Гръцки духовници: Да не се признава новата украинска църква

Има опити за въвличане на религията в геополитически игри
16 сеп 2019 21:28,
28
Гръцки духовници: Да не се признава новата украинска църква
Снимка: Pixabay

Духовенството на Гръцката Църква публикува открито писмо по "украинския въпрос" с призив към йерарсите да не признават ПЦУ еднолично, въпреки позициите на другите Църкви, пише БТА.

Още по темата

Порошенко обяви създаването на автокефална църква

На 11 септември 2019 година 179 представители на духовенството, монаси и миряни на Гръцката Православна Църква публикуваха открито писмо по "украинския въпрос" до Атинския Архиепископ Йероним и архиереите, съобщава vimaorthodoxias.gr. В откритото писмо 179 духовници от Гръцката Православна Църква, които са го подписали, заявяват, че им е известно за оказване на натиск върху Гръцката Църква във връзка с "украинския църковен въпрос".

Още повече, че по думите им, като не се гледа на това, че "Константинополската патриаршия "има право да предоставя автокефалия на всеки народ, има право да въздига до нивото на автокефалия само при съблюдаване на ясните и строги условия, заложени в църковните традиции и в съответствие с православната еклезиология и каноничен ред", в случая с автокефалия на новата украинска църковна структура ПЦУ, тези условия "не са били съблюдавани".

Авторите на откритото писмо поясняват и причините за това. Най-напред, смятат те, "автокефалията не е поискана за признаване от всички Православни Църкви, дори от Вселенската Патриаршия, Църквата на Украйна, оглавявана от Митрополит Онуфрий, от 90-те епископи, от 12 000 енории, от 250-те манастири, от 5000 монаси и монахини, и от милионите вярващи. Каноничната църква, която има това право изцяло, не е молила за това и не е приела автокефалия. Възможно ли е тя насила да бъде принуждавана и наказвана за това, че не я е приела? В същото време всички, дори Вселенският Патриарх, признават присъствието на Митрополит Онуфрий и 90-те епископи (няма никакъв каноничен акт за тяхната ектронизация/снемане от престола, за отлъчване или запрещение от служение), наред с канонически съществуващите се създава паралелна структура", - подчертава духовенството.

Освен това, според него, "Украинската Църка канонически принадлежи на Московската, а не на Вселенската Патриаршия. Цялата автокефалия, предоставена досега от Константинопол, е създадена в рамките на неговата юрисдикция".

"Почти всички Поместни Църкви имат сериозни съмнения относно каноничността и законността на свещенството на новата църква. Тук се припомня, че около 15 от 50-е й епископи са получили своя "сан" по пътя на самохиротонията! Никъде другаде няма такъв прецедент! Нито една Православна Църква не е признала предоставянето на автокефалия, събитие безпрецедентно в историята на Църквата!", - поясняват подписалите писмото.

Духовенството пише още: "Ние не можем да разберем, как така без съвместното решение на всички Поместни Църкви, сборище на отлъчени, анатемосани, саморъкоположени разколници без да покажат покаяние с нито един акт, за да бъдат възстановени, са направили "обединителен събор" и едновременно е получена "автокефалия", а каноническите епископи, които съставляват каноничния Синод, изразяващи каноничната Църква, са предадени напълно на презрение". Свещенослужителите на Гръцката Църква подчертават: "Крайно печално е да осъзнаеш в същото време, как по-рано, пренебрегвайки политическите интереси и извънредно сложните времена, Вселенският Престол със своя светител Патриархът се е борил за единството на народите на Русия под единно духовно и църковно управление, а сега той се поддава на съблазните и трансатлантическия натиск, и се опитва насила да ги раздели, въвличайки Православната Църква в геополитическите интереси, превръщайки Църквата Христова в част от геополитическите процеси и проблеми.

Ако Гръцката Църква признае автокефалията без всеправославно решение, ще въвлече и нашата Поместна Църква в геополитическия шахмат".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
9
 
7
 
! Отговори
Слава Україні ! преди 4 години
Заплакало небо у дн поминальн,Вмиваючи горе холодним дощем.Скотилися в душ сльозинки прощальн,Лишаючи в серц незвданий щем...Схилилася мати над сином востанн,Один був у не, надя одна...У чорнй хустин, жертовнм риданнЙому на прощання сказала вона:
14
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Смешно е да си самообявиш църква, а после 15 от 50 попа да се самообявят за папи и да се дърлят един с друг кой бил истинския.Подигравка с вярващите. Затова и вярващите ще намалеят. Но това им е и целта на САЩ.... Разделяй и владей.
13
6
 
9
 
! Отговори
мазепа преди 4 години
Църквата е геополитика от 1700години и това византийците много добре го знаят.
12
9
 
5
 
! Отговори
Сандо преди 4 години
от православните църкви Руска, Българска, Събрска и Гръцка никоя не признава никоя - нищо ново под слънцето. Всеки си е шеф за него си! .... е ся идват и Украинците
11
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А КГБ''то откога е станал православна църква ?...когато събаряха църквите и избиваха поповете или откакто Путин тръгна по манастирите да се прочиства от престъпленията и убийствата на хиляди славяни в Донбас !?
10
9
 
7
 
! Отговори
Духовниците преди 4 години
Да се закълнат, че не са получили рубли от Кремъл за тази си позиция.И там са продажни като нашите !!!
9
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Алоууууу! 2019-а сме! Има ли един нормален, на който му пука, какво ще кажат купчина прикрити хомосексуалисти?Не, няма!
8
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
""Ние не можем да разберем, как така без съвместното решение на всички Поместни Църкви, сборище на отлъчени, анатемосани, саморъкоположени разколници без да покажат покаяние с нито един акт, за да бъдат възстановени, са направили "обединителен събор" и едновременно е получена "автокефалия","Ами ей така, пърч смотан. Освен ако не видя англечета под небесни камбани, да ти дадът официално разрешение от Шефа, да си главнокомпандващ и да решаваш, кое има автономия и кой не, не ти важи мнението ..
7
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А случайно не ги ли брига, че Московската патриаршия се е превърнала във филиал на ФСБ?
6
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гърците са покръствали в православие.Какви сме били българите преди да приемем покръстването някой знае ли. Нито езика си знаем нито корените си. Само предположения на някои сеянчета. Гърците са ни дали и писменост и език. До ден днешен в гръцката азбука се виждат буквите които са ни дали. Затова Гръцката църква има право да се намесва където има противоречия с канона.
5
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те и без това украинските попове на новата им църква са се хванали за брадите и се карат кой да води хорото.
4
4
 
29
 
! Отговори
Браво преди 4 години
Браво на гърците! В пряк текст казват, че американците се месят без да имат представа от устоите на православието. Единствената им цел е да разделят и отслабват православните страни. За съжаление заслепените украинци не виждат, че са използвани в безкруполна игра на геополитиката.
3
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 1 Нещо не си запознат по въпроса,защото няма и една църква от най-старите,като Йерусалимската, Антиохийската,Александрийска които да признават ПЦУ!
2
8
 
8
 
! Отговори
Още ги е яд. преди 4 години
Че има славянски църкви и писменост.
1
29
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да не се признава украинската църква, защото полковник Гундяев ще спре преводите за гръцките чернокаповци.