Проверяват лекарства за язва, съдържащи канцерогенни съединения

МЗ: Може да са замърсени с опасни химични съединения
18 сеп 2019 14:03, Анисия Иванова
2
Проверяват лекарства за язва, съдържащи канцерогенни съединения
Снимка: pixabay

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) започва проверка на лекарствените продукти, съдържащи ранитидин, поради съмнение за възможно замърсяване с нитрозамини. Съмнението произлиза от предоставени данни на частни лаборатории извън територията на ЕС, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Нитрозамините са изключително канцерогенни химични съединения. Ранитидинът има противоязвено действие и се използва при киселини в стомаха като потиска стомашната киселинна секреция, в резултат на което премахва парещата болка и дискомфорта.

По данни на министерството в аптечната мрежа у нас се предлагат 5 лекарствени продукта, съдържащи ранитидин - четири под форма на таблетки и един като инжекционен разтвор на две фирми.

В свое съобщение ЕМА обаче изрично подчертава, че няма препоръка за прекратяване на употребата на ранитидин-съдържащи лекарствени продукти.

Пациентите, които ги употребяват, могат да потърсят съвет по всички безпокоящи ги въпроси от техния лекар или фармацевт.

Пациентите трябва също да имат предвид, че съществуват много други лекарствени продукти, които се използват за лечение на същите страдания като ранитидин, включително по-нови поколения лекарствени продукти.

От 2010 г. до настоящия момент в Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) няма подадени съобщения за нежелани реакции, свързани с лекарствените продукти, съдържащи ранитидин.

Предстои Комитетът за оценка на лекарствените продукти в хуманната медицина към ЕМА да оцени цялата налична научна информация относно присъствието на нитрозамини в лекарствата и да я предостави на националните лекарствени агенции.

ИАЛ следи процеса и при нужда от някакви мерки своевременно ще предупреди обществеността, посочва от агенцията.

 

 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ранитидинът не се използв само за лечение на язва, използва се и за лечение на алергии. И едно от добрите средства. Може да се замени с лоратадин (кларитин) или цетристад. Само че за цетристада е доказано, че предизвиква зависомост и като го спреш алергиите те удрят дори по-силно. Така че е по-добре да не се прекалява с него. Изобщо, ранитидинът е добър и евтин. Даже твърде евтин. Та нищо чудно на това да се дължи внезапния интерес към него,