Прокуратурата "за" отмяната на съкратеното следствие при убийство

Партиите са внесли 4 законопроекта, кой ще бъде подкрепен?
11
Прокуратурата "за" отмяната на съкратеното следствие при убийство
Снимка: архив, Ройтерс

Предложеното ограничаване на съкратеното съдебно следствие при тежка телесна повреда и умишлено убийство категорично трябва да се приеме.

Още по темата
Това е становището на прокуратурата, каза главният прокурор Сотир Цацаров на дебатите в парламентарната правна комисия за съкратеното съдебно следствие.

Внесените от партиите проекти са 4. БСП, “Обединени патриоти” и “Воля” искат да отпадне възможността за бърз съд при направени самопризнания, ако е извършено тежко убийство или е причинена тежка телесна повреда. От ГЕРБ предлагат съкратеното производство да остане, но съдът да не бъде задължен да намали присъдата, както е сега. Освен това наказанието да може да се намалява с 1/5, а не с 1/3.

Цацаров подчерта, че подходът да не се прилага съкратеното съдебно следствие при умишлени убийства и тежки телесни повреди е радикален, но прокуратурата го подкрепя. Главният прокурор изрази съмнение, че ако вариантът, който ГЕРБ предлага, бъде приет, няма да се отчете и това, че убиецът си е признал при определяне на присъдата.

За законопроекта, предложен от ГЕРБ, се обяви пък правосъдният министър Данаил Кирилов, предаде "24 часа".

“Не бива със законодателно решение да се отнема възможността подсъдимия да прави признания и да улесни съдебния процес. Никой не може да забрани на подсъдимото лице да си признае. Сега съдът възприема признанието като смекчаващо вината обстоятелство. Няма правна пречка съдебното следствие да бъде съкратено, а накрая съдът да каже, че това не е достатъчно да се намали присъдата на дееца”, каза той.

Кирилов изрази съчувствие към близките на жертвите, но апелира да не ескалират напрежението.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
6
 
! Отговори
Blitzkrieg преди 4 години
Супер съкратено правосъдие - "съпротива" при арест и дупка в десятката.
10
0
 
8
 
! Отговори
До 9 преди 4 години
Заради това България не е държава,а ТЕРИТОРИЯ !!!
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 7Изобщо не са грешни!Напротив,точно те ги устройват!
8
0
 
13
 
! Отговори
До номер 2 преди 4 години
Аз също съм съгласен, но според мен трябва да включва и влизане с взлом. Педофили, изнасилвачи и убийци, заедно с крадци/обирджии на домове/коли. Според мен много бързо ще се смачка битовата престъпност. А пък ако имахме законите за самозащита на Америка, всичко щеше да е отлично.
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Партия "ГРОБ" отново взема грешните решения,както винаги.Защо ли не ме учудва!!!
6
0
 
11
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 4 години
Това действие може да се окаже пагубно при убийство по непредпазливост и непредумишлено убийство! Но тези *** друго не могат да измислят! А кога ще има наказания за ограбване и геноцид срещу собствения си народ на някой от управляващата върхушка ?!! Кога ще има някой осъден, било то за апартамент, тераса, асансьор, остров, вила в Барселона, къща за гости, разорани дюни,рекет, присвояване в особено големи размери, кражба на публични средства, търговия с обществени поръчки и още и още!!!
5
0
 
7
 
! Отговори
гробарят преди 4 години
Всичко е празни приказки и полемика ,следствието има за цел да укрие всички улики ,доводи ,мотиви ,да замете следите и да покрие извършителят ,ако може да протака още по-добре да изтече давност От тук нататък влизаме в "омагьосан кръг" спиралата продължава да работи в полза на престъпникът идват психиатри,ако не успеят да го оправдаят и те идва прокуратурата с негодни доказателства и съдът който всячески се стреми да оправдае обвиняемият да намери под закони и вратички да го освободи . Фарс !
4
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 3Не им се работи бе,човек!Те са чиновници,ден да мине,самун да загине!И така до заветната пенсия!
3
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Следствието не може да бъде съкратено. То има за цел да представи възможно най цялостната картина на престъплението. Съда е този който трябва да решава на база на тази информация.При самопризнание, може да се поема чужда вина, ако няма нужното следствие. А това може да се превърне в търговска практика.
2
1
 
15
 
! Отговори
ДАЛЕЧНАТА ЗАСТАВА преди 4 години
Лично аз и съпругата ми сме горещи привърженици на смъртното наказание,най-вече за всички предумишлени убийства независимо под какво влияние и въздействие, също така за тежки финансови, и стопански престъпления.За последните,ако няма "висша мярка",то присъдите за различните престъпления трябва да се сумират,а не да се взема най-високата.Да могат да се получават присъди от по няколко-стотин години
1
0
 
18
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
Само да попитам при очевадни доказателства за умишлено убийство какво значи убиеца да си признае? По този начин се дава шанс за избягване на максималната възможна присъда. Гербавите изобщо правят ли разлика между умишлено убийство и нещастен случай при който е може би е приемливо да има споразумение макар, че близките на жертвите едва ли мислят така.