Смокини - пълни с витамини и фибри

Вижте кои са ползите от консумацията на сладкия плод
Обновена: 17 сеп 2019 18:34 | 17 сеп 2019 18:21, Иванка Гъркова
0
Смокини - пълни с витамини и фибри
IStockphoto

Смокините са от плодовете, които се намират в изобилие по пазарите в края на лятото и началото на есента. Благодарение на голямото количество естествени захари, фибри, белтъчини, мазнини и смилаеми въглехидрати, те са любими на много хора. Пресни или под формата на сладко, смокините изкушават с техния специфичен вкус.

В 100 грама пресни смокини има 74 ккал; 19 г въглехидрати; 0,7 г протеин; 0,3 г мазнини; 3 г фибри. Плодът е богат на витамините А, В1, В2, както и на минералите манган, калций, желязо, фосфор, натрий, калий и хлор. Когато се изсушат, нивото на тези вещества се увеличава.

Мощен антиоксидант

Сушените смокини имат по-голямо количество феноли, омега-3 и омега-6 мастни киселини, които са естествени антиоксиданти. Те прочистват тялото от токсини, борят се с оксидативния стрес и предпазват очите от някои болести.

Помагат при анемия

Консумацията на смокини може да спомогне за производството на повече червени кръвни телца. Причината е, че сладкият плод съдържа желязо, което предотвратява анемия.

За по-здрави кости

В мекия и месест плод се съдържат витамин К2, калций и магнезий. Тези три елемента се грижат за заздравяването на костите и ставите. Доказано е, че калцият се усвоява по-лесно благодарение на магнезия.

Още за полезните свойства на смокинитечетете в Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари