Сноудън би се върнал в САЩ, но не да лежи зад решетките

Новата му книга излиза днес на пазара в 20 държави
17 сеп 2019 16:15, Нели Христова
45
Сноудън би се върнал в САЩ, но не да лежи зад решетките
Снимки: Reuters

Връщането в САЩ е крайната ми цел, но искам справедлив съдебен процес, заяви американският изобличител Едуард Сноудън, цитиран от Франс прес.

Сноудън се укрива в Русия, откакто разкри системата на масово следене на комуникациите и интернет в САЩ през 2013 г. Бившият служител на Агенцията за национална сигурност е обвинен в страната си в шпионаж и кражба на държавни тайни.

"Бих искал да се прибера в САЩ, това е крайната ми цел, но няма да прекарам остатъка от живота си в затвора. Затова имам едно основно искане, което трябва да се приеме от всички: искам да получа справедлив съдебен процес", казва Сноудън в излъчено снощи интервю за американската телевизия Си Би Ес, цитирано от БТА.

"Не искам прошка, нито неправомерна привилегия", добавя той и обвинява американските власти, че му готвят "процес от друг тип, със специални процедури и на закрити врата".

"Те не искат съдебните заседатели да вземат предвид мотивациите, които ме тласнаха към действие, а само да преценят дали действията ми са били законни или незаконни, но не и дали са били правилни или погрешни", посочва Сноудън.

"Не е трудно да се изгради аргументация, че съм нарушил закона", признава той, но по думите му "това е най-малко интересният въпрос" и трябва по-скоро съдебните заседатели да се запитат какви са последствията от действията му - "Дали са били от полза за САЩ или са им навредили?"

Сноудън е поискал убежище в двадесетина страни, сред които Германия и Франция, но те са му отказали по различни причини. "Ще видим как ще реагират на новата ми книга", вмята той.

Днес излизат мемоарите на Сноудън едновременно в около 20 страни, включително САЩ, Франция, Германия, Великобритания, Бразилия и Тайван.

Книгата е изцяло написана от Едуард Сноудън и се публикува в САЩ от издателство Макмилан под заглавие "Лично досие" (Permanent Record).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
0
 
! Отговори
Търпелив преди 4 години
Политическата власт е толкова нагла и безсрамна,че не и пука. Предполагам след разкритията подслушването и следенето са се увеличили,вместо да намалеят.
38
0
 
0
 
! Отговори
Динко преди 4 години
Да си седи в Русия, там му е мястото. Какво толкова напира към Америка, там ако има правосъдие, той трябва да бъде с някоко доживотни присъди.
37
0
 
1
 
! Отговори
сноудън е герой преди 4 години
помня как преди години всеки смяташе, че следенето в интернет е "теория на конспирацията". висчките тези хора повярваха, след като сноудън пусна доказателства.надявам се скоро да се появни някой герой, който да извади наяве кирливите ризи на всички масони, жертвоприншения, педофилия, планове за световно господство, разпалване на войни, разрушаване на суверенни държави, и тн.. списъкът с престъпления срещу човечеството е безкраен.тогава ще стане ясно, че всичко това е истина, а не "конспирация"
36
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоз горкия толкова наивен :) какво си помисли, че ще стане като по филмите :) ще каже истината и ще стане герой някакъв :) никога няма да се върнеш в САЩ ще си седиш в азиатската клоака.
35
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В задкулисието на всяка една държавна власт има мръсни тайни.Избрал ли си веднъж да се ,,оженищ'' за държавата,връщане назад няма.За предателство от най-висока степен ще те осъдят дори ако си гражданин на ,,Южният Полюс'' където още не е определен къде е точно.Най-стряскащото е че е отишъл при руснаците,понеже си е мислил че те са най-чистите.И сега вместо да е уважаван в обществото и държавата си,се чуди къде да иде да го скрият.Пълен *** е за мене този.Защо мен не ми дадат неговата служба??
34
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя пък що иска да се маха от Русия? Хората чакат с години за руско гражданство, а той иска да бяга оттам.
33
0
 
1
 
! Отговори
do 33 преди 4 години
До Гошy FuckUDnes.bg...mnogo si tap be Sashe (Goshe) !!! Da ne mislish ,che muchashtite ubivat po-demokratichno ?!?? Traikai si ! Umstvennia ti bagaj se izgava ot fotografiikata ti samo !!!
32
7
 
12
 
! Отговори
Гошy FuckUDnes.bg преди 4 години
Радвай се, че си американец. Ако беше колхозник досега да си пил един чай с полоний или да са те напарфюмирали с Новичок досега, ***!
31
11
 
9
 
! Отговори
Този мърляч преди 4 години
Този мърляч разбра най-после, че да се живее в Русия е се едно да си в затвор.Какво очака, да се върне и да го обявят за национален герой !Стой си там при Путин нещастнико !Стоян
30
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всичко написан в тези коментари ме кара, да вярвам, че по-голяма овца от Българите нема. Падара Бойко, сега ви стриже, ще ви стриже, още 2-3 години, после ще са другаря Овраров (ах, иронията) и Слави.
29
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 1Ти забрни нещо, па гледай,как набира популярност ... е, освен ако не говорим за Българя.
28
1
 
2
 
! Отговори
Тръмп преди 4 години
Вие сте роби и затова, ще ви третирам като такива....
27
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 21Какъв прдател е? Предал е десетина чичковци, който лъжеха народа на САЩ, че го бранят.
26
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Предателите нямат родина пич.Стара мярка.
25
6
 
7
 
! Отговори
сара преди 4 години
Жалко за безсмислената жертва на този млад човек. Напълно е осъзнал, че не си е струвало. И Русия няма нищо общо с това.
24
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само в България има търпимост към руските шпиони. Най-много да те извикат някоя сутрин да изпиеш едно кафе със следователя и след това да те пуснат да се оправдаваш по телевизиите колко голям патриот си и да водиш русофилски митинги по язовирите. В САЩ тоя номер не работи.
23
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Единственото на което може да разчита Сноудън за да не лежи в затвора в САЩ е Путин да царува в Русия поне още 100 години.
22
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Костов каза тези дни по една телевизия, че българинът е нещо като някакъв въвлечен във заблуди русофил, но пък защо емигрира в Щатите и Канада. А Сноудън се размисли.
21
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя предател никога няма да се върне в САЩ, защото там съдят много лошо. Доживотната му е вързана в кърпа. От друга страна твърде е вероятно наследниците на Путин да го екстрадират в САЩ в знак на помирение.
20
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма кой да те обича в щатите. Осъзнал си го.