Манолова вдигна летвата високо... Задачите пред новия омбудсман

Диана Ковачева се надява инстутицята да остане високо ефективна
17 сеп 2019 10:27,
13

Вече 2 седмици, откакто Мая Манолова подаде оставка, България има нов обществен защитник - Диана Ковачева.

"Отговорността е много голяма, летвата беше вдигната високо от Манолова. За мен проблемите са ясни, не ми беше първи ден в институцията, когато заех тази позиция. Проблемите са много, различни са. Най-важно значение има съдействието от страна на институциите", заяви Ковачева пред Bulgaria ON AIR.

Диана Ковачева заяви, че се надява институцията на омбудсман да продължи да бъде ефективна, но и надпартийна.

Омбудсманът представлява хората и институциите дължат сътрудничество на институцията, убедена е Ковачева.

Още по темата

Тя отчете че за последните 5 години са изпратени над 5 хил. препоръки към институциите, а всяка втора е изпълнена, което по думите ѝ е добра успеваемост.

В институцията се получават над 1000 жалби всеки месец, обясни Ковачева. Най-много жалби има за защита на потребителски права, за социални и икономичекси права, както и относно правото на добра администрация. Има и много оплаквания, свързани с изчисляването на пенсиите.

Запитана за борбата с монополите, Ковачева посочи, че от институцията ще се обърнат към Народното събрание относно законопроекти, касаещи темата и правата на гражданите.

"Съдът отмени методиката за определяне на такса "сградна инсталация". Очаквам да бъде направена промяна там, за може сметките да бъдат по-ясни и да знаят гражданите какво плащат", каза Ковачева по вечната тема със сметките за парно през зимата.

Омбудсманът отбеляза също, че се провеждат дискусии по въпроса с борбата срещу мръсния въздух. Според Ковачева те са полезни, а институциите отчитат пред гражданите мерките, които са взели, за да осигурят по-чист въздух.

В края на месеца ще бъде създадена изнесена приемна в Сливен. Омбудсманът трябва да бъде сред хората, да ходи пеша и да отговаря на исканията на гражданите, смята наследничката на Мая Манолова.

"Въпросът с анонимните сигнали е обсъждан многократно. Деликатен е в това как всъщност се доказват тези сигнали. Верният подход е да бъде направена проверка, ако има достатъчно данни", каза още Ковачева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
Жената преди 4 години
Тази жена е толкова комплексирана, че няма накъде. Навсякъде където иде се пъче с ордена на британската империя,а завалийката едно изречение без груба правописна грешка няма!!! Тотално некомпетентна и нито едно свое задължение не е извършила докрай, а свършеното никога не е било като света!!! За справка гугълнете я!
10
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каква летва ,Мая вдигаше балон,въздух под нолягане!!!!
9
5
 
6
 
! Отговори
Байфидан преди 4 години
До браво на Мая. Нищо особено не е свършила. Само пушилка, фасони и плямпане. Нищо няма да направи и за София, защото няма да стане кмет. Това го има само в полюциите на такива като теб.
8
5
 
7
 
! Отговори
Валери преди 4 години
Стига сте ни я навирали тази некадърна червена кюстендилска коза. Няма никакъв шанс.
7
4
 
6
 
! Отговори
Винету преди 4 години
Манолова вдигна полата. Нищо съществено не е свършила, само се перчи по протести и телевизии.
6
2
 
4
 
! Отговори
Байфидан преди 4 години
До АнонимеН. По-скоро си *** (и там е червено). Това, което си написал, е вярно, ама за БКП/БСП (доказано от историята).
5
5
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ИМА ВИД НА УДАРЕНО С МОКЪР *** ПО -ГЛАВАТА!!ГЕРБЕР ДА ЗАЩИТАВА БЪЛГАРСКИТЕ ИНТЕРЕСИ Е ВСЕ ЕДНО ВЪЛК ДА ПАЗИ СТАДО ОВЦЕ!
4
6
 
10
 
! Отговори
Браво на Мая преди 4 години
Мая Манолова изпълни със значение длъжността омбудсман. Предишните на тази длъжност не им знаехме и имената, защото бяха калинки, които само лапаха заплатка без работа. Дано Мая си върши добре работата и като кмет на София.
3
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Белият бродник
2
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*** мумията
1
2
 
13
 
! Отговори
ХЕХЕХЕ преди 4 години
ТАЯ ГО ВДИГАЛА ВИСОКО...