Джон Болтън е аут, ред е на Майк Помпейо да заблести повече

Схеми и последици след уволнението на Болтън
16 сеп 2019 21:00,
21
Джон Болтън е аут, ред е на Майк Помпейо да заблести повече
Снимка: БТА

Съобщението, че Джон Болтън е уволнен от поста държавен секретар на САЩ беше съвсем прясно, когато миналата седмица във вторник Майк Помпейо се изправи сияещ пред камерите в Белия дом. Самодоволната му усмивка не можеше да бъде скрита.

Ръководителят на американската дипломация знае, че напускането на съветника по националната сигурност само засилва влиянието му в екипа, натоварен да осъществява външната политика на Доналд Тръмп, на която отсега нататък само той ще дирижира.

Още по темата

Той нанесе още един удар по сваления съветника, като подчерта собствените си "разногласия" с него. И за да се представи, за разлика от него, като образцов министър, изтъкна, че президентът има право да се обгради "с хора, на които има доверие".

"Това е победа за Помпейо", констатира Томас Райт, експерт от мозъчния тръст Института "Брукингс". "Той не се разбираше с Болтън и искаше той да си тръгне".

В резултат бившият директор на ЦРУ, повишен през пролетта на 2018 г. в ръководител на Държавния департамент, е последният стълб в дипломатическия екип, който устоява на непрекъснатите реорганизации в ерата на Тръмп.

А авторитетът му в очите на седемдесетгодишния президент, който веднъж каза, че той е единственият член на правителството, с когото никога не се е карал, не престава да расте.

Впечатление, което се потвърди два дни по-късно. И докато във Вашингтон вече се носи такъв слух, в четвъртък президентът призна пред журналисти, че е "обсъждал" с Майк Помпейо възможността да го назначи на стратегическия пост "съветник по националната сигурност", като същевременно запази ресора си на държавен секретар.

Но този вариант бързо отпадна, казва милиардерът републиканец, най-вече по настояване на заинтересувания, който предпочита "да има човек", с когото да координира външната политика.

Но самият факт, че Доналд Тръмп сериозно е обмислял да предложи на Майк Помпейо това съвместяване на постовете, което единствено Хенри Кисинджър, ключова фигура в американската дипломация, е постигнал, говори много за мястото, което заема бившият конгресмен от щата Канзас.

Парадоксално влияние

"Той е фантастичен", казва въодушевено стопанинът на Белия дом, "разбирам се много добре, често сме на едно мнение, понякога имаме дребни разногласия".

Това е силата на Майк Помпейо. Но също ограничението на парадоксалното му влияние.

"Той има влияние, защото не изтъква много собствените си убеждения", обяснява Томас Райт за АФП. "Разиграва пешките, но знае кога трябва да се откаже, като усети, че Тръмп поема в друга посока".

Според него този "ястреб" консерватор, прочул се с безкомпромисните си позиции срещу враговете на САЩ, е трябвало да преглътне много обиди при опита си например да организира среща с иранските лидери или защитавайки поканата на Доналд Тръмп към талибаните за Кемп Дейвид.

Всъщност 55-годишният бивш военен е внимателен в изказа си, за да не засенчва президента и да избегне всяко видимо разминаване с казаното от Белия дом.

За разлика от предшествениците си, той никога не си позволява да говори "неофициално" с журналистите, за да не може му се приписва какво е казал. При всички обстоятелства той внимава и прави само официални изказвания.

До такава степен, че това негово раболепно поведение може да хвърли петно на биографията му на човек, който планира да влезе в Сената през 2020 г. от крепостта си в Канзас и най-вече да се кандидатира за Белия дом четири години по-късно.

Наскоро той започна малко по малко да показва, че не винаги е съгласен с Тръмп. "Ако не сме на едно мнение, мое задължение е да му кажа, че не съм съгласен и аз много често го правя", каза той в неотдавнашно интервю.

"Но когато той вземе решение, което е законосъобразно, ролята ми е да го изпълнявам с цялата си енергия и сила".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Майки Пом-пей-ков,и он е сата-нчо
17
1
 
4
 
! Отговори
не може да бъде! преди 4 години
Хенри Кисинджър и Майк Помпейо са несравними величини .Достатъчно е да прочетете "Стенограмите на Кисинджър" и ще разберете защо!?Мисленето на Кисинджър е друга категория!И съвместяването на двата поста няма да ги направи равноценни или равни!Някои хора са "по-равни" от другите и това е!
16
0
 
7
 
! Отговори
Хохохо преди 4 години
В превод - който целува зад,ника на шефа, той остава на поста си. Това е златно правило в западния свят.
15
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хенри Кисинджър е политически мастодонт, който доказа през годините, че е способен на това съвместяване на постовете. Майк Помпейо засега се доказва само в очите на бай Дончо. Трябва да минат години, за да можем обективно да оценим резултатите от работата на държавния секретар. В този момент, изритването на съветника по националната сигурност Болтън, е безкрайно полезно за мира в света.
14
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ПОДМАЗВАЧ -знаем ги такива
13
0
 
3
 
! Отговори
И ТОА преди 4 години
ЧЕ ИЗКАРА НЕКОЙ МЕСЕЦ...
12
0
 
7
 
! Отговори
Додо преди 4 години
Помпео и Болтън са от една школа - на неоконс. Време е и Помпео да бъде уволнен!
11
0
 
6
 
! Отговори
Ала_Бала преди 4 години
Време и той да отиде в оставка!
10
2
 
8
 
! Отговори
М, да ... преди 4 години
До българинС каъв тип хора си има работа нашето правителство!? Пък може би си прав, щото нашите са винаги на колене! :))пп М.Помпео на срещата с ниско наведеният ББ / по ориенталски куфароносач/, а след това се купиха виртуалните Ф16!
9
5
 
5
 
! Отговори
М, да ... преди 4 години
раболепно поведение ? ------------Майк Помпейо допълва и стабилизира Тръмп по свой начин. МП и голям / търпелив/ хишник, а не роболепен!
8
3
 
10
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 4 години
"Повече" имайте предвид конфликти и войни!
7
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 1Източник, в който се посочва плачът на руснаците ?
6
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И Майк Помпео ще си тръгне.
5
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами да , нещо такова стана.Очевидно трябва да смятаме избирането му за обща криза на американското общество .Европа е изпусната вече ,Англия затъна в безкраен пазарлък с Брекзит.
4
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз все още смятам, че е по-добре, че Тръмп победи. И въпреки това трябва да се срещнем с фактите: изключително слаб президент, респ. екип! Сериозно повреди всички алианси, от които в крайна сметка САЩ получават световно влияние, започна търговски войни без значими успехи, клонящи към нула успехи във външната политика, непредвидимо и хаотично поведение навсякъде. Да, икономиката заработи по-бързо, но предстоящата рецесия ще заличи двата процента отгоре.
3
11
 
5
 
! Отговори
До 1 преди 4 години
Хем се смеят руснаците, хем плачат да им махнат санкциите че денги нет
2
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма как да заблестят най-слабият държавен секретар и най-слабият президент през последните 100 години.
1
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тръмп не става .Досега само големи обещания ,но ислямистите ,руснаците и китайците се смеят.Остана една стена с Мексико ,която изгради ,но не се знае дали няма да я разруши после .