Скок на бензина ще има, но с колко?

Поскъпването ще е в рамките на стотинки, смята експерт
Обновена: 17 сеп 2019 12:25 | 17 сеп 2019 11:27,
17
Скок на бензина ще има, но с колко?
Снимка: Reuters, архив

Атаки с дрон срещу рафинерии за петрол в Саудитска Арабия предизвикаха скок в цените на горивата.

"Ситуацията в момента е извънредна за петролния пазар. От 10 години се занимавам с горива и досега такова нещо не съм виждал. Поскъпването е с над 12-15% за една нощ", обясни Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация.

Още по темата

Само с една атака с дронове се унищожиха около 5% от световното производство на петрол, посочи той.

"Все още не е ясно за колко време може да бъде възстановено това производство”, допълни Бенчев пред "Нова тв".

По думите му експертите в Саудитска Арабия обещават до дни да възстановят поне половината от засегнатите инсталации, не е ясно обаче дали това ще се случи.

Бенчев смята, че поскъпване на цените на горивата на бензиностанциите ще има.

"С колко ми е трудно да прогнозирам. Ако има нещо, то ще е в рамките на няколко стотинки”, заяви експертът. „Нещата в един момент ще се нормализират”.

"Видя се, че тези инсталации са рискови, могат лесно да бъдат ударени и извадени от строя. Това ще е риск, който оттук нататък ще бъде калкулиран в цените на суровия петрол”, смята Бенчев.

Относно вероятността за конфликт между САЩ и Иран, експертът смята, че това няма да се случи.

"Ако това се случи, това ще бъде най-лошо за всички, включително и за световната икономика. Ще доведе до цени от над 100 долара на барел. Никой няма интерес, това ще доведе до рецесия”, заяви Бенчев. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цената ще определи Марешки. Тези спекуланти преди бяха определящи за цените. Пазарът и пазарната икономика в България не действат и винаги се налага да се появи някой Крали Марко, Юнакът или Индже Войвода, който да се бори с чорбаджиите изедници и да защитава народа от високите цени или други неправди на народните изедници във всички области на икономиката и пазара.
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И да квичите и да се тръшкате ще ви ограбят. В България цените вървят само в една посока. Галопиращи нагоре. Спящите големоусти овце могат само да драскат глупости . Никой нищо няма да ви даде ако не си го отвоювате. Това е побългарения капитализъм. Мачкай граби като за последно без значение дали ще е за дълго. То май няма да останат хора от които да крадат ненаситните новобогаташи . Ама на кой му пука.
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Benzina mnogo poevtiniava, niama tarsene, kolite sa na tok i biogaz...
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Spretnaha si atentat zafa uveli4at ceniteSa6to kato s kulite
11
0
 
1
 
! Отговори
Гражданин преди 4 години
Проблема не е в цените на горивата а в заплащането в България! Заплатите са твърде ниски и за това на хората толкова им избожда очите тази цена на горивата! Не знам дори защо стачкуват за цените на горивата вместо да стачкуват за заплатите но това е тема на друг разговор! Просто за сравнение ще кажа, че бях за 1 месец в Холандия и там бензинът беше 1.62? за литър което само трябва да знаете, че е над 3лв, но хората не стачкуват защото заплатите са им високи!
10
0
 
0
 
! Отговори
Прост Селянин преди 4 години
До селянинДобре си го закръглил! :D
9
0
 
2
 
! Отговори
Прост Селянин преди 4 години
До А даноТака като те гледам и ти си от простите, щом по цял ден коментираш. :D Влизам в тези сайтове само и само, за да се развеселявам от коментарите.
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще се молите да си купувате електрички с двигател на миксер и цена като за двустаен
7
2
 
2
 
! Отговори
А дано преди 4 години
Дано да скочи с 1 лв/литър и селяните с трошките да намалеят по скапаните пътища!
6
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Скок на цените ще има без съмнение. Още една ирано-руска атака над Саудитска Арабия при бездействието на умствено парализирания американски президент и макроновското дълбокомислие на европейските политици и петрола ще скочи над 100 долара.
5
1
 
6
 
! Отговори
пецата преди 4 години
Всички играят с банките и банките играят с всички, схемата е да се раздават кредити с ниски лихви, после се вдигат цени, прави се изкуствено рецесия и хората започват да губят имотите от това получаваме 2 ресурса , евтини имоти и бездомници(люмпени), люмпена работи за минимално заплащане, капиталистите получават евтина раб.ръка и евтини имоти
4
1
 
9
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
2008-*** ГОДИНА БЕНЗИНА БЕШЕ ПОД 2 ЛЕВА И ТО ПРИ ПО-ВИСОКИ ЦЕНИ НА ПЕТРОЛА ЗА БАРЕЛ!!БОРИСОВ КАЧИ АКЦИЗА НА ГОРИВАТА И ОБЯВИ, ЧЕ ГО ПРАВЕЛ ЗА ДА СТРИЖЕ НАРОДА КОЛКОТО СЕ МОЖЕ ПОВЕЧЕ ДО СТЕПЕН НА ПРОТЕСТИ САМО ТОГАВА СЕ СЧИТАЛО, ЧЕ НАРОДА Е ДОБРЕ ОСТРИГАН!
3
8
 
2
 
! Отговори
гербисто-патриот преди 4 години
Не е правилно да се сравняват цените с тези преди 10г., защото тогава се плащаха много по-малко акцизи и после ДДС на държавата, ДДС-то се слага и върху акциза.Нека да предвидят с колко да вдигат цената, за да не кажат после че нямат с какви пари да заредят следващия път бензиностанциите си. Ако трябва 10ст., ако трябва и 20-30ст. да вдигат, да си смятат.
2
1
 
9
 
! Отговори
евала преди 4 години
барела беше 150 долара и плащахме по 2,30 лева на литърдизел, сега е 66 и плщаме същата сума. Цената на петрола е около 40% от общата стойност на цената на безнзина и дизела. Ако някой може да ми обясни, защо сега ще се дигат цените при положение, че при цена от 150 имахме същите пазарни цени? Май-скоро проблема е в желанието да се покачват печалбите на петролните компании, а нашите институции, като мазни лакеи винаги да готови срещу прохи да съдействат.
1
1
 
6
 
! Отговори
селянин преди 4 години
абре с 50% е нормално да се дигне цената викам около 5 лв е най добре щот по лесно се смета