Доналд Тръмп – причината да не избухне война в Близкия изток

Никой в САЩ не иска война, президентът иска да бъде преизбран
19 сеп 2019 20:00, Нели Христова
34
Доналд Тръмп – причината да не избухне война в Близкия изток
Снимки: Reuters

"Търговец на недвижими имоти и собственик на хотели, който вероятно през живота си не е чел книга за външната политика и със сигурност би имал проблеми с обяснението на разликата между сунитите и шиитите, управлява САЩ, най-мощната държава в света: това е Доналд Тръмп", пишат от немският вестник Der Spiegel, цитиран от агенция "Фокус". Според изданието, въпреки факта, че няма опит с външната политика, Тръмп все пак успява да намали заплахата от конфликт в Близкия изток.

"Дори след три години на поста, държавният глава на САЩ Доналд Тръмп продължава да се държи като политик, който знае какво е най-доброто", пишат от Der Spiegel.

"Срещу него се изправят фанатици и милитаристи, които през последните 40 години сутрин, обед и вечер чуват само един лозунг, а именно, че Америка е смъртен враг. Това са иранските аятоласи. Между тях стои 34-годишен петролен принц, който има амбицията да издигне страната си до нови висоти и който по презумпция няма никакви скрупули - това е Мохамед бин Салман от Саудитска Арабия. Това е ситуацията. Кой може да спи спокойно?“, пита авторът на статията.

Според изданието опасната смесица предполага, че може да се стигне до верижна реакция след нападенията над саудитските петролни находища. Рияд може да атакува Техеран, а той – да отвърне на удара. САЩ ще побързат да помогнат на сауидитците и да въвлекат Иран във война. Израел също би се възползвал от ситуацията.

Може да се случи нещо, а може и не. Какво би донесла войната с Иран на Тръмп? Нищо. Това прави този конфликт невъзможен (към настоящия момент) и малко вероятен. Егоизмът на президента на САЩ в този случай по изключение може да се окаже добро нещо.

Избирателите в Америка, включително гласоподавателите на Тръмп, са повече от изтощени от война. На много от тях им е писнало от ангажирането на САЩ в чужбина, докато в страната пътищата са пълни с дупки. С обещанието да прекрати операциите на американски войници в Афганистан и Сирия, Тръмп отрече кампанията си - и спечели. Нова война би причинила големи неразбирателства дори сред собствения му народ.

Тръмп знае това добре и това обяснява защо отново изглежда колеблив след атаките срещу саудитските петролни съоръжения. В неделя той заплашваше повече или по-малко Техеран , че САЩ винаги бяха готови да отвърнат на удара. В понеделник обаче вече бе далеч по-спокоен.

Тръмп е наясно, че бърз военен успех срещу Техеран, който той би могъл да продаде на своите избиратели, не може да бъде гарантиран. Вместо това може да се наложи САЩ да нагазят в кърваво, продължително и скъпо клане, което ще се води на много фронтове. Атака на саудититците или американците ще завари иранците единни и ще засили волята им за съпротива. И дори с ограничен военен удар, бърз крах на Техеран на фронта на преговорите не би бил безопасен.

Крайната цел на Тръмп е преизбирането. В крайна сметка Иран е вторичен проблем. Само изборите през 2020 г. са важни. Ето защо не може да се разчита на война, която ще доведе след себе си загинали американски войници и икономически проблеми. Дипломатическото решение остава най-добрият път за Тръмп в тази криза. И затова той се надява на голяма „сделка".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
6
 
! Отговори
Човека си е преди 4 години
търговец . Търговците не обичат да се бият - те са царе на блъфирането и заблудата !
30
0
 
6
 
! Отговори
Мухаха преди 4 години
До Анонимен"Докато Героя МакКейн троши самолети..." - Мухаха. Събери си героите и не се раздавай!Написах го погигравателно щото и този "герой" е завършил като двойкаджия обучението си във военната академия , но поне е имал смелоста да служи на родината си а за Тръмп има документирани доказателства че е използвал измама и на татко си връзките за да се "скатае" от военна служба.Всъщност тоя "велик бизнесмен" ТРИ пъти е обявявал фалит като е завличал партньорите си и харчи бащините си пари
29
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички обикновени хора губят от войната.Печелят само богатите и политиците.Войната е най-лошото нещо на света!
28
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Причината да не избухне война е проста. ЦАРЯТ е гол и полу-фалирал. Все по-често ЦАРЯТ ще бъде "слаган на мястото му". Дето се вика "кой нож вади от нож умира".
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
те па Шпигел да си видят кравата треперлива, тогава да се подиграват на Тръмп! Че да не им врътне кранчето на БМВ-тата, тогава ще го закършат...
26
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ХАРРЕСВА МИ ПОЗИЦИЯТА НА ДНЕС, АНТИ РУСКА Е, НО НЕ ЕДОСТАТЪЧНО! ФИЛТРИРАЙТЕ ВРАЖЕСКИТЕ РУСКИ ***!
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Докато Героя МакКейн троши самолети..." - Мухаха. Събери си героите и не се раздавай!
24
11
 
9
 
! Отговори
Мухаха преди 4 години
Когато стане въпрос за война Тртъм е по страхлив и от мишок в изложба на котки . Не случайно ПЕТ пъти рони сълзи и бърше сУполи в гащите на тати за да го спаси от повиквателните за влизане в казармата .То не били лисичи припадъци , то не били фалшиви медицински бележки а един от тия пъти тати дава голям подкуп за да го изтрият директно от наборния списък. Докато Героя МакКейн троши самолети във Виетнам ,младия Тръмп се гуши под леглото винаги когато почука пощальона. И тоя плювко е президОн?
23
9
 
13
 
! Отговори
noFreeman преди 4 години
хахаха най-мощната... по кво ве... по дългове ДА... и по печатане на хартийки... никога не е била... освен от периода 1990 до 2000 когато се клатеше Русия...
22
11
 
10
 
! Отговори
Хаха преди 4 години
В коя страна пътищата са пълни с дупки че тука нещо не ми става ясно. Нещо сте се объркали това не е в САЩ. САЩ и дупки ооо тука си е майтап отвсекъде.
21
1
 
4
 
! Отговори
Хаха преди 4 години
Както казах - въздух под налягане. Наред е Боджо да не направи нищо с Брекзита. Или вие *** си мислете наистина, че на 31 Окт ще има Брекзит, само защото Боджо така е казал?
20
7
 
17
 
! Отговори
Коцкар преди 4 години
Американушките стана за подигравка с техните оправдания
19
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не бил чел и една книга за външна политика!!!Що Меркелица ,като е чела само ,,трудовете" на Карл Маркс и Ленин ,яле ква бундеспремиерка стана!
18
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Седи мирно и пий една ракия"- надпис на тениска
17
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не само заради изборите Тръмп няма да въвлече САЩ във война срещу Иран ,тази работа може да я свършат и държавите от Персийския залив начело със Саудитска Арабия,за какво мислите Тръмп им продава оръжие за милиарди долари? Израел ще помага,те по принцип са враг на Техеран!
16
6
 
3
 
! Отговори
АнтиСедераст преди 4 години
Не но е пълно с евро-атлантически джeндъри
15
6
 
32
 
! Отговори
Русофил преди 4 години
Може и да се посмеете, но Тръмп се държи като Хуманист! Първият Президент от времето на Рейгън, който не е започвал война (поне засега), при това с толкова много ЯС'ТРЕБИ около себе си.
14
9
 
12
 
! Отговори
Бай Петко преди 4 години
Ама той не управляваАмериканския президент се явява (независимо кой е тои) един говорител на истинските управляващи а те са от край време едни и същи
13
13
 
8
 
! Отговори
Хаха преди 4 години
Ама вие да не би да очаквахте от оранжевия феномен някакво действие да предприеме? Той само на думи е силен, като всички десни популисти. Ей го и Орбан оня ден подви опашка.
12
1
 
4
 
! Отговори
До 3 преди 4 години
Брато як материал ! От къде купуваш ?