Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“.

*Източник: www.mvr.bg Назад


Реклама Lasurit eshop
Не пропускайте дори една новина!

Запишете се за нашият информационен бюлетин:

Получавайте най-новите автомобилни новини директно в пощата си. Можете да се отпишете от услугата когато пожелаете.

Подобни статии

Авто Новини Нови Модели Коли Тестове BG Авто Honda

Honda ZR-V : Когато разумът надделее (Видео)

Апр 17, 2024
Авто Новини Мотоциклети BG Авто Bentley BMW Honda KTM Peugeot Suzuki

Над 70 премиери, нови марки и дебюти на мото пазара в България

Апр 17, 2024
Авто Новини BG Авто Volvo

DISCORDIA развива иновативна Академия за водачи

Апр 17, 2024