Танчев: Едва ли скоро цената на петрола ще се нормализира

Ще има ли ръст у нас и с колко зависи от всеки доставчик
Обновена: 17 сеп 2019 23:05 | 17 сеп 2019 23:05, Веселина Йорданова
6

Седмици или месеци - това е времето, което според редица анализатори е необходимо, за да се възстанови добивът на петрол на предишните нива.

Половината производство бе спряно заради атаките срещу две петролни съоръжения. Това са около 5% от петрола на световния пазар. Първоначално се очакваше поне част от това количество да бъде възстановено до дни. Вчера сортът брент поскъпна рекордно, но днес пазарите не отчитат подобен скок.

"Неминуемо някои процеси са свързани. Пазарът вчера реагира доста бързо. Докато не излязат експертните данни за това защо тези 5% липсват от пазара обаче, трейдърите трябва да покрият едни "къси" позиции, с които са заложили, че петролът ще върви надолу. В момент на криза цената тръгва рязко нагоре. И затова винаги първичното изменение в пазара е много по-голямо, отколкото когато излязат данните", коментира в студиото на "Денят ON AIR" икономистът Светлин Танчев.

По думите му едва ли скоро цената на петрола ще се нормализира.

"Лятото си отива. Световното потребление на петрол започва да се увеличава. И тепърва предстои да видим какви ще бъдат дългосрочните нива, в които ще се движи цената му", допълни той.

Пред Bulgaria ON AIR Танчев каза още, че това дали цените на горивата у нас ще отбележат ръст, зависи от много фактори. И най-вече от това, че всеки един доставчик си има собствен ценови микс.

"Ако нивата се задържат такива, каквито са в момента обаче, тогава безспорно можем да очакваме повишение", подчерта икономистът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Охоо преди 4 години
Още днес! Явно не е скоро за специалиста. Страшен експерт! Ама бай *** страшни писания
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ахааа нашите дежурни лаячи веднага почнаха да лаят в интерес на търговците на горива, абе хора няма къде да ходи тоз петрол САЩ няма да го допусне, заради Русия ,която ще почне да прибира огромни печалби. Толкова е простичко за *** ви ***.
2
1
 
7
 
! Отговори
(-_-) преди 4 години
Половината производство било спряло, пък това били 5%.. Абе тия елементарна математика не владеят, пък тръгнали да тълкуват икономика, която от друга страна въобще не е наука.. Щото ако наистина беше тоя свят нямаше периодично да изпада в тежки кризи, нали?
1
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прав е. Няма да е скоро. Днес е паднал с 5%, утре ще падне с още 3 и чааак вдругиден ще е отново на 60 долара. Обаче през това време ще вдигнат горивата и няма да ги свалят.