Бг гражданство срещу пари? Цацаров против, иска промяна

"Инвеститори" не спазват закона да поддържат вложенията си
12
Бг гражданство срещу пари? Цацаров против, иска промяна
Снимка: архив, БулФото

Главният прокурор Сотир Цацаров смята, че трябва да се отмени възможността да се получава българско гражданство срещу инвестиции.

Той съобщи, че е предложил отмяна на придобито гражданство до момента в 7 случая заради неспазване на задължението за поддържане на инвестиция 2 г. Цацаров обяви данните при изслушването си във временната анкетна комисия за проучване на фактите по повод изнесени в наши и чужди медии твърдения за престъпни схеми за придобиване на българско гражданство.

По думите му два от случаите са на граждани от Руската федерация, в три от случаите са граждани на Египет, един от Пакистан и един от Кралство Йордания. Във всичките случаи формата на инвестициите е закупени държавни ценни книжа, като само в един те са поддържани 6 месеца.

В други два случая за придобиване на българско гражданство са използвани неистински документи, води се разследване.

"Едната теза е, че ние трябва да поддържаме българите, които са извън пределите на нашата страна. От друга страна, ако под тази теза ние прикрием възможността граждани на съседни нам страни, които не са членки на ЕС, да придобият българско гражданство срещу едно неизвестно как издадено удостоверение, това поставя много големи въпросителни", коментира Цацаров.

Според него единият подход е да бъдат лимитирани стриктно възможностите, при които може да се получава българско гражданство чрез инвестиции и да има контролен механизъм, който да установява, че инвестицията се поддържа във времето според изискването на закона.

Другият подход според обвинител №1 е да бъде отменена изцяло разпоредбата, с която може да се придобива гражданство срещу инвестиции, като той посочи, че е привърженик на този подход. Според Цацаров истински крупен инвеститор може да получи почетно гражданство.

Да отваряме така широко вратата за всеки дошъл от някъде, успял да използва съществуващите законови механизми и след това да тръгне с един български паспорт, който го прави гражданин на ЕС на територията на Европа, това според мен е нещо, което трябва да бъде променено по най-бързия начин", заяви още Цацаров.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз ако съм, ще го давам срещу 200 000 лева! Имам 1 млн граждани, които няма да внеса и 200 лева в живота си, така че, по-добре, да вземем такива, които ще помогнат с нещо ... Па бил и по-лоши от "другите" ни съграждани.
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Навсякъде е така, нооо....има правила, които трябва да се спазват.
8
0
 
4
 
! Отговори
Я па я..! преди 4 години
И в САЩ е така. Какво недоволствате ?
7
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"българин" е новото име на продажен русофил-Българофоб
6
3
 
6
 
! Отговори
българин преди 4 години
Тоя Изобщо не желая да го коментирам! Пионка на властта!
5
1
 
5
 
! Отговори
УМ ПАТКИ ПАСЕ преди 4 години
"да придобият българско гражданство срещу едно неизвестно как издадено удостоверение"ТОВА Е ОБЩЕСТВЕНА "ТАЙНА" ЦАЦАРОВ.ЦЕНАТА-ПОНЕ 5000 ЕВРО.СЛУЖИТЕЛИТЕ В ТОЗИ БРАНШ ОТДАВНА ЗАБОГАТЯХАДОРИ АЗ-ЧОВЕКЪТ ОТ УЛИЦАТА ГО ЗНАЕ,КАК ТИ СИ ОСТАНАЛ НЕОСВЕДОМЕНПОНЕ ВЕСТНИЦИ ОТ ВРЕМЕ НА ВРЕМЕ ДА БЕШЕ ЧЕЛ БЕ ЦАЦАРОВ
4
0
 
6
 
! Отговори
Най тъпия закон преди 4 години
Тези от Пакистани и Йордания са 100% ислямски екстремисти и фундаменталисти и с новите си паспорти влизат и излизат .Ако изобщо имахме ДАНС щеше да разберете ,че готвят нещо у нас. Най ***- потъп найпия закон да дадеш гражданство на роднини на Осама Бин Ладен от Пакистан това са амуджите ,които запалиха и до основи изгоря Косово.
3
0
 
4
 
! Отговори
Край преди 4 години
Най се дразна като дават гражданство на разни пелета за да направят някой и друг мач с националния отбор и после да ги продадат с печалба.Схемата е елементарно прозрачна ама държавата се прави че не я знае.
2
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Човекът е прав: безплатно Българско гражданство трябва да получават само Българите дори и най-бедните, а другите да го гледат през крив макарон, без значение колко са богати!
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каракачака дислайкна тази новина.