Цветлин Йовчев: Не всички русофили са престъпници

Шпионажът е много трудно доказуем, смята бившият шеф на ДАНС
17 сеп 2019 10:18,
52
Цветлин Йовчев: Не всички русофили са престъпници
Снимка: архив "Булфото"

Информацията по шпионския скандал от миналата седмица е недостатъчна и не могат да се правят изводи. Това заяви бившият председател на ДАНС и бивш министър на вътрешните работи – Цветлин Йовчев. По думите му не трябва всички русофили да се приемат за престъпници, съобщава bTV.

Още по темата

Прокуратурата пусна доклади на Малинов до руснаците

Единственият обвинен до този момент е Николай Малинов, председател на Движение „Русофили”. Той е пуснат под гаранция от 50 хил. лв. 10-годишна забрана за влизане в България имат Константин Малофеев и Леонид Решетников. Според прокуратурата Малинов е изпълнявал задачи за тях срещу заплащане, а в хода на разследването е била установена и схема за изпиране на пари.

„Това доведе до едно силно разделение на обществото по този случай. Противниците на действията на прокуратурата, автоматично формираха негативно отношение към действията на службите. Също така – хората, които споделят русофислките идеи и тези, които са прозападно ориентирани се разделиха”, коментира Йовчев.

По думите му, за да има шпионство – на нашата територия е трябвало да има разузнавателна дейност, въпросният човек да е вербуван и той трябва, ръководен от тях, да извършва действия, които са опасни за обществото.

„Без това не можем да говорим за шпионаж. Именно това ще бъде предизвикателството пред следствието и прокуратурата – да докажат тази връзка.  Ако се изнесе информация за вербуване, се създават допълнителни рискове”, каза бившият вътрешен министър и допълни, че хората, които споделят идеи на русофилите не са априори шпиони.

„Да споделяш идеи не е само право на хората, но и прави, което е защитено от Конституцията, стига тези идеи да не всяват омраза. Но ако той е приел да работи за чужда държава и в рамките на тези си действия, целенасочено, изпълзявайки указания – това е шпионство”, заяви Йовчев.

Бившият шеф на ДАНС уточни, че ако поставиш себе си в услуга срещу заплащане - не се счита за шпионаж. Той добави, че в практиката си е разследвал многократно шпионаж, но те са били трудно доказуеми.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
2
 
! Отговори
Изнервен преди 4 години
Този червен дявол откъде изпълзя пак?
43
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да добавя и че е дълбоко АНТИДЕМОКРАТИЧНО да преследваш и задържаш някого заради идеите и вярванията му! Против свободата на словото и мисълта.Освен ако нямат наистина железни, неопровержими доказателства, това задържане е престъпление.
42
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много добре го е казал. Доказателства трябват! Другото е не само безсмислено, но и противозаконно и неморално. Ако нямат доказателства - могат да ги осъдят за клевета.
41
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"на нашата територия е трябвало да има разузнавателна дейност, въпросният човек да е вербуван и той трябва, ръководен от тях, да извършва действия, които са опасни за обществото"Май малко хора от правителството, които отхвърлиха проекти с национално значение, биха издържали на тази формулировка. Доста от тях биха се оказали шпиони, обаче не на Русия!
40
0
 
2
 
! Отговори
ПЕНКО преди 4 години
ПОДЛОСТТА НА ПРОЗАПАДНОТО *** !!!!!!!!
39
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изказването направо кърти!Че кой нев.меняем твърди, още по-малко може да докаже, че въобще всички някакви "-фили" са "престъпници"? Ако го твърди някой, то той не е добре с главата. Ако го твърди човек на важен пост, моментално следва да бъде освободен от там, да не ни излага.Изобщо презумпцията за невиновност е убягнала от много глави с една мозъчна гънка.
38
1
 
6
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До Анонимен 40извеяно същество,НЕВИННОСТТА е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА "по презумпция",тя няма нужда да се "доказва"!!!!!За виновност се търсят доказателства!
37
2
 
6
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
"Цветлин Йовчев: Не всички русофили са престъпници"..Добра забележка на господина!..Обаче трябваше да продължи:.."....За разлика от ВСИЧКИ русофоби,които СА!"....но,темата е прещура..Само у нас има такива ..смешно-трагични залитания по "русофили и русофоби"..А факта,че това залитане е още от времето на хаджи Генчо и дядо Либен, НЕ ни оправдава!!!!..нещо объркано има в "Дания"...
36
8
 
4
 
! Отговори
Аноним преди 4 години
Те не са престъпници, а предатели !
35
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Може някои от тях да не са престъпници, но това трябва да се докаже.
34
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 30Животът е нещо сложно и е нормално там човек да е в плен на илюзии, виж "руската идея" е доста по-просто нещо и само *** би и се вързал.
33
7
 
3
 
! Отговори
асдф преди 4 години
Това го казва като отявлен русофил. И този ми е бил шеф на ДАНС, смятайте.
32
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Родоотстъпник е еманация на престъпник
31
6
 
10
 
! Отговори
хахо преди 4 години
Чуждофил значи българофоб.Всички подобни да си слагат шапкитеи да ходят към държавата към която са фили и да не тровят българското.Ся вече поне не те отстрелват на кльона.
30
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цъфтелин е от Библеотекарскиот-развъдник на руски шпиони.Какво се учудвате на шпаклите му...
29
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички сорошоиди са наркомани и ***.Едва ли са шпиони.За тая работа се изисква смелост.Откъде смелост у един ***,ерас.
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименДо 24Доколкото разбирам, ти самият си убеден, че разумът ти е здрав. А известно ли ти е каква илюзия е животът? Не допущаш ли, че и ти може да си в плен на илюзии?
27
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много по-вероятно е руски шпиони да са примерно Паси,Плевнелиев и тяхното обкръжение,отколкото русофилите.Ако в движение Русофили въобще има някой шпионин,то той е американски.Почетете малко книги за разузнаванията,преди да дърдорите небивалици.
26
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименВ Кремъл знаят порачителите, защото са самите те, оправдават си кражбите от собственият бюджет с подобни щуротии :D
25
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А нещо да кажете за Америка за България,Отворено общество,ИПИ,Прозрачност без граници и останалите сорошки обори.Иначе едно е ясно.А то е,че има много руски шпиони у нас,както и американски,турски,китайски,английски и какви ли още не.Но само пълен кретеноид може да търси руски шпионин в движение Русофили.Със сигурност в Кремъл вече доста подробно знаят поръчителите,сценаристите и целите на този фарс.И инфото им е дошло не от русофилите,а от истинските им агенти,които са там,където трябва.