Борисов: Няма напрежение с Русия, ще строим "Балкански поток"

Тръбопроводът е с руски газ и тръби, саудитски пари и турско посредничество
Обновена: 18 сеп 2019 17:40 | 18 сеп 2019 13:40, Веселина Йорданова
370
Борисов: Няма напрежение с Русия, ще строим "Балкански поток"
Снимка: Денис Мантуров и Бойко Борисов / GIS

Премиерът Бойко Борисов даде да се разбере, че напрежение в отношенията ни с Русия няма, а връзките между двете страни са изключително делови.

Руската страна също има участие в проекта за газопровод "Балкански поток" - разширение от границата ни с Турция до тази със Сърбия, за който изпълнител е държавната компания на Саудитска Арабия.

"Тръбите са руски, но не съм ги купувал аз, нито съм давал на колегите да се месят“, разясни Борисов пред журналисти в Министерския съвет. По думите му това си е работа на саудитската страна.

Още по темата

"Както виждате, не си влошихме отношенията, защото няма за какво", каза още премиерът по темата за т.нар. "шпионски скандал" в присъствието на руския министър на промишлеността и търговията Денис Мантуров. Той  е у нас за 17-о заседание на Българо-руската междуправителствена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество.

Руската страна участва в проекта с промишлената си продукция, посочи Мантуров, който допълни, че името "Балкански поток" се харесва на страната му.

Премиерът каза, че в момента отношенията ни с Русия са изключително прагматични, точни и коректни, и във взаимна изгода. Той посочи, че има силен интерес към проекта АЕЦ "Белене" от различни страни, включително Русия, и той може да стане много добър проект.

"Разгледахме и въпроса за лицензите на оръжейната промишленост и сме възложили на Томислав Дончев и тяхна група да се срещнат и да намерим компромис, така че нашите оръжейни заводи да не загубят работа", изтъкна Борисов.

По-рано той се срещна с Мантуров в Министерския съвет.

"Връзките между България и Русия се основават на дългогодишни исторически традиции, културна близост и приятелски отношения между двата народа", е заявил премиерът на срещата. Той напомнил, че през юли тази година бе отбелязана 140-годишнина от установяването на дипломатически отношения между двете страни.

Премиерът изтъкнал, че нашата страна желае да продължи сътрудничеството с Русия по приоритетните за България въпроси в сферата на икономиката, енергетиката, туризма, транспорта, образованието, науката, културата и социалната политика.

"Отчитайки все по-амбициозните цели за намаляване на нивата на вредни емисии във всички сектори на икономиката, в региона ще възникне необходимост от производствени мощности, които да генерират чиста и надеждна електроенергия на достъпни цени. АЕЦ “Белене” може да се превърне именно в такъв електроизточник за региона", допълнил Бойко Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


370
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
284
0
 
0
 
! Отговори
но преди 4 години
Русия разчита на предишните ни отношения, когато всичко ставаше у нас по заповед от Москва. А бг правителствата от 1989 г. досега не промениха подхода към Русия, и така, дори прагматичните отношения са подчинени на руския ботуш, който ние приемаме за нещо нормално. От балканския поток са заинтересовани най-вече Русия и Сърбия. И евентуално, Македония. Обаче преди да строи у нас, Бойко би трябвало да облече с договори Балкански поток.
283
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На нашия му стигат сметките до собствения джоб от там нататък трябва и интелект -Конграчулейшънс булгари
282
2
 
3
 
! Отговори
Учителя преди 4 години
Гърците казаха на Путин, че ако иска да прокарва тръба през Гърция ще трябва да си я плати...Путин не се съгласи и те го наритаха. После дойде при нашите "братушки"...и сега ще правим с наши пари руски газопровод за Сърбия...***...
281
1
 
5
 
! Отговори
само питам преди 4 години
Защо не се използваха тръбите от Южен Поток? Сега за скрап ще идат. Да взема Бойко пари от саудитци за нови тръби,за да може тръбата да минава и през Македония. Ами ако на македонци им се стори много висока транзитната такса и откажат? Унгарци ще се присламчат към Германия за газ,няма да искат от нас. Според мен тия милиони от транзитни такси са само в ума на Бойко. Той ще поиска още по- голяма сума за транзита и вероятно само сърбите ще се навият,защото не са в Е.С
280
3
 
6
 
! Отговори
До 297 преди 4 години
Ще извивате дръжки!Имаже готово споразумение за трасе през Гърция към Италия и отклонения от него за останалите страни.Накрая Питин реши да даде последен шанс на България, която е населена с братски народ, въпреки, че я управляват гьот ферени.Но само за няколко дни могат да превключат на другия проект ако тиквата продължи да прави глупости.
279
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ПАРИТЕ ЗА АФРИКАНСКАТА ЧУМА ПО СВИНЕТЕ БЯХА ПРЕВЕДЕНИ НА БЪЛГАРИЯ И ДА СТЕ ЧУЛИ ВЕЧЕ НЯКОЙ ДА ГОВОРИ ЗА ТАЗИ ЗАРАЗА...МАЙ ВСИЧКО Е БИЛО КЬОР ФИШЕК ДА СЕ ВЗЕМАТ ЕДНИ ПАРИ ОТ ЕС И ДА СЕ ИЗБИЯТ БЕЗ ПРИЧИНА ЖИВОТИНКИТЕ НА ХОРАТА.
278
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЛOВЦИ НA БИCEРИБoйкo БoриcoвПрeмиeрът Бoйкo Бoриcoв oбяcнявa кaк щe избeрaт прeзидeнтЩe cъбeрa aктивa - кмeтoвe, oбщинcки cъвeтници, дeпутaти, oблacтни упрaвитeли. Щe им кaжa кaквo миcля и щe взeмeм рeшeниe."
277
1
 
13
 
! Отговори
Idealist преди 4 години
Боко, главния Главанак, съдействаще да се спре Южен поток за да угоди на САЩ!
276
0
 
9
 
! Отговори
Банкянски поток преди 4 години
Даваме 1.1 милиарда на Саудитска Арабия, да строи поток, по който руска газ ще отива за Сърбия. Транзитни такси - 20 милиона годишно. Къде ни е сметката?А и името на потока е сбъркано - не е Балкански, а Банкянски поток
275
11
 
3
 
! Отговори
Пекинския уй преди 4 години
До ХИНТЕРЕСНОАми разликата е огромна другарю. Сега са строи по правилата на ЕС, трети енергиен пакет. Това не е кьоравия, корупционен ЮП на Р.Овч. и алчните другари.
274
4
 
14
 
! Отговори
Хее преди 4 години
Турско и саудитско робство, ама руска газ. Евалла, Ашколсун...Останаха Кърджали и Родопите по мирен път, робство разбрахме, че не е имало, руснаците са ни похамеданчвали.
273
2
 
18
 
! Отговори
Подарицентралов преди 4 години
Дадохме южен поток, додохме АЕЦ , додохме фолксваген на турците, а за нас остана един голям................
272
19
 
3
 
! Отговори
Шоп преди 4 години
Само си пуснете речта на Путин от Истамбул, когато обяви, че спира ЮП. Такава неприкрита злоба излъчваше, с такова упоение плю, накефих се :))) Приличаше точно на бит и *** силен гьотт- верен. НИЕ го изнасилихме :))
271
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При това директни отношения с Империята на злото нямаме, и компресорните станции са наша собственост. Демек, Путин е изклатен по пълна програма. Даже мисля, че могат да ползват само половината от капацитета, заради Третия енергиен пакет.
270
17
 
4
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
До УПОРИТАбе я си отвори новините, архива и ще видиш как Орешарски излиза пред журналисттите и казва, че спира ЮП. След това и Путин каза същото.Аман от ***!!!
269
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За Южен поток руснаците искаха да платим и половината морско трасе и щеше да ни струва 3,5 - 4 млрд долара. Сега ще ни струва наполовина.
268
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А защо да не поизбикили малко потока, какво те боли, че и Турция малко ще намаже? И освен това така българският участък е по-дълъг, в същото време по-евтин.
267
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да Тиквения поток тръгва.Сега Тиквата да му мисли.САЩ ще му направат главата мека.Онзи ден руснаците го наритаха в лицето на Лавров.Днес американците ще му набият канчето.
266
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво Суджук.Ти си един надут пуяк.Фурнаджийска лопата.
265
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много потоци, много нещо - ще се издавим! България е малък потребител на газ и руснаците се гъбар*кат с "един наивник на средна възраст"!