Министър Петкова оптимист за АЕЦ "Белене"

Проектът има бъдеще, смята министърът на енергетиката
26
Министър Петкова оптимист за АЕЦ "Белене"
Снимка: Булфото, архив

Оптимист съм по отношение на възможността за реализация на АЕЦ "Белене", заяви пред БНТ министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

"Знаете, че се провежда процедура за избор на стратегически инвеститор. Тази процедура беше публикувана в официален вестник на Европейския съюз. Целта беше да стигне до широк кръг заинтересовани лица, да бъде абсолютно публична, прозрачна, да могат наистина големи компании да заявят интерес и да участват в този проект, защото той ще бъде много важен не само за България, той ще бъде важен за целия регион", добави Петкова.

По думите и анализите показват, че в нашия регион ще трябва да бъдат изведени от експлоатация определени мощности.

"Проектът АЕЦ "Белене" според мен има бъдеще. Доказателство за това е и заявлението, което нашите съседи от Северна Македония направиха. Те подадоха заявление да придобият миноритарен дял от проектната компания, който да е в размер на 10% от капитала на компанията. И подадоха заявление за изкупуване на ел. енергия за целия срок на експлоатация на централата", обясни енергийният министър.

"Това е решение на правителството на Северна Македония, това решение е от тяхната компания, съответно, която е аналог на нашата Национална електрическа компания. Това е самата реалност и аз много се радвам за това. Отделно, участието на такива компании на "Росатом", "Си Ен Си", "Дженерал електрик" смятам че е достатъчно ясна и категорична заявка по отношение на оптимизма във връзка с изграждането на този проект", коментира още министърът.

Петкова посочи, че на 1 октомври тази година бе дадено от страна на Агенцията за ядрено регулиране лицензията за удължаване на срока за експлоатация на 6 блок на АЕЦ "Козлодуй" с още 10 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
2
 
! Отговори
Ганиоо преди 4 години
Значи го разбирайте така,, И аз имам растройство но съм оптимист "
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Поради донкихотската политика в областта на енергетиката на греманското правителство, сметките за ток за домакинствата в Германия е вече 40 % по-висока, отколкото средната за Европа", отбелязва "The Economist" през юни 2013 г. Член на съвета на директорите на най-голямата енергийна компания в Германия, корпорацията EON, Леонард Бирнбаум, през януари 2014 г. посоче, че разходите на гражданите на Германия за електроенергия са вече на "тревожно високо ниво
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
През 2000 г. германското правителство реши да изведе от експлоатация всички атомни централи до 2021 г. Обаче през 2010 г. правителството се е отказа от плановете на предишния кабинет за спиране на атомните електроцентрали в страната до 2021 г. и реши да се удължи работата им до 2030 г.
20
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Тази няма понятие от енергетика ама никаква престава си няма от този отрасъл Просто едно и също повторя сякаш обяснява на ученици в 4 или пети клас Като я гледам на снимката тя само за става учителка от началния курс.
19
0
 
10
 
! Отговори
Тръмп преди 4 години
Със същия този оптимизъм говорише и когато ГЕРБ спираха проекта.
18
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Човекът, който обвини шефовете на НЕК, че няма договор за реакторите и са нарушили закона за обществените поръчки днес строи АЕЦ Белене. Слушаха кварталните десни русофоби, които за пари работеха срещу българските интереси, в името на интересите на западните си господари от държавните фондации.
17
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Работят,работят...не знаех,че на краденето му викат работа
16
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Германия вече 47% от тока се добива от ВЕИ нашите руски АЕЦ ще строят.
15
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Г-жице министър, инвеститор ще намерите, въпросът е кой ще я строи? За строителството дори читави общи работници няма, а Вие се каните да строите атомна, имате ли понятие какво е това? За мен са предизборни трикове за набиране на предизборен материал...
14
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В България против АЕЦ Белене остана само СДС , защото това е антибългарска партия на разрухата, агент на американските интереси
13
4
 
1
 
! Отговори
men преди 4 години
ние със скъпата газ плащаме вече за белене на руснаците че не са си свършили работата. белене е един голям гьол. има разследване в мрежата потърсете. ако ще правят нещо ще го правят на ново защото старото е строено преди 20 до 30 години и освен това руснаците са си оставили ръцете. ако трябваше да си добършат "работата" щяха да са на огромна загуба. добре че бойко им спря проекта и сега дори обезщетение получават. а сега сигурно ше дойдат едни американци и французи и ще ни продадат реактрои ф16 блок първите години на атомната енергия и ще ни бухнат една сметчица 30на милиарда. естествено сметк
12
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То далаверите с ВЕИтата бяха истинския проблем - там слънчевите панели произвеждаха ток даже нощем и т.н.
11
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички радетели на атомната енергетика като госпожа Теменужка, трябва да ги мушнат за няколко минути в заредения реактор за да се полюбуват на мирния атом по-отблизо.
10
2
 
7
 
! Отговори
мдааа преди 4 години
Значи като дойде време изворите за крадене да попресъхват,зачекваме БеляНе,че там големо крадене настава.
9
2
 
11
 
! Отговори
БелеНЕЕЕ преди 4 години
Оптимистите в бг изглеждат като хора с тежки ментални отклонения.Когато са в правителството обаче, проблемите са много сериозни.
8
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Леле тази е много зле! По-зле и от лилето. Имам чувството че понятие си няма от енергетика. Ама грама ама хич!
7
0
 
5
 
! Отговори
На пазар преди 4 години
Да здравствует наш оптимизм!
6
0
 
8
 
! Отговори
Активист на БКП преди 4 години
Така смяташе и снаха Пръмовица ...
5
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой ти каза, че са задължителни 28 процента Веи, задължителни са 15 процента, но нито Франция, нито Англия, нито Германия са го постигнали този процент. И изобщо не смятайте, че вие, които не сте специалисти и нямате нужните знания и подготовка може да го решавате този стратегически проблем. То ако слушат такива като вас, накрая България ще се върне в каменния век
4
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да се строи Белене при реалното развитие на ВЕИ в света до днес е направо безумие.

Спонсорирани публикации