МОН ще прави технически училища в повечето областни градове

Красимир Вълчев: Нужни са IT специалисти, започва се от училище
19 сеп 2019 14:26, Анисия Иванова
6
МОН ще прави технически училища в повечето областни градове
Архив: Булфото

Много е важно да имаме достатъчно специалисти в областта на компютърното програмиране и дигиталната креативност. В Бургас беше открито такова училище, в София и Правец има училища към столичния Технически университет. В момента във Варна има свободен сграден фонд в кампуса на Техническия университет. Градът трябва и ще бъде един от центровете за развитие на информационните технологии в бъдещето, обеща образователният министър Красимир Вълчев.

Във Варна днес се обсъжда частното училище по компютърно моделиране и компютърни системи, което в момента се намира на територията на Техническия университет в града, да стане държавно. Идеята е в началото учебното заведение да функционира към Министерството на образованието в партньорство с двете висши училища.

Вълчев мотивира предложението с факта, че в следващите десетилетия предстоят още по-мащабни трансформации, свързани и с развитието на изкуствения интелект и навлизането му в редица професии. Според него това ще промени драстично разпределението на добавената стойност между регионите и различните бизнеси.

"Не е логично да има частно училище към държавно висше училище, но има търсене. Това беше сигнал към нас, че задължително трябва да създадем такова училище. Готови сме да инвестираме и средства. В Закона за изменение и допълнение на Закона за висшето образование, който в момента е в Народното събрание и предстои да се разгледа, е предвидено сключването на договори между висши училища и гимназии, които дават право на преподаватели от университетите да преподават на ученици“, обясни още министърът.

Според него Варна трябва да е един от центровете за развитие на информационните технологии, а и оформянето на един специалист по програмиране става по-рано, а не във възрастта над 18 години.

"Важно е още в гимназиален етап да се работи. В почти всички областни градове трябва да направим такива училища. В по-малките градове, най-вероятно ще стъпим на природоматематическите гимназии. Тук Математическата гимназия също работи в тази посока“, посочи министърът, цитиран от "Фокус".

Той добави, че дигиталните компетентности са свързващи и трябва да присъстват във всеки един предмет в училище и във всяка една професия и даде за пример това, че много скоро ще навлязат автономните комбайни, поради което децата, които учат в професионални гимназии, трябва да имат тези умения да настроят машините, не само да ги шофират.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Училища много, но добри ученици малко.
5
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Еееех едно време хората са писали в пясък сега компютри им дават пу.
4
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хахахах СМЕХ В ТОЯ ЦИРК.Пколението "ПРЕХОД" беше БУМ НА IT-та и ПРАВИСТИ ТРЕТО ПОКОЛЕНИЕ НАСЛЕДНИЦИ.Пазара беше ПРЕНАСИТЕН И БОКО КАЗА - " IT-тата да станат ОВЧАРИ"СЕГА РЕВЕМ, ЧЕ НЯМА. ОЩЕ ГОНЕТЕ КАДЪРНИТЕ!
3
2
 
14
 
! Отговори
честно преди 4 години
Вълчев, не останаха деца.Ром*четата са добри в програмирането на кражби (за съжаление) и дори не ходят на училище.
2
0
 
17
 
! Отговори
Техникуми ли? преди 4 години
"МОН ще прави технически училища в повечето областни градове" ...Четох, четох ... няма за технически училища ... Хеле пък в ПОВЕЧЕТО областни градове ... Или в поне един град ...А, бе, МОН, я си кажи ти какво ще правиш!
1
4
 
13
 
! Отговори
програмистчето преди 4 години
Я па сакам да съм офчар.