МВР откри колона с античен надпис във Враца при спецакция

Артефактът е открит в двора на артгалерия в града
17 сеп 2019 20:30, Анисия Иванова
4
МВР откри колона с античен надпис във Враца при спецакция
Архив: Булфото

Каменна колона с античен надпис е установена при специализирана полицейска операция на сектор "Престъпления, свързани с културно-исторически ценности", ГДНП и ОДМВР-Враца, съобщава МВР. Акцията е проведена на 12 септември на територията на областния град.

В рамките на оперативно-издирвателните действия е установено, че в двора на артгалерия в града се намира каменен блок с двуредов античен надпис с латински букви.

След консултация с експерти от Регионалния исторически музей във Враца и Националния археологически институт с музей при БАН е изяснено, че датировката на надписа е от втори век от новата ера, както и че вероятният му произход е от античния град Рациария при с. Арчар, област Видин, където е бил част от обществена сграда.

Надписът представлява посвещение за императорското семейство - Септимий Север, съпругата му Юлия Домна и сина им Аврелий Антонин (Каракала), пишат от МВР.

Блокът е предаден с протокол от собственика на галерията и е транспортиран в Регионалния исторически музей във Враца за последващи експертизи. По случая е образувано досъдебно производство за незаконно държане на антични предмети (чл. 278 от НК), материалите са предадени на окръжната прокуратура във Враца, пише в съобщението.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Античен камък, писмо от Септимий Север, всичко е ясно писмото е написано на северномакедонска литературна норма.
2
2
 
3
 
! Отговори
Валентин Тодоров преди 4 години
Типичен пример за институционно мислене.Лейв Ериксон откри Америка за Европа,но тя чевства закъснелия с 500г. Колумб,който никога не е стъпил на континента,защото така са казали институциите.МВР не е открила нищо.Честта е на изкопалите я.В най-добрия случай МВР,действайки по сигнал,ще я върне на собственика по закон.Въпрос встрани от темата. Има ли в МВР и БАН човек знаещ история?Септимий Север е едноличен император от 193 до 211 с.Тоест, колоната е от трети век.
1
2
 
5
 
! Отговори
гост преди 4 години
мвр нищо не открива има само един откривател и той е ББ,ТУК става за кражба със участието на държавата.ведомството е само един съучастник