Ще има ли още фалити в туризма след "Астрал холидейз"?

Компанията бе най-големият партньор на "Томас Кук"
15

След 24 години на българския туристически пазар "Астрал холидейз Интернешънъл" обяви несъстоятелност. На съвместна пресконференция с министър Ангелкова стана ясно, че 251 души са засегнати от фалита на туроператорската фирма.

"Причините са комплексни.

Още по темата
Наблюдава се, че обикновено фалитите стават след края на летния сезон. В този период туроператорите заплащат настаняването на своите туристи с отложено плащане и когато видят, че нямат възможност да обслужват тези плащания, обявяват фалит", коментира Константин Занков от Института за анализи и оценка на туризма пред Bulgaria ON AIR.

По думите му фалитът не е бил неочакван, но все пак е загуба за българския пазар.

"Астрал холидейз" бяха най-големият партньор на "Томас Кук", определено ефектът на доминото изигра роля върху техния фалит", обясни Занков.

Той допълни, че не е невъзможно да има и други туристически фирми у нас, които да обявят несъстоятелност и каза, че има и хотели, които са застрашени.

"Сега е моментът да се състави група, която да реагира по най-адекватен начин и да направи адаптивен българския туризъм, защото той не е", коментира експертът.

Той обясни и какво трябва да направят хората, които са застрашени.

"Клиентът отива в офиса на застрахователната компания, попълва заявление, в  което прилага своя договор за организирано туристическо пътуванем, документите, с които е направил плащане, подписва и очаква в 15-дневен срок да му бъде върната сумата", каза Занков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
dj dance machine преди 4 години
Гледаите фалирали партии на тия избори и запомнете хора от които нямат образование и нищо не става не ги слагаите там където не трябва съсипват имижа на партиите
7
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В кой офис да отиде клиента след като е затворен и изобщо едва ли ще отвори някога.До като има министерство на туризма в България,туризъм няма да има.По добре да е отдих и почивно дело от гражданите за гражданите,отколкото чиновническо безхаберие за туризъм.Че то манастирите на БПЦ и хижите на БТС са по организирани в това да дават подслон от колкото Мин на туризма.ЦЯЛ ЕДИН ОТРАСЪЛ ЛИКВИДИРАХА ТИЯ ДЪРЖАВНИ ЧИНОВНИЦИ.Щяло да има и други фалити а кой ще отговаря?
6
0
 
5
 
! Отговори
Гробокопач преди 4 години
До АнонименАз откак дое Бойко, не ода по хотели, бича само палатка в дивотията и съм рад. Това довежда до фалит на главанаците, *** кой ги кара да лижат дупето на Тиквата?
5
0
 
3
 
! Отговори
Гробокопач преди 4 години
Явно е, че Суджукът е един от страничните ефекти съпътствуващи вихреното "европско развитие";)))
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ми да има фалити, всеки си отговаря за бизнеса. Га ядааа кифтяята ни риваха, ся ми ривът. Айде геч.
3
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Според мен този тип туризъм ще страда все повече и повече. Лятото няколко пъти се наложи някой да ходи до София и преспиване в хостел, дето е спартанско е 15-20лв. Имаме познати от Кьолн, дето резервират почивка през такава агенция още Януари и идват Май на Св.Св.Константин и Елена в хотел за 350евро за двама..!!.. за 13-14 нощувки+самолетните билети. Само намират трнспорт до летището, тука аз ги разкарвам. Кажете какво може да спечели такъв хотел? Пробвайте да нощувате в хотел за 20лв
2
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
след толкова години кражби , рекет и НЕВИЖДАНА некомпетенетност от страна на шайката фалитите са съвсем логични
1
0
 
5
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
И за 24 години тези обратното на остри не можаха ли да създадат финансов буфер за такива ситуации?