Потвърдени са нови два случая на западнонилска треска

Болните са мъж и жена от София и Добрич
Обновена: 16 сеп 2019 21:42 | 16 сеп 2019 21:16, Анисия Иванова
4
Потвърдени са нови два случая на западнонилска треска
Архив: Булфото

Нови 2 случая на западнонилска треска са потвърдени в специализираната референтната лаборатория на Националния център по заразни и паразитни болести, съобщи директорът му проф. Тодор Кантарджиев.

Заболелите са приети в болница с характерните симптоми на засягане на централната нервна система. Лечебните заведения са изпратили материали за изследване и вирусолозите на НЦЗПБ са доказали, че причината е тежко протичане на западнонилска треска.

Обикновено тя протича безсимптомно или с поносими грипоподобни оплаквания, но в редки случаи се развива най-тежката форма - с възпаление на мозъка. По-често това се случва при възрастни хора или когато имунната система е умишлено потисната по медицински причини или защитните сили на човека са сринати от заболявания.

Доказаните нови случаи са от материали за изследване, изпратени от болници в София и Добрич - мъж на 42 г.  и на жена на 87 г.

С тях лабораторно случаите на заболелите в страната за това лято стават 8, съобщава "24 часа".

Със сигурност реално са боледували и ще боледуват много повече, но няма как да откриеш нещо, което не търсиш, казват лекарите.

При съответната симптоматика личните лекари, инфекционистите и невролозите трябва вече да мислят и за западнонилска треска - разпространението на вируса, който я причинява, вече не  е само в съседните държави, напомни проф. Кантарджиев.

Човек се заразява основно при ухапване от комар, в много редки случаи - от кърлеж.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Яко пръскане ,особено в паркове и градинки и около водни басейни,ама за това трябват парииии,а те стигат само за асфалт