Овощарите недоволни: Дават ни малко пари, внасят чужди плодове

Убива се родното производство, категорични са те
19 сеп 2019 08:10,
20
Овощарите недоволни: Дават ни малко пари, внасят чужди плодове
Снимка: Pixabay

Ниските изкупни цени и вносът на плодове убиват родните производители, твърдят от Съюза на Дунавските овощари. По думите им, килограм ябълки от градините се изкупува за не повече от 50 ст. , а на пазара цената достига до 2 лв. 50 ст., съобщава БНТ.

Още по темата


Няма регулация на пазара за крайната цена на ябълките. Те се купуват от борсата за 80 ст. килограма. След това обаче се продават от търговците на 2 лв. Подобна е ситуацията и при други търговци, които признават, че купуват ябълките с близо един лев по-евтино от производители.

Очаква се крайната цена да започне да пада. А купувачите заявяват, че предпочитат да пазаруват директно от производителите.  Потребителите са на мнение, че когато пазаруват от производители, се чувстват по-сигурни за качеството на плодовете.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не са мързеливи производителите, просто нямат стимул.Като подхванахте темата отдавна не съм ял истински домат а не пластмаса.
18
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това не е от сега ече 30години ние насяме чуждо мнение чеждо месо чужди яйца -виждали ли сте каква захар и сол си купувате -чужди ,че плодовете ли ще са наши и си траеме още малко и ще изчезнем завинаги -няма да има българско вече
17
1
 
0
 
! Отговори
анон преди 4 години
До OMG_LuckerКато е толкова лестно защо не почнеш да изкупваш и да продаваш и ти. Виждаме че ти е ясно как става.
16
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какъв е проблемът овощарите да си направят асоциация и да преговарят с прекупвачите за по-големи обеми продукция и по-високи цени? Когато си сам и си преговаряш и договаряш цени. Отделно има фермерски пазари в цялата страна, където можеш да ходи ш да продаваш. Най-накрая и един онлайн магазин се направете. 1000 варианта има, ама наште седнали да реват като вдовица за . Типично по български
15
0
 
0
 
! Отговори
до 13 преди 4 години
ами като си будала хвърляй хората състояние правят от залежали ябълки ама толкова ви е акъла
14
1
 
4
 
! Отговори
селянин преди 4 години
тия ябълки дето не ги продадох ги складирах в едни бидони за огнена вода 20лв килото върви
13
5
 
2
 
! Отговори
Прекупвач преди 4 години
Да не лаят много, че сега им ги земам на 50 стинки, дан се разберем с колегите по 20 да им ги копуваме. Като са много отворени да си ги продадат те, ама ми счупват телефона, кога ще идваш Байко да плащаш, че гний плода. Ако аз този месец взема 3 тон а от производителите, продава се един тон, другото е нереализирано, гние и се изхвърля по сметищата. Затова на пазара ябълките с а по 2 лв.
12
0
 
5
 
! Отговори
I сайдер преди 4 години
Ябълките се пръскат на всеки две седмици, предимството им е, че за разлика от черешите, се берат по-лесно и могат да се съхраняват много по-дълго време, т.е. може да се изчака за по-висока изкупна цена евентуално.Но в конкуренция с полските ябълки, бг производителите нямат шанс.
11
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Овощарите са мързеливи. Гледат цените на пазара и казват ама там ги продават 3но. Ама чакай бе сельоо нали имат транспорт, съхранение, доставки, хладилници, персонал, служебни коли, данъци и какво ли не? Мн ясно, че крайната цена ще е друга. Вашата работа е да гледате много и да продавате евтино. Отделно да се развивате - търсете външен пазар, направете си производство, направете си сайтове и така нататък. То неможе само рев рев?
10
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези 50 ст/кг са им чистата печалба, всички разходи ги покриват субсидиите - европейски и национални.
9
6
 
1
 
! Отговори
Киро преди 4 години
Аз отдавна споделям в коментарите,че е време България да се раздели на две.Една голяма стена от Велико Търново и КПП.
8
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами това е нормалният начин да работят нещата. Производителите пък оолучават субсидии и не се напрягат много, не поемат никакъв риск. Рисковете са за търговеца. Ако беше толкова лесно да се пласират ябълки, овощарите сами щяха да си ги продават, но така им е много по-лесно - платиш на едни жълти стотинки да ги оберат, дойде прекупвача та ти сипе едни пари и шапка на тояга!
7
1
 
7
 
! Отговори
Гашо преди 4 години
Тея със ябълките да правят като черешарите, ревете че е слаба реколтата, съща, муша, Еди как си, после като черешарите направете 40 лв. мило ябълки и изкарайте за по една ЕС класа
6
7
 
9
 
! Отговори
dp преди 4 години
Да се сърдят на тези които преговаряха за влизането ни в ЕС.Когато другите държави се пазарят и си искат,нашите ..... си мълчат и си чакат само да приберат своето.И сега не е по различно.Гърците си отстояват субсидиите ,а нашите така наречени политици мълчат и чакат.
5
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да ви ги изкупува Тиквата по-скъпо, нали за него гласувахте
4
0
 
12
 
! Отговори
Да допълня... преди 4 години
До OMG_Lucker 2 Прав си. Търговец ако не продаде нещо поне на двойна цена , не е никакъв търговец .
3
0
 
21
 
! Отговори
Така е .. преди 4 години
За това всички искат да са търговци , а не производители.
2
2
 
24
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 4 години
Евтиният внос си е налице. Но не там е заровено кучето... Прекупвачите по веригата, дето са сумати народ и където всеки от тях работи на желязното правило за колкото го е купил, да го продава на точно двойна цена. Те са причината крайната цена за купувача да е висока, а изкупната цена за производителя да е ниска. И това е така не само при плодовете, ами за която и селскостопанска продукция да вземем.
1
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В цялата статия не прочетох и един ред за евтин внос.