Животновъди са притеснени заради увеличената популация от вълци в Сакар

РИОСВ: Има съмнения, че се слагат отровни примамки за хищника
19 сеп 2019 20:10, Анисия Иванова
13
Животновъди са притеснени заради увеличената популация от вълци в Сакар
Архив: Булфото

Сред животновъдите в Свиленградско има напрежение заради щетите, които увеличената напоследък популация от вълци в защитена зона "Сакар" нанася на стопанствата.

Заради проблема инспекцията организира на 2 октомври среща в Свиленград с участието на широк кръг ведомства като Дирекцията по безопасност на храните, природозащитни организации, горско стопанство, полиция, прокуратура, засегнати животновъди и др, съобщиха от РИОСВ - Хасково.

Еколозите допълват, че има основателни съмнения, че стопани на селскостопански животни прибягват до забранени методи за намаляване на вълчата популация, като залат отровни примамки.

Като пример се посочва обстоятелството, че се наблюдава значителна смяна на партньорите при повечето от двойките царски орли, гнездящи в района, вероятно поради отравяне. Две от десетте територии на царския орел в Сакар планина през тази година не са заети от двойки птици, което е особено притеснително, изтъкват от РИОСВ.

На форума ще бъдат представени презентации по актуални въпроси от законодателството, международния опит, контрола и съвместните действия за предотвратяване използването на отровни примамки. Предвидена е и дискусия с цел споделяне на опит и идеи, свързани с конфликта човек - хищник и преустановяване на използването на отрови.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ловците се самозастрелват защото са много умни
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
има достатъчно ловци,даже в повече,но никой не ловува вълци,защото не се ядат
7
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"конфликта човек - хищник"Нма конфликт! Вължите не ми ядът дивеча! Вълците не са ми заобкалла къщичката! Неее ... те си играят, видиш ли, там в горичката. Баба меца хвърля пръчка, вълка я носи, с кума лиса пият ракия ... Абе ЕЙ! Аз самолет не съм карал и не съм се и качвал. Акъли за самолети не давам. А вие, чиновничета мамини, дето щраката по клавиатури и пишещ машини, дето не се си подавали носа навън, ако задуха ватър, как ми държите на мен смекта, бе!
6
0
 
3
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Явно има много мигранти за ядене в Сакар, щом има толкова вълци.
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако на някой от РИКОКВКА каквото е там, сълците му препикаят Мерцедеса, сигурен съм, че ще поръча, да изчистят района от тях.
4
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На градскте ***, сгушение в хубавите си къщички, където храната я карат от магазина, а паричките се вадя в офис, в който е хладно през лятото и топло през зимата, повече им пука ЗА ГАДНИТЕ ВЪЛЦИ, а не за хората.
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На крива ракета космосът й е виновен
2
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"На форума ще бъдат представени презентации по актуални въпроси от законодателството, международния опит"На острова вълци няма от 300 години. В скандинавските страни, вълци няма от 150 години. Ако се поевят някъде, си е направо сензация. Никой не се оплаква. Има много дивеч за ловците. Ето и междонароден опит.
1
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"РИОСВ: Има съмнения, че се слагат отровни примамки за хищника"РИОСВ да ми възстановят 30 000 лева щета през години и тогава, МОЖЕ БИ, ще е трогна!