Нуждаещи се от белодробна трансплантация - на безсрочен протест

Събрали са се техни близки, лекари и адвокати
Обновена: 18 сеп 2019 12:07 | 18 сеп 2019 08:18, Петя Славова
3

Пациенти и близки на пациенти, нуждаещи се от белодробна трансплантация, започват от днес безсрочен протест с искане за оставката на здравния министър Кирил Ананиев. Сред демонстрантите са още лекари и адвокати.

Белодробни трансплантации не се извършват у нас, а в момента страната ни няма и договори с чуждестранни клиники за това.

Още по темата

Единственият договор с клиника в Австрия, където преди това се приемаха българи, бе подновен в началото на годината, но там бе извършена само една трансплантация.

След това клиниката спря да приема чужденци. Министерството на здравеопазването обещава белодробни трансплантации да могат да се извършват в България през 2021 г.

По последни данни на агенция "Медицински надзор" 18 души чакат за белодробна трансплантация у нас.

Това е пореден протест на пациенти и техните близки за безнадеждното положение с трансплантациите. Няколко нуждаещи се не дочакаха операция и починаха.

"Искаме оставка на министър Кирил Ананиев, защото се наблюдава една тенденция към това да не се работи и да не се намери решение на проблема. Договорът, който имахме с Университетска болница Виена, изтече в края на май 2017 г. През цялата 2017 г.тогавашният директор на изпълнителна агенция за трансплантации д-р Марияна Симеонова алармираше, че ще има такъв проблем - невъзможност за трансплантации на българи с бял дроб. Напомнихме с редица протести на Здравното министерство в началото на 2018 г., че този проблем е назрял и са започнали да умират българи от липса на белодробна трансплантация. От тогава насам минаха година и половина и има едва една трансплантация на българка, която ние определяме като "медицинско чудо" със случайностен характер, тъй като преди и след трансплантацията българите нямат шанс да се лекуват в чужда здравна система. А това води до тяхната смърт, понеже в България не се правят такива трансплантации.", заяви Тодор Мангъров в "България сутрин".

Според мъж, който вече му е направена белодробна трансплантация през 2016 г. обясни, че в момента българите са обречени. "Нямат никакъв шанс. На мен ми костваше около година бюрокрация. Борих се за живота си. Последните шест месеца бях само на легло, а в министерството постоянно бавеха документи - кой бил в отпуск, кой нещо друго. Никаква организация нямаше.", разказа той.

Пред Bulgaria ON AIR протестиращите обявиха, че държавата трябва да подкрепи донорството, да намери клиника, където да се правят трансплантации на българи и да сключи договор с нея.

Те допълниха още, че на пациентите, борещи се за живота си, се налага сами да правят кампании за набиране на средства и да търсят решение  в чужбина.

Хората искат да бъде сключен договор и нуждаещите се да бъдат обгрижени. Дори да започнат да се обучават екипи пак трябва време, обясниха още насъбралите се. Пациентите и близките им предлагали на министерството да предвижат нещата с различни решения, но от там само дават обещания, които не изпълняват. Изпращали екип за обучение, но те били само за три дни, което било по-скоро запознаване, а не обучение, обясняват още демонстрантите.

"Ще протестираме колкото е необходимо, защото това са системно нерешавани проблеми с десетилетия", категорични бяха те.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
3
 
! Отговори
Чудно преди 4 години
Много ми се иска една справка колко трансплантации са направени у нас и в чужбина за последните 10 . и има ли още живи.На скоро четох ,че всичка трансплантирани в болница Лозенец са починали.
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Анани трябва да си ходи при началниците от асоциациите на частните болници, които лобират да отнемат правата на пациента да избира къде да се лекува, които искат да овладеят обществения ресурс от 5 милиарда лева и те да разпределят парите, както те си решат. Една и съща групичка лобисти се опитва от много години да прокара и зловредните си лобистки идеи. Или са ***, лобиращи без пари, или са взели много пари за лобизъм.
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Оказа се, че в Турция правят всичко. Само трябва да закарат роднина донор.