Skoda Kodiaq

MINI отбеляза 60 години и в България (Видео)

MINI отбеляза 60 години и в България (Видео)

MINI отбеляза 60 години и в България (Видео)

Реклама Skoda Kodiaq
В началото на август легендата MINI обяви, че производството на компанията е достигнало границата от 10 000 000 единици. Юбилейният автомобил се превръща в реалност в годината, в която марката отбелязва своя 60-ти рожден ден и е на прага на нова революционна стъпка в своето развитие.

Това, което превръща Mini в емблематичен за автомобилната индустрия модел е идеята му да предложи достъпен, различен, икономичен и с живителна натура автомобил, който може да бъде използван както като персонален транспорт, така и като семейно решение с достатъчно място за багаж.

През годините, производство на MINI варира, увеличавайки се непрекъснато от 1959 до 1971 година, а до 2000-та година сглобените му представители преминават границата от 5.3 милиона единици. Истинският бум на марката настъпва след възраждането й от страна на BMW Group през 2001, като с изключение на само няколко години, производството непрекъсато се увеличава, а само през миналата година, продадените представители на MINI са били почти 400 000. Дневното производство на завода на марката в Оксфорд се е увеличило от 300 автомобила през 2001 година до около 1000 в момента, като в комплекса се сглобяват три- и петвратото MINI Hatch и Clubman, а Convertible и Countryman се правят в Холандия.



За годишнината си, MINI създаде тематичната серия MINI 60 Years Edition и пусна специална серия аксесоари MINI 60 Years Lifestyle Collection.

Следващата стъпка в развитието на MINI беше демонстрирана по време на тазгодишното международно изложение във Франкфурт, където станахме свидетели на премиерата на първия в историята на марката изцяло електрически сериен модел- MINI Cooper SE. Електромобилът обещава задвижваща система с мощност от 184 конски сили, литиево-йонна батерия за автономност от до 270 километра и типичното за всички представители на компанията свежарско картинг пътно поведение.

Още любопитни факти от историята на MINI можете да научите тук Назад

Галерия



Реклама Ford Summer Sale
Не пропускайте дори една новина!

Запишете се за нашият информационен бюлетин:

Получавайте най-новите автомобилни новини директно в пощата си. Можете да се отпишете от услугата когато пожелаете.

Подобни статии