Парите за медсестрите не стигнали до тях, заплатата - 476 лв.

Обещанията били едно, а реалността друга
32
Парите за медсестрите не стигнали до тях, заплатата - 476 лв.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Депутати от левицата начело с лидерката Корнелия Нинова се срещнаха с медицинските сестри, които отново са на протест.

Оказа се, че обещаните пари за скок на заплатите им са дадени на болниците, но те са ги изразходили по тяхно съображение, по целесъобразност за други нужди, но не под формата на увеличение на възнаграждение на медсестрите.

"Това са средства, които са отпуснати на болниците, но няма такъв механизъм, при който болницата да бъде задължена да ни бъдат изплатени като възнаграждение“, посочи Бойка Анастасова, съпредседател на Асоциацията на физиотерапевтите в България.

Още по темата

"Много от колегите въобще не са получили увеличение. Има такива, които са получили, но те са много малко и те са главно в спешните центрове, където по една наредба бяха отпуснати допълнителни пари, както и тези в граничните райони", коментира медицинската сестра Мая Илиева, лидер на протестите.

Тя показа фиш на нейна колежка от юни за 476 лева заплата.

Искаме стартови заплати за професията, които да бъдат гарантиран минимум от държавата, така че да няма значение къде работи медицинският специалист, дали в Девин, дали в София, дали в Стара Загора, независимо от собствеността на болницата, посочи Илиева.

Тя добави, че не искат да зависят от клинични пътеки и от благоволението на работодателите.

От БСП предлагат формирането на заплатите на медицинските специалисти да стане чрез наредба.

Тяхното отдавнашно искане за увеличение на заплатите на две минимални не се случва. Затова в бюджетите, които предстои да гледаме, ще внесем конкретните числа за увеличение на заплатите, каза Корнелия Нинова.

Медицинските специалисти заявиха още, че нямат конфликт с лекарите, а искат заплатите да отговарят на труда им.

Според тях скоро ще се стигне до затваряне на болници, защото няма има кои да работи в тях.

Медицинските сестри коментираха, че многократно са поискали среща с премиера, но той явно не желае среща с тях.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
на премиера явно му свършиха джобните дето ги раздава на всеки който протестира под прозорците му
20
0
 
2
 
! Отговори
Никк преди 4 години
В англия, колеги, всяка работа е вкарана в заплата с определни граници. За най обикновенните сестри е band 5 - мисля че беше от £22000 - £26000 годишно.
19
7
 
0
 
! Отговори
Бомбон преди 4 години
Какво увеличение на тея престъпници?
18
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Евакуирайте се докато е време!!!!Аз го направих и не съжалявам!!!
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Убива най- напред магаретата,сиреч с всички позволени или непозволени средства.Блестящ фойерверк на ирония.23Оставяй го .
16
5
 
1
 
! Отговори
Я па я..! преди 4 години
Тази защо показва чужд фиш , а не нейния ?
15
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На някои медицински сестри и тези пари са им много. В малките болници има отделения с по 1-2 пациенти. Там медицинските сестри си пият кафето по цял ден. Така, че преди да се увеличават заплатите, да се види кой какво работи.
14
1
 
12
 
! Отговори
Русофил преди 4 години
Стига ГЕРБ купиха самолети няма пари за друго.Ще хварчим по празниците
13
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз съм в търговията и заплата ми е 8000 на месец. Какви програмисти, какви пет лева. Станете търговци, ако искате добри пари! Нали ги видяхте програмистите в НАП, че са с по 600-700 лева заплата.
12
1
 
17
 
! Отговори
До 11 преди 4 години
Частната болница не гарантира по-добри лекари и медицински сестри и качествено лечение, а по-скоро е обратното. Лошото е, че човек трябва на собствен гръб да го разбере, а понякога е късно ....
11
1
 
14
 
! Отговори
До номер 5... преди 4 години
Мили ми анонимен българин.... Кой дава право на сестрите да правят болниците и поликлиниките търговски дружества... Никой.. Та те са без гласна буква! Защо не са заминали в други страни да работят ли? - ами те не останаха почти в работоспособна възраст вече в Бг, а тези, които са тук, имат семейства,които се нуждаят от тях, а и твоите близки също! Злобата и неинформираността ще те погуби човече! Бъди здрав за да не ти потрябва помощта на твоите любими сестри!
10
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След като директорите на болници се назначават от политиците и то без конкурс, значи има начин да бъдат задължени да не крадат и да дадат достойни заплати на медиците. Всичко останало са празни приказки и предизборни лъжливи обещания. След като болниците са търговси дружества не е ли редно работещите в тези дружества да избират директора и лапачите в борда на директорите кото не знаят за какво получават пари.
9
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пазарна икономика не значи да си "на щат" с гарантиран доход независимо от свършената работа. Всички български граждани са част от общия европейски трудов пазар и имат право да работят във всяка страна членка. Никой не ви задължава да живеете и работите в конкретна държава, град, фирма. Всичко това е личен избор на всеки. СоциализЪма свърши отдавна. Топлиге държавни местенца се предават само по наследство, там соца никога не си е тръгвал. Хайде останалите се взимайте в ръце вече!
8
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нищо против ИТ специалистите, но няма как 99% от населението да са такива, а 1% да са политици. Така, че можем да толерираме само ИТ за сметка на всички останали. На тази държава и трябват и лекари и учители и адвокати и пилоти и инженери и...ако щете и чистачки. И всеки от тях заслужава достойно заплащане.
7
16
 
9
 
! Отговори
до 1 преди 4 години
Тъпите програмисти, както и 99% от служителите в международни компании, са с второ здравно и не ходят при сестри с промити комунистически мозъци, бай-ганьовско тарикатско мислене и сбъркана ценностна система. Те ходят в частни болници, в които има добре платен персонал. Всеки според чергата си.
6
0
 
13
 
! Отговори
до 6 преди 4 години
Журналистът, драги. Пълен член. Айде марш сега на минимална заплата, докато не завършиш четвърти клас. И тя ти е много. Журналист- срам за професията си.
5
1
 
11
 
! Отговори
до 6 преди 4 години
Ще кажем, че не знаеш къде се слага пълен член и, че журналистЪТ с колкото и висши да е, явно е некaдърен страхлив рoб, за да работи за под минимална заплата.
4
2
 
18
 
! Отговори
Геле преди 4 години
Аз мисля да стана кардиолог в Пазарджик, за вас не знам!
3
7
 
15
 
! Отговори
А какво ще кажете? преди 4 години
За журналист в частна медия в Русе със заплата 436 лева нето месечно? Журналиста е с две висши, едното от които е филология. И моментално отговарям защо не е избягал от там - защото е на 55+ години. И му е късно да се преквалифицира за шивачка. Защото то друго в Русе няма.
2
3
 
37
 
! Отговори
АтанаСпорМюнхен преди 4 години
Значи директорите на болниците, които най-често са лекари държат медицинските сестри като роби, същевременно ограбвайки данъкоплатеца едновременно от парите му и заплатеното качествено обслужване.