Сердика се превръща в Рим този уикенд

Фестивал показва античното наследство на София
19 сеп 2019 22:40,
6

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Сдружение за антични реконструкции "MOS MAIORUM ULPIAE SERDICAE" организира Първия античен фестивал "Сердика е моят Рим", който ще се проведе в София на 21 и 22 септември 2019 г., съобщиха от пресцентъра на Столична община.
Още по темата

София вече има и постоянна археологическа експозиция

Желанието на организаторите е да популяризират античното наследство на столицата и да привлекат вниманието към реставрираните антични обекти: „Западна порта на Сердика“ и „Античен културно-комуникационен комплекс Сердика“.

Подготвена е пъстра и богата програма, която ще запознае жителите и гостите на града с ранната история на Сердика във времето около управлението на император Константин Велики. Ще бъдат представени както значими за периода събития свързани със Сердика, така и ежедневният бит, нрави и обичаи на римляните и варварските племена, населявали нашите земи.

Сцена на фестивала ще станат реставрираните антични обекти в сърцето на града. Археологическият парк „Западна Порта на Сердика“ ще се превърне във военен лагер, а по улиците на Античен културно-комуникационен комплекс "Сердика" отново ще се разхождат римски граждани, занаятчии, търговци и магистрати.

Фестивалът ще събере над 140 реконструктори от България, Румъния, Унгария, Австрия и Естония. Партньори на "Сердика е моят Рим“ са Столична община, РИМ София, Кръжок към катедрата по римско право към Юридическия факултет на Софийския университет, Лятна школа по класически езици, реконструкторски клубове от страната и чужбина.

Проектът е финансиран от Програма "Култура" на Столична община.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
Мен преди 4 години
Явно ще има фестивал на античните тоалетни в София
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Благомир Ивановсега прочетох във ФБ - от 10.30 на княз борис 1-ви номер 129 - западна порта на софия - и са дадени два часа 10.30 и също 18 часа. но не разбрах, с две начала ли ще е , или от-до ....т.е. за целия ден
3
1
 
3
 
! Отговори
Благомир Иванов преди 4 години
Утре по обяд ще ида да ги видя, тия са големи ентусиасти, много четат и знаят, имат много яки дрехи и оръжия и ще е интересно. И безплатно. Май ще бъде по обяд на катедралата на разкопките ...
2
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
организаторите,да бяхте написали точно в кой ден...в колко часа...точно къде....да може да отиде човек и да знае какво да очаква. или ще поканите районния кмет и после ще се покажете в новините ?
1
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не съм провинция, а ТРАК