Светът неподготвен и в риск: Един вирус, 36 часа, 50 млн. жертви

Какво ще стане, ако опасен вирус плъзне по Земята?
18 сеп 2019 19:22, Нели Христова
62
Светът неподготвен и в риск: Един вирус, 36 часа, 50 млн. жертви
Снимки: Reuters

Какво би станало, ако вирусите от взривилата се руска лаборатория плъзнат по земното кълбо? Според доклад на Борда за мониторинг за справяне с епидемии, ръководен от бившия шеф на СЗО Гро Харлем Брунтланд, само 36 часа са нужни един вирус да се разпространи по целия свят, убивайки около 80 милиона души.

Още по темата

Свят в риск“, както е името на документа, излиза преди взрива в руската лаборатория и има за цел да накара световните лидери да предприемат мерки. Те припомнят, че преди век, Испанският грип разболява една трета от населението на света и убива близо 50 милиона.

Ако той се завърне в наши дни, благодарение на по-голямата мобилност на хората, последствията от него биха били още по-катастрофални.

„Заплахата от започването на пандемия е истинска, пишат експертите в доклада си. - Бързо движещ се патоген може да убие десетки милиони души, да наруши икономиката и да дестабилизира националната сигурност.“

Според групата експерти, мерките, които се взимат сега за справянето с вируси, като ебола например, са „крайно недостатъчни“.

Ръководител на експертите е доктор Гро Харлем Брунтланд. Тя е бивш премиер на Норвегия и генерален директор на Световната здравна организация. По думите й, много от препоръките в доклада са слабо изпълнени или изобщо не са приложени от държавите

„Прекалено дълго сме позволили да се въртим в един цикъл от паника и неглижиране що се отнася до пандемиите. Увеличаваме усилията си, когато има сериозна заплаха, след което бързо забравяме за нея, когато отшуми. Времето за действия е отдавна отминало“, пишат от Борда за мониторинг.

Докладът върви заедно с карта, която показва къде може да има избухваме на големи епидемии. Те са разделени на „нови“ и „завръщащи се“.

Сред тях са ебола, зика, вирус на болестта Нипа и пет различни вида грип. В предупреждението са включени още западнонилска треска, резистентност към антибиотици, дебна шарка, жълта треска, денга вирус, чума и други.
Дори по-малко от 36 часа ще са нужни на вируса да се разпространи, тъй като хората масово пътуват по цял свят със самолети.

Толкова голяма пандемия би била катастрофална. Светът не е подготвен“, категорични са експертите. Според тях, в случай на зараза, много здравни системи, най-вече в бедните държави, ще се сринат.

Най-лошото, което светът е виждал до сега е испанския вирус.

Той се е движил по-бързо от всички. Само за месеци убива 50 милиона души, три пъти повече от загиналите през Първата световна война. В повечето случаи вирусите убиват малки деца, възрастни хора или такива, чиято имунна система вече е отслабена от друга болест. Испанският грип обаче засяга предимно здрави млади хора.

Медиите дълго време цензурират броя на заразените и жертвите във Великобритания, Германия, Франция и САЩ. Над вестниците в Испания обаче няма ограничения. Това създава впечатлението, че само тя е сериозно засегната, което довело и до името на вируса – Испански грип.

Дали загиналите са били 50 или 100 милиона, не е ясно. Но според данните, между 10 и 20% от заразилите се са починали.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
1
 
! Отговори
Бля преди 4 години
До (-_-)Подготвени? Помисли с нашето здравеопазване, колко сме подготвени ние българите например. Да ни пази Господ!
44
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стар руски *** говори с началника Путин:-Когато бях млад бях много глупав и грозен!- Ами ти сега добре си се съхранил!
43
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
A дано! Ретровируси с кратък инкубационен период, винаги са интересни, особенно ако са променени и по-резистентни. 80 милиона за 1,5 дена не лошо, даже никак. Те още навремето имаха щамове на атракс, които могат да останат активни до 30 години в блатисти почви.Запада само ги плюе руснаците, ама като стане дума за страх, се запасяват с тонове памперси.
42
2
 
8
 
! Отговори
Алов преди 4 години
По-лош от вируса Бойко няма.
41
5
 
1
 
! Отговори
(-_-) преди 4 години
Да бе 150 милиона, айде стига глупости! Тия вируси си ги има и циркулират свободно с няколко изключения, разбира се. Ако се пуснат изкуствено, без умисъл ще пукясат за отрицателно време. Освен това хората са съвсем подготвени и знаят как да се предпазват, дезинфекцират и прочие.. Ай сиктиp бе, резидент ивъл!
40
1
 
7
 
! Отговори
Брат Дейвид преди 4 години
WWZ - показаха вероятен сценарии, но едва ли в природата има такъв мутаген за секунди да променя тотално сложен организъм. Дано да няма, че иначе ше ядем дедовия суров и четвъртит.
39
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да не е луд Путин да забранява водката. Какво толкова,че руските военни имат инциденти ежедневно иначе ще се осъзнаят и избягат.
38
3
 
3
 
! Отговори
SS преди 4 години
Виц:Знаете ли защо вземат жени в бг-армията?Това е нашето най ново биологично оръжие.
37
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не се заблуждавайте, че ако определени елити, искат да редуцират населението на планетата, то критерия им, за тези които ще останат, ще е национален.
36
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 10 год последствията от смесването на радиационна вода от Фукушима ще бъдат: - милиони зесегнати животински видове - стотици хиляди раково болниТова ще се случи през първата година. През втората болните ще се увеличават.
35
1
 
7
 
! Отговори
123 преди 4 години
Тея вируси се разработват от ционистите за намаляване на населението на Земята. Прочетете за Американския Стоунхейндж.
34
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Единственият начин да помогнем на руснаците да не се взривят е да спрем да купуваме руски продукти. Те всички ще емигрират и оръжията ще секнат.
33
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Руските *** дезинформираха,че било взрив на газова бутилка. Което реално значи,че силата е била минимум 50 тона тротил
32
2
 
7
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Когато скоро всички ни чипират,кой знае с този чип, какво ще активират.
31
3
 
4
 
! Отговори
SS преди 4 години
ДО АНТИ.Има една народна поговорка в която се казва *** НАРОД,СЛАБА ДЪРЖАВА.А *** не ***,той е МНОГО ***(има разлика),и алчен.Всички беди на *** идват от главата му.
30
1
 
4
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
До SS"Нема оправия тоз народ" -- баба Ванга
29
2
 
8
 
! Отговори
бай Ганьо преди 4 години
Не е важно, дали ще имам вирус,важно е и съседа да има.
28
4
 
10
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
В ДНК-то на днешния българин, се е загнездил вируса на чудовищната алчност.
27
13
 
3
 
! Отговори
докога? преди 4 години
Руснаците само плашат ту с ракети ту с вируси. Вече е време Тръмпеца да им набие канчето...
26
6
 
2
 
! Отговори
Петър Дънов преди 4 години
Ще останат само 66 000 живи елит и децата им повечето богоизбрани от извънземни.Останалите до 100 милиона ще бъдете предадени живи на извънземните за храна.Те ще ви слагат живи в контейнери пълни с диводороден диоксид докато се разложите на каша ще ви ядат като ви мажат по лицата си.Планетата е продадена много отдавна.Те не се нуждаят от кислород.Елита ще бъдат принудени да живеят в подземни бункери.Датата отдавна тече следващият пожар ще свали кислорода с 35% Вируса се активира чрез 5G и HARP