Още месец Саудитска Арабия ще добива 3 млн. барела петрол по-малко

При атаката е засегнат най-големия в света нефтен комплекс
17 сеп 2019 17:07, Анисия Иванова
6
Още месец Саудитска Арабия ще добива 3 млн. барела петрол по-малко
Снимка: БТА

Саудитска Арабия няма да добива около три милиона барела петрол дневно в продължение на месец, като това е половината от общия обем, чието производство е възпрепятствано от атаките срещу големи петролни съоръжения в страната. Това предаде Франс прес, цитирайки доклад на компанията за анализи Ес енд Пи Глобал платс
(S&P Global Platts).

В събота през нощта предприятия на петролния гигант Сауди Арамко (Saudi Aramco) в източната част на Саудитска Арабия бяха атакувани от 10 безпилотни летателни апарата. Йеменските бунтовници хуси поеха отговорността за нападенията.

Засегнат е най-големият в света нефтопреработвателен комплекс край град Абкаик, където има много западни специалисти, а също и нефтопреработвателният завод в района Хурайс, където се намира второто по-големина петролно находище на кралството, припомня ТАСС. След нападенията избухна силен пожар.

Атаките предизвикаха съкращаване на добива на Саудитска Арабия с 5,7 милиона барела дневно, което е 6 процента от световното производство, припомня БТА.

Сауди Арамко уведоми някои клиенти за отсрочка на по-рано планираните доставки заради проблемите, свързани с нападенията, съобщи агенция Булмбърг, цитирана от ТАСС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
2
 
0
 
! Отговори
мачу- пикчу преди 4 години
ХУСИ КАТО ХУСК-ВАРНА
5
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
уж иран,сега пък йемен,работата ми става ясна,краварчетата са платили на някой да извърши атаката,че да си дигнат печалбите
4
13
 
6
 
! Отговори
До Лунгура преди 4 години
Ставате смешни вече с Борисов!Той е виновен и за топенето на полярния лед... Писна ми да чета простотиите ви... Под статия за рафинериите в Саудитска Арабия. Каква е алтернативата на Борисов?Нинова и червения цъpвyл Радев?Изберете си ги - и само след половин година - воят ще е голям!
3
9
 
9
 
! Отговори
Лунгур преди 4 години
Ей, Борисов, махни се от властта и освободи народа от наглото си държание и присъствие. Нямаш ли мярка ве, национален предател.
2
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе целият свят ли се надява на саудито да ги храни с петрол бе. Ами като им пресъхнат кладенците. Краварчетата ще си разпечатат кладенците и пак ще си карат на 20 цента. Толкова други държави смучат петрол от земята ама за тях никой не говори. Русия Ирак Иран Кувейт Либия и др. Ама от тях никой не купува заради краварската кочи, на. Ако не купувате от саудито ше ви наложим санкции така казват Краварите и всички пееераси свалят гащетата и разстварят бузките. Не им ли омръзна мекия краварски бе
1
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Арабите небързат.Тръмп, помага на Путин.Някой да не си помисли,четам Иран ,нещо.Преди краварите праве-ха следното;вдига се петрола,пада $.Към днешна дата,икономиките,зависе-щи от петрол ще пострадат.Ние най паче