Актьори и културни дейци на протести в Русия против арестите

Шестима души бяха осъдени за насилие срещу органите на реда
18 сеп 2019 22:10,
13
Актьори и културни дейци на протести в Русия против арестите
Снимка: БТА

Руския съд постанови днес да бъде освободен демонстрант, заплашен от присъда от години затвор за нападение срещу полицай, предаде Асошиейтед прес.

След като бе настояла обвиняемият Айдар Губайдулин да остане в затвора, на днешното заседание на съда в Москва прокуратурата поиска от съдията той да бъде освободен под гаранция срещу подписка, за да бъде прецизирано обвинението. Съдът се съгласи, че има несъответствия между предявеното обвинение и фактическите обстоятелства по делото и Губайдулин бе пуснат да излезе от стъклената клетка в съдебната зала.

Той е един от десетките руски граждани, които може да бъдат осъдени на затвор заради участието си в опозиционен протест в Москва на 27 юли. Четирима души вече получиха присъди от две до три и половина години, пише БТА.

Над 50 православни свещеници подписаха вчера петиция, в която изразяват своята загриженост от факта, че присъдите са "опит за сплашване", а не са основани на "справедлива преценка" на действията на обвиняемите. Духовниците се позовават на Библията, като казват, че лъжесвидетелството също е грях. Повечето от присъдите се основават на показания на полицаи, които не съответстват на видеозаписи на събитията.

Близо 200 души, сред които дейци от сферата на музиката и киното, се събраха днес в Москва пред сградата на администрацията на руския президент, за да протестират срещу тежките присъди, издадени през последните седмици срещу протестни активисти, предаде Франс прес.

По-рано шестима души бяха осъдени на между две и четири години затвор за насилие срещу органите на реда по време на демонстрации в подкрепа на произвежданета на свободни избори в руската столица. Мнозина активисти окачествяват обвиненията като скалъпени.

Последната присъда, тази срещу 23-годишния актьор Павел Устинов, осъден на 3,5 години затвор, провокира невиждано недоволство сред представители на руския културен елит, които обикновено не се намесват в политиката.

Дмитрий Песков, прессекретарят на руския президент Владимир Путин, заяви, че Кремъл взима за сведение обществения отзвук, провокиран от делото срещу Устинов, но нито държавният глава, нито неговата администрация могат да повлияят на решението на съда.

"Съществува законно право да не се съгласиш с решението на съда, да го обжалваш пред вишестоящи съдебни инстанции. Това право, доколкото разбираме, е било използвано. Сега остава да чакаме кога ще се състои разглеждането на обжалването", подчерта Песков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
Русия е изостанала преди 4 години
На класацията за БВП 2018 се вижда, че икономическата "мощ" на Русия е по-малка от тази на Италия...И смешно и тъжно...Затова протестират хората.
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
КАКЪФ ПОЗОР..РУСОФИЛЯ, ГДЕ СТЕ БРЕ, ЗАЩО НЕ ЗАЩИТАВАТЕ КУЛТУРНИТЕ ДЕЙЦИ НА РУСИЯ- АХ ДА ПОВЕЧЕ ОТ ЯСНО Е ЧЕ БГ РУСОФИЛЯ Е ПУТЯФИЛЯ И ВСИЧКО ОТ КОЕТО МОЖЕ ДА СПЕЧЕЛИ НЯКОЯ РУБЛА. ИМА РУБЛИ ИМА РУСОФИЛЯ, НЯМА ВОДКА- РУСОФИЛЯ Я НЕМА- СЪЩУ КАТУ ПЛАТЕНАТА ЛИБОФ, КАТУ РУСИЙСКИТЕ ПОПОВЕ- СЛУЖИТЕЛИ НА БИВШЕТО ГРУ, ФИЛОСОФИТЕ ИМ ПОЛИТИЦИ- ДУГИНЧУ И РЕШЕТНИКОФ- СЕГЪ ША ЦИТИРАМ ЕДИН ВИДЕН ПОЛИТИК- НИ МЪ ТРИЙТЕ ВА- " ДА СТЪПИМ НА БАЛКАНИТЕ , НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА НИ МРЪДНЕ ОТ ТАМ"- ХА ПОЗНАЙТЕ КОЙ Е ТОА ТАРИКАТ
11
2
 
1
 
! Отговори
Да ви... преди 4 години
Га Макарон арестува по 2000 това е демокрация,а когато Путин арестува 20 шашавела това е тирания. Да ви пикам на окомера.
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По принцип целта на всяка една присъда е да сплашва.
9
1
 
2
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Гошо"Е това с поповете най ми хареса ама как така поне един ходжа и равин не се подписаха бе"Значи според закона(КАКТО В ЕС, България така и в РФ) всички ЦЪРКВИ се регистрират като НЕПРАВИТЕЛСТВЕНИ ФИНАНСОВИ ДРУЖЕСТВА С ИДЕАЛНА ЦЕЛ.Започнат ли да се намесват в политическия живот веднага ще ги атакуват по казуаса "ИДЕАЛНА ЦЕЛ" и Бай Бай на всички благинки които им отпуска закона.А може и до по-сериозни обвинения да се стигне.
8
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щом е за Русия - и 10 човека да се съберат, пак ще е огромен митинг срещу Путин! Нали такава е директивата от Козяк?Дерзайте!
7
12
 
6
 
! Отговори
До 4 преди 4 години
Какъв срам чакаш от комунист, то не е човек, то е с глава цимент и вътре гладък мозък.
6
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Руските граждани не ги съдят заради участие в опозиционния протест.Ако съдеха заради участие в опозиционния протест, осъдените трябваше да са 50 000.
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До МишоАма това сега в Москва ли е или в Питер ,че "факти бг " пише че в Питер било пък вие Москва и те казват че интелктуалци и актьори били протестиращите ама попове нямало
4
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Мишо - Има ли зна4ение кой колко е актьор , и големите актьори са хора и неголемите също са хора .Какви глупости си надраскал тук , малко срама нямаш ли ?
3
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бойко си дава оставката 2 пъти, а мишката Путин арестува протестиращи и се менкат с Медведев като гей двойка
2
1
 
3
 
! Отговори
Гошо преди 4 години
До МишоЕ това с поповете най ми хареса ама как така поне един ходжа и равин не се подписаха бе
1
10
 
12
 
! Отговори
Мишо преди 4 години
Тези да не са актьори и дейци на културата като украинския режисьор Сенцов, за който разбрахме, че е режисьор и така наречен културен творце то от шума покрай неговото задържане, а не от творческата му дейност. Та май и за тези "актьори" и културни дейци само ако някой ни каже за това! Какви 50 свещеници?! Това пък от къде го изровихте. Смях да се скъсаш!!!!!!