Трябва ли обществото да се подиграва на хората с наднормено тегло?

Медиите в САЩ водят сериозен дебат
18 сеп 2019 17:45, Нели Христова
172
Трябва ли обществото да се подиграва на хората с наднормено тегло?
Снимки: Reuters

Миналата седмица американският водещ Бил Мар заяви, че обществото отново трябва да започне да се подиграва на хората с наднормено тегло. Думи, които вбесиха неговия колега Джеймс Кордън.

"Доказано е, че подигравките с едрите хора води само до едно нещо – кара ги да се чувстват засрамени, а срамът води до депресия, тревожност и самоунищожително държание, като прекаленото ядене например“, каза Кордън по време на своето шоу.

"Ако подигравките караха хората да отслабват, нямаше да има дебели деца в училище“, заключи той.

Доводът на Бил Мар бе, че това да си дебел не е здравословно. Но прав ли е в твърдението си?

Според статистиките две трети от възрастните хора във Великобритания са с наднормено тегло. 10 660 души са били приети в болница със заболявания, свързани с килограмите. А в САЩ, близо 70% от хората над 20 години са с наднормено тегло.

В защита на Бил Мар застана бейзболистът Кевин Йукилис, който написа в Twitter, че "дължи цялата си кариера на хората, които се подигравали на теглото му". Но според психоложката Джейн Огден, истории като неговата са рядкост и са по-скоро необичайни.

"Да се подиграваш на някого е грешният начин", казва тя пред BBC.  "Всички доказателства показват, че това кара хората да се чувстват много по-зле. Самочувствието им изчезва, изпадат в депресия, чувстват се тревожни, а това води до саморазрушително държание".

Според изследване на Колежа в Лондон, единственото, което подигравките постигат, е да карат хората да качват повече килограми.

Виктория Ейбръхам е на 19 години. Учи в Ню Йорк, но е родена във Флорида. Според нейният опит Бил Мар греши много в твърденията си.

"Цял живот хората ми се подиграват заради теглото ми, но все още съм дебела. Когато някой ме обиждаше в училище се прибирах у дома и ядях много храна, която ме караше да се чувствам добре. Хората не правеха тези коментари, защото се притесняваха за здравето ми. Просто искаха да се чувства зле относно тялото си", разказва Виктория пред BBC. "Хората, които се интересуваха от здравето ми, бяха родителите ми и докторът.  Те бяха единствените, които можеха да коментират тялото ми. Децата на улицата – те просто ме дразнеха заради това, че съм различна", посочи тя.

Днес обаче Виктория е уверена в тялото си. Тя казва, че тогава се е чувствала така, все едно е невъзможно да си дебел и щастлив, но след време всичко се променило.

"След като завърших средното училище започнах да чета книги с по-пълни герои в тях, да гледам телевизионни предавания с дебели жени и това започна да променя вижданията ми за себе си. Ако гледаш неща само с бели, слаби жени, то тогава наистина започваш да мислиш, че нещо с теб не е наред. Но когато виждаш красиви едри жени... откриваш красотата и в себе си“, обяснява Виктория.

Тя знае и какви са рисковете за здравето й, за това се храни само със здравословни храни и прави упражнения, но е против диетите.

А дори и да свалиш няколко килограма, подигравките могат да имат негативно отражение върху здравето на човек. 25-годишният Уил Мавити бил пълничък в училище. Сега обаче някой едва ли би използвал тази дума, когато го описва.

"Когато отидох в гимназията реших, че единственият начин да се отърва от подигравките е никога повече да не съм дебел“, спомня си той.

Но така Уил развива хранително разстройство.

"Подигравките ме накараха да сваля килограми, но не по правилния начин. Започнах да повръщам след всяко хранене. Контузвах се постоянно, защото тренирах прекалено много. Чувствах се длъжен. Ядосвах се, когато не можех да тренирам“, разказва Уил.

Според експертите заключението е едно – да се подиграваш на някого не води до нищо добро.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
156
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да се подиграваш с недостатъците на някого не е смешно, а е жалко..Жалко е за този, който го прави!И най-вероятно той/тя никога не е бил/а жертва на подигравки,за това и му/й се струва смешно. Докато има такива,според които да се подиграваш е забавно,до тогава и ще расте броят на хората с психични и емоционални проблеми.Жестоко е,не е забавно! Не е човешко!
155
0
 
0
 
! Отговори
Момиче преди 4 години
Аз имам 5-6 кг.наднормено тегло. За да съм слаба и стройна трябва да се ограничавам супер много, за което опрелено нямам достатъчно воля.
154
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Ами ще ям колкото ми е кеф - личният ми комфорт ми е по-важен от..."Мой приятел, кадърен човек, беше със същите разбирания. Винаги е бил доста дебел, над 100, може би към 130 някъде. Почина на 50 години от инсулт. Остави сами вдовица и дете.Грижете се за здравето си. Разбирам хората, на които им е трудно, но въпреки това не се отказвайте - здравето е по-важно! Няма нужда от големи инвестиции, малко повече воля и знания за храната са достатъчни за успеха...
153
3
 
0
 
! Отговори
ан преди 4 години
тези години прекалено много внимание се обръща на храната и затова сте дебелипомня сладкия компот от праскови и филия хляб и това беше обяд ,съчетан с работа навън,2а вечеря манджа боб и т н филия с пиперстанахме хора и все още сме слаби и и4маме култура на хранене даже когато има изобилие
152
4
 
1
 
! Отговори
БоковоТегло преди 4 години
Не е необходимо да се подиграваме на наднорменото Тегло на Вожда. Защото е казано - То е Нормено. И знаем добре - болестите идват от слабост, недояждане и ниско самочувствие - така че : Славете Боку, не жалете се и давайте Боковото - Боку, а квото остане е за вас - яжте си го със здраве и споменете Го - царство Му Вечно да пребъде. Амин!
151
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Шопе ... сBИнче гадно! Ходи дай на малките гусита за хапване! Груууух. И внимавай, да не минеш питай зоологическата, че ще си помислят, че си избягал от там!
150
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До шопЩе ти се подигравам, колкото си искам и ако видя, някой като тебе, най вероятно от отрочетата ти, ако не ПУКАТ ОТ ТЪПКАНИЦА преди да стане на 18, да иска работа, ще му посочвам вратата.Това е :)Колко дебели и разпуснати успешни хора има, спрямо стройни и дисциплинирани такива?Ако не гледаш у нас ... не са много. А сега, Нела то страдат изчадията ...
149
4
 
3
 
! Отговори
Шоп преди 4 години
Ами като са ти смотани гените, ле ядеш по-малко и няма си ги предаваш, бе голтак!-------Ами ще ям колкото ми е кеф - личният ми комфорт ми е по-важен от мнението на психопат като тебе. Мда.... И гените съм си ги предал вече - няколко пъти. Ти ла пай добавки и мисли тепърва за предаване на гените.
148
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не трябва, ама не трябва и да забранява!
147
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кевин Йукилис, който написа в Twitter, че "дължи цялата си кариера на хората, които се подигравали на теглото му".Точни! Дава добър пример - ако не е бол подтикнат от обществото, сега щеше да е 200 килограмов алкохолик на социални помощи!
146
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Грозни са! Те, ако не са виновни, че са дебели, не са виновни, ме са и грозни, ама аз с нишо не съм виновен, че да ме карате да лъжа!
145
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До шопАми като са ти смотани гените, ле ядеш по-малко и няма си ги предавал, бе голтак!
144
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва! Вземат се стегнат малко, а не да грозят пейзажа! А и да плашат по-високи здравни и за две места в самолета!!!!!
143
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никй не харесва дебелаци! Нииикий! Това, че в България е модерно, да управляват дебели чичета, означава, че страната за нишо не става ... САЩ и той за това СЕР проваля .. защото го управлява дебело чиче ...
142
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 137Ще правя, каквото реша, така че МЛЪКНИ!Работя във фирма, в която тъпчем разни дебелац с евтина храна и сме изградили такъв Чейн за доставка и маркетинг, че са пристрастени още преди да са опитали продуктите ни. И да, ще се подигравам на клиентелта си! И ше правя печалба от това. А шефа е на подобно мнение - Не съм виновен, ме са пpаcета!. Същия има инвестирани и пари във верига фитнеси, така че, за него все е печалба!Майната им на дебелите! Като Бенин харесва, да си стоят вкъщи!
141
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отделяш си време и пари,консултация с диетолог и си избираш спорта.С малко воля и старание нещата се получават!Но от дивана с хитри приказки,чипс и дистанционно в ръка още дълги години ще пускате три пъти водата в тоалетната.
140
0
 
5
 
! Отговори
канибал преди 4 години
Къде са тия охранени българи? А да бе, вярно в парламентууу.
139
1
 
3
 
! Отговори
до 137 преди 4 години
Май си ученик,ама като идеш да работиш някъде,гледай да не се подиграваш на шефа си открито и да не му кажеш:,, Дреме ми за колегите и обществото", мисли си го,ама не го казвай!
138
2
 
4
 
! Отговори
а Митьо Пищова? преди 4 години
Митьо Пищова да не раздава кебапчета,че хората ще надебелеят!! Той като гледам хич не се притеснява,че е по ,,пухкаффф". Даже си имаше цял харем от манекенки.Сигурно са го харесвали заради огромния му шкЕембак. Така че хора разберете както се пееше в някаква чалгичка от 90-те.,, Имаш ли парички обичан си от всички"...
137
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не знам, ама не ми пука за обществото. Аз си се подигравам, защото го намирам за смешно.