Защо да готвите с олио от оризови трици?

Най-важното при тях - предпазват сърцето
1
Защо да готвите с олио от оризови трици?
Снимка: Istock

Съществуват много алтернативи на слънчогледовото олио като полезни мазнини за готвене, но не всички имат еднакво добри свойства след термична обработка, като например зехтинът екстра върджин, който е подходящ повече за сурова консумация, както и кокосовото масло, което пък оставя кокосов дъх в ястия.

Олиото или масло от оризови трици е един чудесен избор, който можете да направите за вашата здравословно приготвена домашна храна. С него може да се готви и същевременно да се добавя в пресни салати, дори десерти. Лекият му вкус на ядки не разваля общото "звучене" на ястието, което приготвяте, а при термична обработка това олио не губи свойствата си.

Олиото от оризови трици се прави при студено пресоване на люспите на ориза при рафиниране, където всъщност се намират и всички хранителни вещества в него. Затова е и толкова полезно.

За какво всъщност е полезно олиото от оризови трици?

Предпазва сърцето

Това олио е богато на омега-3 мастни киселини. В него се съдържат полиненаситени и мононенаситени мастни киселини, които повлияват положително нивата на лошия холестерол и стимулират добрия. Това предпазва от влошаване на липидния профил, намалява риска от образуване на твърди плаки и полепването им по кръвоносните съдове.

Подмладява

С течение на годините кожата губи своята еластичност и блясък. И тъй като олиото от оризови трици е богато на подхранващи и дълбоко хидратиращи мастни киселини, то се отразява чудесно и върху кожата, като действа отвътре. Освен това, една от активните съставки на това олио, оризанол, стимулира растежа на клетките на капилярите, като подобрява кръвообращението във всички слоеве на кожата, правейки я по-млада.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Теодора преди 2 години
Оффф, пак се изказа някой си. У дома ползваме само оризово олио и е чудесно приложимо за всичко. Има го в Метро. Не е някакъв лукс мисля
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз пък ще ви кажа защо да не готвите с такова олио! Скъпо е, няма го по магазините и не е вкусно.Подобни дивотии като тая статия идват в повече на бедният и гладен българин! Ако нямате с какво да си запълните сайта, сложете вицове (ама умни), сложете карикатури (ама правдиви) или нещо от тоя род!